Με 370.000 ευρώ πρόκειται να επιχορηγηθεί φέτος ο ΠΡΟΤΟΥΡ

Με το ποσό των τριακοσίων εβδομήντα χιλιάδων ευρώ ζητείται να επιχορηγηθεί ο ΠΡΟΤΟΥΡ για την υλοποίηση του προγράμματος δράσης του για το 2018, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση που έρχεται για έγκριση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 2 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, η επιχορήγηση του Οργανισμού Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού ο οποίος, ως γνωστόν, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει προβλήματα ως προς τον τρόπο χρηματοδότησής του, γίνεται με βάση το άρθρο 94 του «Καλλικράτη» το οποίο ορίζει την επιχορήγηση φορέων που αναπτύσσουν πολιτιστικού χαρακτήρα δραστηριότητες καθώς και όσων συμβάλουν στην τουριστική ανάπτυξη και προβολή του.

Στη σχετική εισήγησή της προς το δ.σ., η Αντιδήμαρχος Τουρισμού κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου, καταρχήν, αναφέρει ότι , τα τελευταία χρόνια, ο ΠΡΟΤΟΥΡ υλοποιεί την τουριστική προβολή της Ρόδου στις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην τουριστική ανάπτυξη και την οικονομία του νησιού της Ρόδου αφού με την τουριστική προβολή πρώτον διατηρούνται οι παραδοσιακές αγορές για το νησί, όπως είναι η Αγγλία, η Γερμανία, η Σουηδία κτλ. αλλά ανοίγονται και νέοι δρόμοι σε αγορές όπως η Αμερική, ο Καναδάς, η Κίνα κτλ.

Μάλιστα, για την προσέλκυση του τουριστικού ρεύματος, με στόχο την πολλαπλή οικονομική ωφέλεια των δημοτών σε σχέση με την επιχορήγηση που προτείνεται να λάβει ο ΠΡΟΤΟΥΡ για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, παρατίθενται και τα στοιχεία με τις αφίξεις ανά εθνικότητα από το 1997 έως το 2017 καθώς και ο πίνακας των ετήσιων στοιχείων αφίξεων των ετών 2015-2016-2017, όπου, όπως αναφέρεται, με την ενεργοποίηση του ΠΡΟΤΟΥΡ το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και τα ανοδικά στοιχεία αφίξεων της περυσινής χρονιάς, «αναδεικνύεται η επιβεβλημένη πλέον και αδιάλειπτη προβολή και προώθηση της Ρόδου ως τουριστικού προορισμού από τον ΠΡΟΤΟΥΡ, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλει η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου».

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στον διαχωρισμό αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Τουρισμού και του Οργανισμού. Ειδικότερα, το Τμήμα Προβολής, Προώθησης και Πληροφόρησης της Διεύθυνσης, ασχολείται με τη λειτουργία των γραφείων πληροφοριών και συγκεκριμένα στο κέντρο της πόλης, στο λιμάνι, στη Μεσαιωνική Πόλη, τη Λίνδο και το Φαληράκι, καθώς επίσης με επιμορφωτικά θέματα, ημερίδες, και συνέδρια με θέματα τουρισμού εντός Ρόδου. Καταγράφει και προβάλει εντός των ορίων του Δήμου ήθη και έθιμα, θρησκευτικές γιορτές και πανηγύρεις και γενικότερα οτιδήποτε σχετικό με τη λαογραφία του νησιού.

Όσο αφορά, όμως, στην προβολή του νησιού, το τουριστικό μάρκετινγκ, καθώς και όλες τις δράσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως τουριστικές εκθέσεις,  workshops, δημοσιογραφικές ομάδες, συνδιοργάνωση εκδηλώσεων με τουρ οπερέιτορς, συνεργασίες με αεροπορικές εταιρίες, καταχωρήσεις σε έντυπα αλλά και παραγωγή του απαιτούμενου υλικού, η ευθύνη έχει εκχωρηθεί στον ΠΡΟΤΟΥΡ, με την παράλληλη υποστήριξη και συμβολή των στελεχών της Διεύθυνσης Τουρισμού. Αναφέρει, ακόμη, η Αντιδήμαρχος στην εισήγησή της:

«Ο ΠΡΟΤΟΥΡ εδώ και δεκαοκτώ χρόνια υλοποιεί όλες αυτές τις δράσεις σε συνεργασία με τους κατεξοχήν τουριστικούς φορείς του νησιού, όπως η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Ρόδου, η Ένωση Ενοικιαζομένων Δωματίων Ρόδου, ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου, η Ένωση Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων Ρόδου, η Ένωση Εστιατόρων, οι οποίοι συμμετέχουν και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού και οι οποίοι αποτελούν τους βασικούς πυλώνες για τη χάραξη της τουριστικής στρατηγικής της Ρόδου».

»Πέρα από τα παραπάνω-συνεχίζει-ο Οργανισμός έχει αποκτήσει εκτός από την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία, ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να έχει υψηλή προτεραιότητα στη δέσμευση χώρων στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, αρωγή στη διοργάνωση τουριστικών εκδηλώσεων με τη συμμετοχή σημαντικών εκπροσώπων των τουριστικών αγορών του ενδιαφέροντος της Ρόδου».
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι μετά την εμπλοκή που είχε δημιουργηθεί με τη χρηματοδότηση του Οργανισμού, ο Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, είχε απευθύνει κάλεσμα να συνδράμουν όλοι οι φορείς που τόσα χρόνια είναι αποδέκτες και ωφελούνται των δράσεων του.