Έτοιμος ο «χάρτης»  της νέας σεζόν

Στο τελικό περιεχόμενο των προκηρύξεων των διοργανώσεων της νέας ποδοσφαιρικής σεζόν, το οποίο αναμένεται να επικυρωθεί από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΣΔ κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασής τους (ξεκινάει στις 3 το απόγευμα), κατέληξε η Επιτροπή Πρωταθλήματος και Κυπέλλου της διοργανώτριας.

Για την Α’ κατηγορία, η Ένωση δείχνει να έχει προσαρμόσει τις αποφάσεις της στα «θέλω» των περισσότερων σωματείων, τα οποία τάχθηκαν σε προφορικό επίπεδο υπέρ της συμμετοχής, στο νέο πρωτάθλημα, 15 ομάδων (άρα κατά της αναπλήρωσης της μίας κενής θέσης), αλλά και υπέρ της διατήρησης του αριθμού των 16 στο πρωτάθλημα της αγωνιστικής περιόδου 2019-2020. Αν ο παραπάνω αριθμός δεν συμπληρωθεί, με τον τρόπο που αυτό συνέβη φέτος, η προκήρυξη θα προβλέπει ακόμα και την παραμονή ομάδων που έχουν υποβιβαστεί. Ως προς τα δεδομένα της μεθεπόμενης χρονιάς, υπήρχε η σκέψη οι ομάδες να μειωθούν κατά δύο, λόγω της άρνησης ομάδων που είχαν το δικαίωμα, να προβιβαστούν στα «σαλόνια». Όπως φαίνεται, η προοπτική δημιουργίας μίας τρίτης θέσης υποβιβασμού δεν άρεσε και προκάλεσε αντιδράσεις.

Στη Β’ κατηγορία θα πέσουν, τη νέα σεζόν, οι τελευταίες δύο ομάδες του βαθμολογικού πίνακα και μία τρίτη, εφόσον επιστρέψει στο τοπικό έστω και μία από τις τρεις εκπροσώπους του δωδεκανησιακού ποδοσφαίρου στη Γ’ Εθνική.

Το πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας θα συνεχίσει να διεξάγεται σε δύο ομίλους κι ακριβώς επειδή ο αριθμός των ομάδων έχει αυξηθεί, στη Γ’ κατηγορία θα υποβιβαστούν όχι μία, αλλά δύο από τον  κάθε όμιλο. Τα μπαράζ ανόδου ανάμεσα στους δευτεραθλητές παραμένουν, στην περίπτωση όμως που στον όμιλο Νήσων της Β’ κατηγορίας δηλώσουν συμμετοχή λιγότερες από οκτώ ομάδες, τη “μάχη” θα τη δώσουν μόνο αυτές των ομίλων Ρόδου, καθώς από τα νησιά θα προβιβαστεί μόνο η πρωταθλήτρια.   Όσο για τη Γ’ κατηγορία, οι θέσεις ανόδου θα είναι τουλάχιστον δύο.

Σημειώνεται, πως οι νέες προκηρύξεις θα ορίζουν ένα πιο αυστηρό πλαίσιο για τα πρωταθλήματα των υποδομών, με την πρόβλεψη επιβολής προστίμου για τις ομάδες που θα αποσύρονται πρόωρα.    Οι δηλώσεις συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 17 Αυγούστου, σ’ αυτό της Β’ κατηγορίας μέχρι τις 31 Αυγούστου, ενώ οι ομάδες της Γ’ κατηγορίας, καθώς κι αυτές των υποδομών, θα έχουν περιθώριο μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου.   Υπενθυμίζεται, πως το πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας θα ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο 15-16 Σεπτεμβρίου και στις 20-21 Οκτωβρίου αυτά της Β’ και της Γ’ κατηγορίας.
Μία εβδομάδα νωρίτερα θα διεξαχθούν τα παιχνίδια της πρώτης φάσης του κυπέλλου Δωδεκανήσου.