Αυξημένη επιφυλακή για  τις φωτιές σε ολόκληρο το νησί

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται αυτές τις μέρες όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες δασοπροστασίας, αλλά κι οι εθελοντές μας, με αφορμή το περιστατικό της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε προχθές το απόγευμα στην πόλη της Ρόδου και το οποίο κάθε άλλο παρά τυχαίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί του ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου,  οι οποίοι χειρίζονται την υπόθεση των ερευνών, δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα την έκθεσή τους αναφορικά με τα αίτια που μπορεί να προκλήθηκε η πυρκαγιά, ο χώρος, ο χρόνος αλλά και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την ώρα, δείχνουν σε πρώτη φάση τουλάχιστον ότι κάθε άλλο παρά τυχαία θα μπορούσε να εκδηλωθεί η πυρκαγιά αυτή.

Τα επίσημα στοιχεία και τα συμπεράσματα  του πορίσματος μέσα από τη σχετική έρευνα των αρμοδίων αξιωματικών, αναμένεται να καταγραφούν και αν προκύψουν ενδείξεις εμπρησμού, να παραδοθούν στη συνέχεια στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου.

Στο ίδιο σημείο για δεύτερη φορά
Η φωτιά ξεκίνησε από ένα συγκεκριμένο σημείο, πολύ κοντά από εκείνο που πριν από ένα περίπου χρόνο είχε δώσει ξανά αντίστοιχο μέτωπο πυρκαγιάς. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο το μέτωπο  να ξεκίνησε από δύο σημεία ταυτόχρονα, σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους!

Σε κάθε περίπτωση, συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία, οι μαρτυρίες και τα δεδομένα, στην ευρύτερη περιοχή, για να αντληθούν συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Το ευτύχημα στην όλη υπόθεση πάντως, ήταν ο γρήγορος και αποτελεσματικός συντονισμός των αρμοδίων αρχών, των εθελοντών και των ίδιων των πολιτών που βρέθηκαν στο σημείο. Βοήθησαν σημαντικά και έτσι είχε αίσιο τέλος, αφού η φωτιά περιορίστηκε σχετικά γρήγορα και τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο πριν προλάβει να εξελιχθεί σε μία ακόμα τραγωδία για το νησί μας.

Επαγρύπνηση σε ολόκληρο το νησί
Δεδομένων των καιρικών συνθηκών που αναμένεται να επικρατήσουν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι εντολές που έχουν δοθεί προς όλες τις κατευθύνσεις, εστιάζονται στην αυξημένη επιφυλακή από όλες τις υπηρεσίες δασοπροστασίας του νησιού μας.
Σε αυξημένη ετοιμότητα, με περιπολίες σε δασικές και όχι μόνο περιοχές έχουν τεθεί και ομάδες των δυνάμεων  της 95 ΑΔΤΕ, καθώς επίσης και ομάδες εθελοντών σε συνεννόηση πάντα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ρόδου.


Παρήγορο γεγονός η χθεσινή βροχή
Σε ό,τι αφορά στη γεωργία, η χθεσινή βροχή (ασυνήθιστη για τα κλιματολογικά δεδομένα της Ρόδου) μπορεί να ήταν επιζήμια, αλλά σε ό,τι αφορά στην προστασία του νησιού μας από τις φωτιές,  ήταν εξαιρετικά ευεργετική, καθώς «δροσίστηκαν» χιλιάδες στρέμματα σε όλο σχεδόν το νησί της Ρόδου, από την έντονη ξηρασία των τελευταίων εβδομάδων. Όπως σημείωναν όμως χθες στελέχη της δασικής υπηρεσίας που μίλησαν στη “Ροδιακή”, κανείς δεν δικαιούνται να εφησυχάζει αυτή την εποχή και ότι οι πάντες θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση προκειμένου να διαφυλάξουμε τα δάση μας σε ολόκληρη τη Ρόδο.