Πρωτοφανής ανταπόκριση  από τους κατοίκους του νησιού

Για πρωτοφανή ανταπόκριση των Ροδίων στην έκκληση για είδη πρώτης ανάγκης για τους συμπατριώτες μας που βίωσαν την απόλυτη τραγωδία στη φονική πυρκαγιά της ανατολικής Αττικής, έκανε λόγο χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ρόδου, κα Άννα Ζωάννου.

 Η ίδια, μετέφερε χθες τις ευχαριστίες εκ μέρους του Δήμου της Ρόδου για τη συγκινητική αυτή προσφορά των συμπολιτών μας που προσέτρεξαν από την πρώτη στιγμή να πάρουν τρόφιμα, είδη ιματισμού, ρουχισμού κτλ. για να σταλούν στους πληγέντες. Ο χώρος που τα συγκεντρώνει ο Δήμος στο παλιό νοσοκομείο ήδη είχε γεμίσει και μάλιστα χθες νωρίς το απόγευμα επρόκειτο να σταλεί το πρώτο φορτίο. Ο Δήμος θα δέχεται αυτά τα είδη πρώτης ανάγκης μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την κα Ζωάννου, σ’ αυτή την εθνική τραγωδία που βιώνουμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, και παρ’ όλο που το νησί μας βρίσκεται μακριά από τον τόπο που εκτυλίχθηκε, μόλις το δεύτερο εικοσιτετράωρο από την έκκληση που απηύθυνε ο Δήμος Ρόδου, οι συμπολίτες μας κάθε άλλο παρά άπραγοι έμειναν. Και δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η αλληλεγγύη και η συμπόνια είναι μέρος της ταυτότητας της κοινωνίας μας. Η σκέψη και η έννοια όλων μας απλώνεται πέρα από τα υλικά αγαθά, ακόμα και για την ανάγκη για αίμα. Η προσφορά είναι μεγάλη.

Πραγματικά, αυτό που έζησα αυτές τις δύο μέρες, δεν ξέρω αν έχει ξαναγίνει. Δεν ξέρω αυτό το μέγεθος της ευαισθησίας των συμπολιτών μας αν έχει ξαναγίνει στο νησί μας».

Όπως είπε η Αντιδήμαρχος, η προσφορά είναι μεγάλη και ταυτόχρονα κατατίθεται από τους συμπολίτες μας με σεμνότητα και μεγάλη αγάπη για τον συνάνθρωπο. «Όλοι είναι συγκλονισμένοι απ’ αυτή την εθνική τραγωδία που ξέσπασε ξαφνικά, συμπαραστέκονται στις απώλειες των ανθρωπίνων ζωών και των περιουσιών που τυλίχθηκαν στις φλόγες μέσα σε διάστημα λίγων ωρών», είπε ακόμη και ανέφερε ότι, αθόρυβα, με σεβασμό και ανώνυμα, συγκεντρώνονται στα γραφεία της Διεύθυνσης και ήδη η ανταπόκριση έχει υπερβεί τις προσδοκίες τους ενώ η κινητοποίηση συνεχίζεται. Γι’ αυτό, η κα Ζωάννου θέλησε να πει «ένα μεγάλο ευχαριστώ από το Δήμο».

Ανέφερε, ακόμη, ότι οι συμπολίτες μας εστίασαν σε είδη άμεσης ανάγκης, ιματισμό, τρόφιμα μακράς διαρκείας, φάρμακα, είδη κατασκήνωσης, σκηνές υπνόσακους κτλ., λευκά είδη αλλά και ρουχισμό για όλες τις ηλικίες.

Ακόμη και γι’ αυτή τη σκέψη που είχαν από το Δήμο σχετικά με την ανάγκη για αίμα, όπως είπε η Αντιδήμαρχος, πληροφορήθηκε από τον Διευθυντή της Αιμοδοσίας και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αιμοδοτών Ρόδου ότι είναι ενεργοποιημένα τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία των Αθηνών που για την ώρα έχουν υπερκαλύψει τις ανάγκες. Όμως, προσέρχονται στο νοσοκομείο συμπολίτες μας και έτσι υπάρχει απόθεμα αίματος για τις πρώτες εβδομάδες. Πριν τον Δεκαπενταύγουστο, μάλιστα, θα γίνει μία δράση σε συνεργασία με τον Σύλλογο αιμοδοτών, γιατί αργότερα μπορεί να ξαναχρειαστεί αίμα.

Ο Σύλλογος αιμοδοτών βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τον σταθμό αιμοδοσίας που έρχεται σε επαφή με τα νοσοκομεία της Αθήνας και ενημερώνεται για τις ανάγκες σε αίμα, όσο και με το Δήμο της Ρόδου προκειμένου να συνδράμουν από κοινού. Επίσης, τα μέλη του προσέφεραν υγειονομικό υλικό, είδη πρώτης ανάγκης και αίμα.