Αντί μνημοσύνου: Αυτοί που φεύγουν, Αργυρώ Καπελάκη-Γιαννούλη

Γράφει  ο πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Αναστ.  Μανέττας

Κληρικός-Εκπαιδευτικός, εφημέριος ιερού ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης-Τριών Ιεραρχών Παν/μίου Αιγαίου

 

Είναι στη ζωή κάποια γεγονότα και πρόσωπα που ταυτιζόμαστε  μ’ αυτά και σημαδεύουν τη ζωή μας ανεξίτηλα.

Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί και η σεβάσμια μορφή της 89χρονης Αργυρώς Καπελάκη-Γιαννούλη, που ακριβώς στις 29 Ιουλίου 2018 συμπλήρωσε έναν χρόνο που ξαφνικά με τροχαίο ατύχημα, έφυγε για την αιωνιότητα.

Μια γιαγιά που παρέμεινε ζωντανή παρουσία, μέχρι που έφυγε... Μυαλό ξυράφι, ντόμπρα, καλοντυμένη, διαχυτική, με ένα χαμόγελο, που ήξερε να σταθεί στα πόδια της και να είναι η μάνα, η γιαγιά, η φίλη, η συγγενής, η αγαπητή τέλος πάντων κυρά-Αργυρούλα όπως όλοι μικροί-μεγάλοι την αποκαλούσαν.

Αν και γεννημένη στον Πειραιά και μεγαλωμένη εκεί από ευγενίς και με γερές βάσεις ανεθρεμένη, απόφοιτη της τότε Οικοκυρικής Σχολής, αναδείχθηκε, σε μια φρόνιμη οικονόμος, μια νοικοκυρά, που ζήλευες, τα φαγητά, τα γλυκά, την νοικοκυροσύνη της.

Οι γονείς της Παντελής και Αγγελική Καπελάκη της έδωσαν μαζί με παππούδες και γιαγιάδες μια ξεχωριστή ανατροφή, με ήθος, με αξιοπρέπεια με διαγωγή άριστη, στην τιμιότητα και στην φιλαλήθεια. Αγαπητή σε όλους.

Από τριάντα χρονών μαζί με τον άνδρα της τον μακαριστό Μάρκο Γιαννούλη έζησε στη Ρόδο, όταν εκείνος από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεττανία των Αθηνών ήθελε να εργαστεί στη Ρόδο, όπου επιτυχώς δούλεψε και διατέλεσε για αρκετά χρόνια το περίπτερο κοντά στην Παιδαγωγική Ακαδημία στο Νιοχώρι. Από μικρούς και μεγάλους αγαπήθηκαν ο Μάρκος και η Αργυρούλα. Όπως επίσης και οι 3 καλαναθρεμένες κόρες τους, η Νικολέττα (Λέττα), η Σοφία και η Αγγελικούλα, που νιόπαντρη νεώτατη 25 χρονών έφυγε για την αιώνια ζωή.

Καμάρωσε η κυρά Αργυρούλα καλοπαντρεμένες τις κόρες της, με εγγονία και δισέγγονα. Το ίδιο όπως έζησε κοντά στους καλούς γονείς της και στα άλλα τρία αδέλφια της, τον Κώστα, την Μάρω και την Νίκη Καπελάκη. Διατήρησε φιλίες χρόνων στη Ρόδο και στην Αθήνα.

Γι’ αυτό παρόλο που ήτανε σε προχωρημένη ηλικία και είδε καϋμούς, έζησε θανάτους και δοκιμασίες, της κόρης της, της Αγγελικούλας, των δύο γαμπρών της του Βλάσση Ματσούκα και του Νίκου Μανωλά του συζύγου της, που έζησαν αγαπημένοι μέχρι τέλους του Μάρκου Γιαννούλη άντεξε στις τρικυμίες της ζωής και στις πίκρες της. Πάντοτε όμως αξιοπρεπώς.

Δεν άντεξε όμως το Σάββατο πέρισυ στις 29 Ιουλίου 2017 στην οδό Άννης Μαρίας, όταν απρόσεχτη και αφηρημένη οδηγός μηχανακιού την παρέσυρε και την κτύπησε θανάσιμα, σχεδόν ακαριαία στην άσφαλτο. Αυτός ο τρόπος θανάτου λύπησε τους πάντες.

Έφυγε μετά από προσκυνηματική εκδρομή μαζί μας στην Κατταβιά και στην πανήγυρή μας της οσίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου στο Παν/μιο Αιγαίου, που την είχαμε μαζί μας ζωνταντή, κεφάτη, χαρούμενη. Φιλόξενη καλή μας Αργυρώ.

Κυρά Αργυρούλα Γιαννούλη. Γλυκιά γιαγιά της παρέας, όλων των ηλικιών. Σύγχρονη με όλους και σε όλους. Μας λείπει. Και εγώ σε αγαπούσα και εσύ το ίδιο. Με καμάρωνες, χαιρόσουνα στην πρόοδο και στις χαρές των άλλων. Καμάρωνες τα κηρύγματά μου.

Δεν ξέρω τι έχεις δει μέχρι τώρα. Εγώ προσεύχομαι και το ζητούσε κάθε λειτουργία. Χριστέ μου την πονεμένη στη ζωή που επέτρεψε μαρτυρικά να φύγει από τη ζωή αυτή, χάρισέ της Κύριέ μου, αιώνια ανάπαυση κοντά στο πρόσωπα που την αγάπησαν και τα αγάπησε. Αιωνία του η μνήμη και καλός σου Παράδεισος κυρία Αργυρούλα Γιαννούλη.

Και όσα ευραία μας έλεγες και πίστευες δεν τα ξεχνάμε, όπως και εσένα. Καλός Σου Παράδεισος. Καλή σου αιώνια ζωή και αξέχαστη πάντοτε στις σκέψεις και στις ωραίες αναμνήσεις, που μας άφησες. Αμήν.