«Συ είπας»

Γράφει ο
Κοσμάς Σφυρίου

Όσο διαρκούσε το ολιγοήμερο εθνικό πένθος, λόγω της ανείπωτης τραγωδίας, από τις πυρκαγιές, στην Αττική, θα ήταν απαράδεκτη η κριτική και η απόδοση ευθυνών. Γι’ αυτό και δεν το έκανα. Με σεβασμό στη μνήμη των νεκρών και στον αβάσταχτο πόνο των συγγενών τους.

Ακούμε και διαβάζουμε πολλές αφηγήσεις και εκδοχές,για τα αίτια που προκάλεσαν τους θανάτους τόσων δεκάδων ανθρώπων. Όμως, ο πρωθυπουργός είχε αποφανθεί από την πρώτη κυβερνητική σύσκεψη: 
«Οι πυρκαγιές ήταν ένα ασύμμετρο φαινόμενο», είπε.

Όταν το 2007, στις πυρκαγιές της Πελοποννήσου, είχαμε, και τότε όπως τώρα, πολλές δεκάδες νεκρούς και όταν η τότε κυβέρνηση Καραμανλή χαρακτήρισε την πυρκαγιά «ασύμμετρη απειλή», ο κ.Τσίπρας είχε δηλώσει: «η μόνη προφανής ασυμμετρία, αυτή τη στιγμή, είναι η ανικανότητα της κυβέρνησης, να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη από τη μια και οι εξαιρετικές επιδόσεις της σε επικοινωνιακά ευρήματα από την άλλη».

Το 2018, για τον χαρακτηρισμό «ασύμμετρο φαινόμενο», στον πρωθυπουργό απαντά ο κ. Τσίπρας του 2007, με την τότε δική του δήλωση, που προανέφερα. «ΣΥ ΕΙΠΑΣ!»
Κατά τη δεύτερη συλλογική κυβερνητική διαδικασία (στο υπουργικό συμβούλιο), για την πολύνεκρη, καταστροφική πυρκαγιά, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε, ότι υπάρχει ευθύνη - πολιτική - την οποία εδήλωσε ότι την αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου!

Και αφού την ανέλαβε, το αναπάντητο ερώτημα είναι, τι έπραξε γι’ αυτό; Δεν περίμενα βέβαια να παραιτηθεί (γιατί ο κ. Τσίπρας δεν είναι Βίλλυ Μπραντ...), όπως κάνει όποιος αναλαμβάνει μια σοβαρότατη ευθύνη. Έλα όμως, που ούτε κανέναν άλλον έπαψε...

Υστερόγραφο: Για τις πολλές δεκάδες νεκρούς της πυρκαγιάς, με λίγο σεβασμό στη μνήμη τους, ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΙΞΙΑ, αλλά ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν βρίσκεται επί πρωθυπουργίας κ. Αλέξη Τσίπρα, (όπως δεν ευρέθη ούτε το 2007, επί πρωθυπουργίας κ. Κώστα Καραμανλή).