Η υπερδομή των διεθνών  ιδιωτικών κεφαλαίων

Toυ Ηλία Καραβόλια


Επενδυτικές φίρμες όπως η Carlyle, η KKR, η Blackstone, κ.α, μπορεί να μην λένε τίποτα για τους περισσότερους όμως η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για τα μεγάλα “πορτοφόλια” της εποχής.

Έχοντας στήσει την περίφημη σκιώδη τραπεζική (shadow banking) καθ’ όλα νόμιμες φυσικά και με συνεχή αύξηση στο ενεργητικό τους (με fundraising απο θεσμικούς και ιδιώτες) έχουν στήσει ένα απίστευτο σκηνικό υπερδομημένης ισχύος διεθνώς (εταιρείες εντός άλλων εταιρειών) με σκοπό τις φοροαπαλλαγές και το τελικό παρκάρισμα χρήματος( και χρέους ενίοτε) σε εξωτικούς προορισμούς (off shore).

Το όνομα αυτών; Private equities (PE). Χρησιμοποιώντας άψογα δυο εργαλεία της χρηματοοικονομικής μηχανικής, την τιτλοποίηση και την μόχλευση, έχουν καταφέρει να κυριαρχούν στις αγορές( σημ: δεν πρόκειται για τα γνωστά κερδοσκοπικά funds που ανεβοκατεβάζουν χρηματιστήρια και ομόλογα).

Με στοιχεία του 2017 οι 20 μεγαλύτερες συγκεντρώνουν ενεργητικό άνω των 500 δις $. Εδρεύουν στις μεγάλες μητροπόλεις του κεφαλαίου( NY, London, Singapore, κτλ.) αλλά η διαχείριση του ενεργητικού τους και η μερισματική τους πολιτική ''χάνεται'' στον αχανή ορίζοντα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

 Ο Γ. Βαρουφάκης κατάφερε πρόσφατα (βλ https://www.efsyn.gr/arthro/syntrofoi-toy-syriza-gnorizete-ti-poieite) με ένα απλό παράδειγμα - την ''διαδρομή'' που κάνει διεθνώς το αντίτιμο ενος εισιτηρίου σε τρένο στην Αγγλία - να περιγράψει την πραγματικότητα σήμερα στα PE διεθνώς και την σχέση κάποιων εξ αυτών με τα κόκκινα δάνεια σε Ελλάδα και Ευρώπη. Άλλωστε πλησιάζει η μέρα που θα στηθεί μια sub-prime market( ενυπόθηκων δανείων) και στην Ευρωζώνη και ένας θεός ξέρει πώς θα κρατηθεί σε ισορροπία μια τόσο ευαίσθητη αγορά.

Ο λαβύρινθος της κυκλοφορίας του χρήματος που επενδύεται και η υπερδομή της ''κυκλοφορίας'' των κερδών, συνθέτουν ένα παρανοϊκό σκηνικό, μια μεταφυσική αρχιτεκτονική. Η παραγωγική οικονομία δεν ωφελείται από αυτό το κρυφτούλι του ρευστού.

Η απεργία του κεφαλαίου μεγαλώνει. Τα κέρδη αυτών των PE αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο αφού συνεχώς γίνονται δημόσιες εγγραφές θυγατρικών τους στα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο και συγχωνεύσεις/εξαγορές με κολοσσούς στην Wall Street και αλλού.

 Ζούμε στην εποχή της δημιουργίας κεφαλαιοποίησης και όχι αξίας (στην αλυσίδα της οποίας έχουν προστεθεί πολλοί κρίκοι). Αν ποτέ μπορέσει κανείς να έχει μπροστά του την μεγάλη εικόνα, το μεγάλο φόντο των ενεργητικών αυτών των PE (αλλά και των funds γενικότερα) και το συνδυάσει με τις εξωφρενικές χρηματιστηριακές αξίες στα χρηματιστήρια( στα 1 τρις $ έφθασε η αξία της Apple) θα καταλάβει ίσως γιατί διανύουμε έντονη φάση υπερσυσσώρευσης διεθνώς.

Με ό,τι αυτό συνεπάγεται, φίλε αναγνώστη, για τον μισθό, το εισόδημά σου, τα χρέη σου...