Η 23η Σύνοδος της Ροδιακής Ακαδημίας του Δικαίου της Θάλασσας (2018)

Την Παρασκευή, 20 Ιουλίου, έληξαν οι εργασίες της 23ης Συνόδου της Ροδιακής Ακαδημίας του Δικαίου της Θάλασσας και το βράδυ της ίδιας μέρας έλαβε χώρα η τελετή λήξης με την απονομή των διπλωμάτων στους αποφοίτους, στην αυλή του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών της Ρόδου. 

Η Ροδιακή Ακαδημία του Δικαίου της Θάλασσας διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου από το 1996 και σε ετήσια βάση, σε συνεργασία με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα: Κέντρο για το Δίκαιο της Θάλασσας και Πολιτικής Διαχείρισης των Θαλασσών (Center for Oceans Law and Policy) που εδρεύει στην πόλη Charlottesville της Βιρτζίνια των Η.Π.Α., το Ινστιτούτο Max Planck Αλλοδαπού Δημοσίου Δικαίου και Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου (Max-Planck-Institut für ausländisches öffentliches Recht und Völkerrecht) που εδρεύει στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας, το Ολλανδικό Ινστιτούτο για το Δίκαιο της Θάλασσας (Netherlands Institute for the Law of the Sea), που εδρεύει στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, το Ινστιτούτο του Δικαίου της Θάλασσας της Ισλανδίας (Law of the Sea Institute of Iceland), που εδρεύει στο Reykjavik και το Κέντρο Διεθνούς Δικαίου (Center for International Law) της Σιγκαπούρης.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν ως χορηγοί, και το Ινστιτούτο Ναυτικού Δικαίου της Κορέας (The Korea Maritime Institute), που εδρεύει στο Busan της Νότιας Κορέας καθώς και το τουρκικό Ερευνητικό Κέντρο Δικαίου της Θάλασσας και Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Άγκυρας (Ankara University Research Center of Sea and Maritime Law).

Η Ροδιακή Ακαδημία αποτελεί ένα πρόγραμμα θερινών μαθημάτων διάρκειας τριών εβδομάδων που απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, διπλωμάτες, υπαλλήλους διεθνών οργανισμών, ερευνητές και πανεπιστημιακούς και έχει ήδη καθιερωθεί διεθνώς ως η σημαντικότερη διοργάνωση για την εξειδίκευση στο δίκαιο της θάλασσας, όπως αναγνώρισε και η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με  ψήφισμά της την 23η Δεκεμβρίου 2015 http://www.un.org/en/development/desa/population/migration/generalassembly/docs/globalcompact/A_RES_70_235.pd.

Στις μέχρι σήμερα 23 συνόδους της Ροδιακής Ακαδημίας έχουν διδάξει οι γνωστότεροι διεθνώς εκπρόσωποι του κλάδου του δικαίου της θάλασσας μεταξύ των οποίων και 15 Δικαστές (σε σύνολο 21) του Διεθνούς Δικαστηρίου του Δικαίου της Θάλασσας που εδρεύει στο Αμβούργο, καθώς και ο Πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ενώ τα μαθήματα της Ακαδημίας έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από οκτακόσιοι πενήντα φοιτητές από εκατό τριάντα πέντε χώρες. 

 


Στη φετινή, 23η διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 1η Ιουλίου έως 20 Ιουλίου 2018, φοίτησαν 51 φοιτητές από 33 χώρες (Αργεντινή, Αυστρία, Αυστραλία, Βιετνάμ, Βραζιλία, Γερμανία, Γεωργία, Δημοκρατία της Κορέας, Ελλάδα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Ινδονησία, Καναδάς, Κένυα, Κίνα, Λιθουανία, Μονσεράτ, Μυανμάρ, Ναούρου, Νιγηρία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ρουμανία, Σαμόα, Σερβία, Σιγκαπούρη, Σουηδία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Τζαμάικα, Φιλιππίνες), μεταξύ δε των διδασκόντων περιλαμβάνονταν, ο νυν Πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας Jin-Hyun Paik (Κορέα), οι πρώην Πρόεδροι του  Δικαστηρίου Vladimyr Golitsyn (Ρωσία) και Rüdiger Wolfrum (Γερμανία) και οι δικαστές του ίδιου Δικαστηρίου, Tullio Treves (Ιταλία), Tomas Heidar (Ισλανδία), και Albert Hoffmann (Ν. Αφρική). 

Στην τελετή λήξης της φετινής Συνόδου παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό τονίζοντας με θερμά λόγια τη σημασία της Ροδιακής Ακαδημίας, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ενώ χαιρετισμό απέστειλε και ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής καθώς και οι βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ. Γάκης και Κόνσολας.

Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μανδρακός, εκπρόσωπος του Λιμενάρχη Ρόδου, ο κ. Γιάννης Βρούχος ως εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, ο επίτιμος διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γ. Κρεμλής, ο τ. Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Β. Υψηλάντης και ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας κ. Baris Kalkavan.

Όπως έχει ήδη καθιερωθεί, στην τελετή λήξης τον λόγο πήραν και δύο εκπρόσωποι των φοιτητών για να αναφερθούν στην εμπειρία τους από τη διοργάνωση αλλά και στις εντυπώσεις τους από τη Ρόδο. Εκ μέρους των φοιτητών μίλησαν ο κ. Thorvardarson, Ragnar, νομικός σύμβουλος για θέματα της Αρκτικής του Υπουργείου Εξωτερικών της Ισλανδίας και η κα. Taituave, Kathleen, προϊσταμένη της νομικής υπηρεσίας του Υπουργείου Φυσικών Πόρων της Σαμόα.

Και οι δύο αναφέρθηκαν στο υψηλό επίπεδο της Ακαδημίας, στις ευκαιρίες που τους δόθηκαν να έρθουν σε επαφή με Δικαστές Διεθνών Δικαστηρίων, με Διπλωμάτες, με καταξιωμένους καθηγητές και άλλες προσωπικότητες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Δικαίου της Θάλασσας, τονίζοντας ιδιαίτερα τη μοναδική ευκαιρία που δίνει η Ακαδημία για τη δημιουργία σχέσεων καλής συνεργασίας αλλά και προσωπικών φιλικών σχέσεων μεταξύ διπλωματών, πανεπιστημιακών, στελεχών διεθνών οργανισμών και ανώτερων διοικητικών λειτουργών από χώρες από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Κλείνοντας την τελετή λήξης, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αιγαίου κ. Νικόλαος Σκούρτος, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες των συνεργαζόμενων στη διοργάνωση της Ροδιακής Ακαδημίας ακαδημαϊκών ιδρυμάτων προς όλους, όσους στήριξαν τη φετινή διοργάνωση και συνέβαλαν στην επιτυχία της και ιδιαίτερα, τον Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών για τη φιλοξενία των μαθημάτων της Ροδιακής Ακαδημίας στην αίθουσα διαλέξεων του Ενυδρείου, τον κ. Αντώνη Καμπουράκη για την άψογη φιλοξενία της Ροδιακής Ακαδημίας στο ξενοδοχείο Mediterranean και την προσφορά επίσημου δείπνου με ελληνική μουσική και ελληνικούς χορούς στο ξενοδοχείο Rodos Palace, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου για τη διάθεση του Καταλύματος της Ισπανίας για την τελετή έναρξης της διοργάνωσης και του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών της Ρόδου για την τελετή λήξης, τον Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας στη Ρόδο κ. Baris Kalkavan, ο οποίος υπήρξε ο ίδιος φοιτητής της Ροδιακής Ακαδημίας το 2006, για τη δεξίωση που παρέθεσε στην κατοικία του στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα καθώς και τον αρχαιολόγο κ. Βασίλη Καραμπάτσο για την ομιλία του στους συμμετέχοντας σχετικά με τους Ιππότες της Ρόδου και την ιστορία του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου.