Αυστηρή προειδοποίηση στους «κατασκηνωτές» της Κρεμαστής

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε, χθες, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης κ. Γιώργος Πόκκιας, σχετικά με τους «εισαγόμενους» που και φέτος έχουν... κατασκηνώσει στην παραλία της Κρεμαστής για να πάρουν μέρος στο πανηγύρι δίχως τη σχετική άδεια, ότι θα γίνουν όλα τα προβλεπόμενα σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και δεν πρόκειται να υπολογίσουν ότι... μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο!

Συγκεκριμένα, ο Αντιδήμαρχος, ενημερώνοντας για θέματα της αρμοδιότητάς του, τόνισε, καταρχήν, ότι το τελευταίο διάστημα έχει βελτιωθεί αισθητά η συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση.

Όπως είπε, σε συνεννόηση τόσο με τον Αστυνομικό Διευθυντή όσο και με τους Διοικητές του Τμήματος Τάξης, κάθε μέρα σχεδόν διενεργούν επιχειρήσεις για το παραεμπόριο, στις παραλίες ή για τους επαίτες και κάθε μέρα επιβάλλονται και από το Δήμο πρόστιμα, αλλά κυρίως οδηγούνται στην Αστυνομία, η οποία, με τη σειρά της, επίσης τους επιβάλλει πρόστιμα. 

Ο Αντιδήμαρχος είπε, ακόμη, ότι οφείλει να το τονίσει γιατί παλαιότερα είχε εκφράσει τον προβληματισμό του σχετικά με το κατά πόσον το επίπεδο συνεργασίας Δήμου-ΕΛ.ΑΣ. είναι αυτό το οποίο απαιτεί η υψηλή τουριστική σεζόν που έχουμε από πλευράς κόσμου που βρίσκεται αυτή την περίοδο στο νησί, και τα προβλήματα τα οποία είναι πολλά. 

Στη συνέχεια, όμως, στάθηκε σε ένα ζήτημα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες στην Κρεμαστή, όπου διάφοροι «εισαγόμενοι», κυρίως ΡΟΜΑ, φέρονται... να έχουν στρατοπεδεύσει στην παραλία.

Όπως είπε ο κ. Πόκκιας, πρόκειται για όλους αυτούς που έρχονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ανάμεσά τους και αρκετοί ΡΟΜΑ, λόγω του πανηγυριού. Θέλησε, λοιπόν, να καταστήσει σαφές ότι και το πανηγύρι της Κρεμαστής φέτος θα είναι αδειοδοτημένο. Άρα, όσοι δεν διαθέτουν άδεια θα φεύγουν αφού, σε διαφορετική περίπτωση, θα επιβάλλονται τα πρόστιμα και θα γίνονται κατασχέσεις των εμπορευμάτων τους. 

Μάλιστα, ανέφερε ότι, χθες το πρωί, πάλι μετέβη συνεργείο του Δήμου εκεί, αποτελούμενο από πρώην δημοτικούς αστυνόμους, που εκδίωξε δύο κλούβες, το ίδιο θα έκαναν και χθες το απόγευμα, και οι άνθρωποι αυτοί απομακρύνονται από την ΕΛ.ΑΣ.

Θέλησε, ακόμη, να πει επειδή ακούει και στην Κρεμαστή διάφορα παράπονα, ότι πρόκειται για μία παθογένεια χρόνων, αφού συνήθιζαν να έρχονται αυτή την περίοδο στη Ρόδο επειδή χωρίς άδειες εμπορεύονταν διάφορα πράγματα στο πανηγύρι της Κρεμαστής. Ήδη, έχουν κάνει, λοιπόν, τρεις επιχειρήσεις και θα συνεχίσουν, όπως είπε, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν το αφήνουν.

«Δεν είναι εύκολο γιατί είναι νοοτροπίες χρόνων, δεν το αφήνουμε όμως ούτε θα σταματήσουμε την προσπάθεια. Είναι απαράδεκτο στο παραλιακό μέτωπο, να στήνονται αυτοσχέδια τσαντίρια, να απλώνουν τα ρούχα, να κάνουν αυτοσχέδιες τουαλέτες στην ύπαιθρο, να έχουν τα παιδιά να τρέχουν στους δρόμους ή να απλώνουν τραπέζια και να τρώνε στην παραλία! Όλα έχουν ένα μέτρο και βλέπετε ότι παρ’ όλο ότι μπήκαμε στην προεκλογική χρονιά, εμείς δεν αναστέλλουμε την προσπάθεια νομιμοποίησης όλων αυτών των δραστηριοτήτων  και αντιμετώπισης των παθογενειών που τα δημιούργησαν», ξέσπασε ο Αντιδήμαρχος.

Κλείνοντας, μάλιστα, το θέμα αυτό, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι ο Δήμος δυνατότητα να τους απομακρύνει ή να τους... βάλει χειροπέδες δεν έχει. Ο Δήμος έχει υποχρέωση να ενημερώνει την Αστυνομία, κάτι το οποίο το κάνει, και όπου ζητάει συνδρομή η Αστυνομία, επίσης την παρέχουν.  

Έχουν ανοιχτή γραμμή με τον Αστυνομικό Διευθυντή και τους Διοικητές των Τμημάτων, έχουν αγαστή συνεργασία, τους ενημερώνουν, όπως είπε, αλλά υπογράμμισε ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται πρωτίστως από τις Κρατικές υπηρεσίες, όπως είναι η Αστυνομία, και βοηθητικά από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Μπάζα
Ένα από τα θέματα που έθιξε χθες ο κ. Πόκκιας, επειδή τελευταία παρουσιάζεται σε μία ένταση και έκταση όπως είπε, είναι αυτό της αποκομιδής μπαζών ή ογκωδών αντικειμένων σε διάφορες... αυτοσχέδιες χωματερές στο νησί και ιδιαίτερα στις ενότητες ευθύνης του, που είναι η Καλλιθέα, ο Αρχάγγελος και τ’ Αφάντου. Θέλησε, λοιπόν, να ενημερώσει, επειδή ακριβώς δεν θέλουν να έρθουν στη δύσκολη θέση να επιβάλουν πρόστιμα, ότι, σε συνεννόηση και με τον Δήμαρχο και με τον κ. Παλαιολόγου, από χθες οι επόπτες καθαριότητας έχουν εντολή να επιβάλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα σε όσους καταλαμβάνονται να πετάνε όπου βρουν σκουπίδια ή μπάζα, στις παραπάνω περιοχές.

Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος, έχει ζητήσει να εφαρμοστεί αυστηρά, έχουν βγει οι ελεγκτές σ’ αυτές τις τρεις ενότητες και δήλωσε: «Απαράδεκτη εικόνα σε τουριστικούς τόπους να εναποθέτουν μπάζα και βαριά αντικείμενα όπου θέλουν επειδή έτσι έχουν μάθει. Υπάρχει ένας κανονισμός καθαριότητας, θα εφαρμοστεί.

Εγώ το είπα χθες στο Δήμαρχο, το είπα και στον συνάδελφο, ότι τους επόπτες που έχω στις τρεις ενότητες, με τη συνδρομή και πρώην δημοτικών αστυνόμων, θα βγουν στη γύρα και όπου βλέπουν ΙΧ, φορτηγά κτλ. να εναποθέτουν απορρίμματα ή μπάζα θα επιβάλουν πρόστιμα.

Προειδοποιούμε, πρέπει να σταματήσει αυτό το φαινόμενο, υπάρχει ένας ΧΥΤΑ όπου θα πρέπει όλα να πηγαίνουν εκεί και εν πάση περιπτώσει δεν νομίζω ότι είναι απαγορευτικό το τίμημα από το να θεωρούμε ότι παίρνουμε τα μπάζα και οτιδήποτε και τα πετάμε όπου βρίσκουμε και ιδιαίτερα σε τουριστικούς τόπους»!

Για την πυρκαγιά
Ο κ. Πόκκιας, χθες, δεν παρέλειψε να εκφράσει την οδύνη και τη θλίψη του για την απώλεια τόσων συμπατριωτών μας, αλλά έκανε αναφορά και στις ενέργειες που γίνονται στη Ρόδο. Όπως είπε, όλα αυτά πρέπει να μας γίνονται μαθήματα και να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη δυνατότητα πρόληψης για να αποφεύγονται τέτοιες καταστροφές.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις φωτιές που εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο Μόντε Σμιθ και την Ελεούσα λέγοντας ότι, μέχρι τώρα, η ανταπόκριση του μηχανισμού είναι θετική. Τόσο η πυροσβεστική, όσο και η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, του Δήμου και της Αστυνομίας, αντιμετωπίζουν τα περιστατικά, πάντα, βέβαια, με την ευχή να μην είναι μεγάλο το επεισόδιο και να εξαρτάται μόνο από τις δικές μας δυνάμεις.

Είπε, ακόμη, ότι οι δομές είναι όσο το δυνατόν καλύτερες αφού, φέτος, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων εκσυγχρόνισε το στόλο της και ταυτόχρονα βρίσκεται στη διαδικασία προκήρυξης μέσα στον Αύγουστο η προμήθεια των έξι καινούργιων οχημάτων, χαμηλού τύπου, για να ενισχυθεί ο στόλος της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ. «Άρα, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν από τη δική μας την πλευρά να έχουμε αυτή την προετοιμασία και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τέτοιες απευκταίες συμφορές», τόνισε.