Στην εκκλησία της Ιαλυσού η Τιμία Κάρα του Αγίου Παρθενίου

Σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης, παρουσία του Μητροπολίτου μας κ.κ. Κυρίλλου, του Μητροπολίτου Νουβίας και παντός Σουδάν και Ερυθραίας, Αφρικής, κ.κ. Σάββα, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ολύμπου κ.κ. Κυρίλλου, πολλών κληρικών τής Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, πόλεως και χωριών και πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα στις 7 η ώρα, στην πλατεία του Αστυνομικού Τμήματος Ιαλυσού, κατόπιν αιτήματος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου «Μαζί με Δύναμη για τη Ζωή», και σε συνεργασία με την Ενορία  Κοιμήσεως Θεοτόκού Ιαλυσού, η υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Παρθενίου, Επισκόπου Λαμψάκου, προστάτου και θεραπευτού των Καρκινοπαθών.

Η Τιμία Κάρα μετεφέρθη με πομπή και με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Ρόδου, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιαλυσού, όπου ετελέσθη Δοξολογία και Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Κυρίλλου. Μετά τον Εσπερινό, εψάλλη η Παράκληση του Αγίου Παρθενίου.

Η Τιμία Κάρα, προερχομένη από την Ιερά Μονή Μακρυμάλλης Ευβοίας, συνοδευόμενη από τον π. Συμεών, κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων Νήσων, θα παραμείνει για προσκύνηση και ευλογία των πιστών στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιαλυσού, έως την Κυριακή 5 Αυγούστου.

Εκατοντάδες πιστοί, έσπευσαν να προσκυνήσουν την Τιμία Κάρα, κλείνοντας με σεβασμό το γόνυ, ενώ στην πορεία τών ημερών, αναμένεται να συρρεύσουν πλήθη προσκυνητών στην Ιαλυσό, εναποθέτοντας την πίστη και τις ελπίδες τους, στον Άγιο.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Ώρα 7.00  Όρθρος και Θ. Λειτουργία στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιαλυσού.
Ώρα 8.30 Αναχώρηση από τον Ι. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου για τον Αρχάγγελο (09.00), Μαλώνα (10.00), Μάσσαρι (10.30), Κάλαθος (11.00), Πυλώνα (11.30) Λάρδος (12.00 μεσημέρι), Γεννάδι (13.00).
Ώρα 18.00 Επιστροφή στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιαλυσού.
Ώρα 19.00 Εσπερινός και Ιερά Παράκληση Της Υπεραγίας Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρόδου κ.κ. Κυρίλλου.

Ο Ι. Ναός θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι τις 12.00 τα μεσάνυχτα.

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018
Ώρα 7.00 Όρθρος και Θ. Λειτουργία στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιαλυσού. Η Τιμία Κάρα θα παραμείνει στον Ιερό Ναό κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.

Ώρα 10.30 Αναχώρηση για επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και στην Κλινική Euromedica.
Ώρα 19.00 Εσπερινός και Ιερά Παράκληση στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιαλυσού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νουβίας κ.κ. Σάββα.

Ο Ι. Ναός θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι τις 12.00 τα μεσάνυχτα.

Σάββατο 4 Αυγούστου 2018
Ώρα 7.00 Όρθρος και Θ. Λειτουργία στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιαλυσού.
Ώρα 8.00 Αναχώρηση για Έμπωνα (9.00), Απόλλωνα (10.00), Πλατάνια (11:00), Ελεούσα (11.30 π.μ), Αρχίπολη (12.00), Ψίνθο (13.00).

Ώρα 18.30 Επιστροφή στην Ιαλυσό και Εσπερινός.
Ο Ι. Ναός θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι τις 12.00 τα μεσάνυχτα.

Κυριακή 5 Αυγούστου 2018
Ώρα 7.00 Όρθρος και Θ. Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ρόδου κ.κ Κυρίλλου.
Ο Ι. Ναός θα παραμένει ανοιχτός συνεχώς μέχρι της 17.00

Ώρα 17.30 Αναχώρηση για το αεροδρόμιο της Ρόδου.

Άγιος Παρθένιος, Επίσκοπος Λαμψάκου (προστάτης των καρκινοπαθών)
Ο Όσιος Παρθένιος καταγόταν από κάποια κωμόπολη της Βιθυνίας και έζησε κατά τους χρόνους του Μεγάλου Κωνσταντίνου (324-337 μ.Χ.). Ήταν υιός του διακόνου της Εκκλησίας Μελιτοπόλεως Χριστοφόρου, από τον οποίο διδάχθηκε την Ορθόδοξη Πίστη.

Ο Άγιος από την παιδική του ηλικία προέκοπτε στην αρετή και την ευσέβεια. Ο τρόπος με τον οποίο ο Κύριος αλίευσε τους Αποστόλους, που ήταν ψαράδες, τον έκανε να αγαπήσει την αλιεία. Και όταν έριχνε τα δίχτυα στην Απολλωνιάδα λίμνη ή τα ανέσυρε γεμάτα ψάρια, αισθανόταν ότι εργαζόταν σε ένα από τα πλοιάρια του Αποστόλου Πέτρου ή του Ιωάννου.

Τα χρήματα που εισέπραττε από την πώληση των ψαριών δεν τα κρατούσε για τον εαυτό του αλλά τα μοίραζε στους πτωχούς από αγάπη προς αυτούς. Γι’ αυτό και όταν τον ευχαριστούσαν εκείνος έλεγε: «Διατί με ευχαριστείτε; Δεν έχω καμία τέτοια αξίωση. Μήπως είμαστε ξένοι; Εμείς είμαστε αδελφοί. Τι δε απλούστερο και φυσικότερο από το να βοηθά αδελφός τους αδελφούς;».

Για την ενάρετη αυτού παρουσία ο Επίσκοπος Μελιτοπόλεως Φίλιππος (η Φιλητός) τον χειροτόνησε Πρεσβύτερο. Αργότερα ο Επίσκοπος Κυζίκου Αχίλλιος (ή Ασχόλιος) τον χειροτόνησε Επίσκοπο Λαμψάκου.

Η αρετή και η ευσέβεια που έκρυβε στην ψυχή του ήταν τόσο πολύ μεγάλη, ώστε ο Θεός τον προίκισε με το χάρισμα της θαυματουργίας, για να μπορεί να εκδιώκει τους δαίμονες από τους ανθρώπους και να θεραπεύει κάθε είδους ασθένεια. Γι’ αυτό προσφεύγουν σε αυτόν ιδιαίτερα οι πάσχοντες από την επάρατη νόσο του καρκίνου. Ο Άγιος ήταν ο πράος, ο υπομονετικός, ο φιλόξενος, ο μακρόθυμος, ο άγγελος της ομόνοιας, ο ενθαρρύνων τους μετανοούντες, ο πρόθυμος για το ποίμνιό του.