Πέταξαν τσιγάρο από λεωφορείο και τα άκουσαν από Ροδίτη ξεναγό

Τον.... εξάψαλμο άκουσαν Ρώσοι τουρίστες που βρίσκονται στο νησί μας για διακοπές, όταν ένας από αυτούς το  μεσημέρι της περασμένης Κυριακής, πέταξε έξω από το παράθυρο του λεωφορείου που είχε σταθμεύσει στην περιοχή της Τσαμπίκας, ένα αναμμένο τσιγάρο!

Ο Ροδίτης ξεναγός,  κος Φάνης Χατζής, που βρίσκονταν στο δεύτερο τουριστικό λεωφορείο και ξεναγούσε Γερμανούς, είδε το όλο σκηνικό και δεν έχασε ούτε δευτερόλεπτο: Έτρεξε και άρπαξε το αναμμένο τσιγάρο, το κράτησε στα χέρια του και στη συνέχεια μπήκε στο τουριστικό λεωφορείο (που ετοιμάζονταν να ξεκινήσει) από το οποίο είχε απορριφθεί το τσιγάρο.

Ζήτησε από τη ξεναγό να μεταφράζει επί λέξει ότι έλεγε στα Ρώσικα και άρχισε να ρωτάει ποιος έκανε αυτή την άθλια και επικίνδυνη κίνηση.

Κανείς από τους επιβάτες βεβαίως δεν απαντούσε. Ο Ροδίτης ξεναγός κος Φάνης Χατζής σε υψηλούς τόνους και αγανακτισμένος όπως ήταν, τους επισήμανε ότι το γεγονός αυτό αποτελεί από τους ίδιους μεγάλη προσβολή για τη χώρα μας, την ώρα που οι νεκροί και οι αγνοούμενοι από τη φονική πυρκαγιά στην Αττική είναι δεκάδες!

«Είναι ντροπή σας αυτό που κάνατε – σημείωσε ο ίδιος.  Βάλατε σε κίνδυνο μια ολόκληρη περιοχή. Ντροπή και πάλι ντροπή, μόνο αυτό έχω να σας πω.»

Καθημερινά τα περιστατικά
Μιλώντας στη «Ροδιακή» ο κος Φάνης Χατζής, τόνισε ότι τα τριτοκοσμικά αυτά περιστατικά, τα οποία βεβαίως δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη ρύπανση του περιβάλλοντος αλλά με τον κίνδυνο δημιουργίας καταστροφικών πυρκαγιών, αποτελούν καθημερινό σχεδόν φαινόμενο.

«Αυτά που βλέπω – είπε ο κος Φάνης Χατζής - και που βλέπουμε όλοι εμείς που είμαστε στους δρόμους καθημερινά, δεν περιγράφονται. Βεβαίως και δεν είναι οι τουρίστες που δημιουργούν τέτοια ζητήματα. Περισσότεροι είναι οι δικοί μας. Προχθές, παρόμοιο φαινόμενο είδα και στο τρίτο χιλιόμετρο της Ρόδου-Λίνδου, εκεί κοντά στη διασταύρωση για το JUMBO. Πρόλαβα την ασυνείδητη οδηγό και της ζήτησα εξηγήσεις για το αποτσίγαρο που πέταξε από το αυτοκίνητο. Ξέρετε ποια ήταν η απάντησή της; «Συγνώμη, ξεχάστηκα!»

Αυτό που θέλω να σημειώσω, είπε ο ίδιος, είναι ότι αν πραγματικά θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας, ένα καλύτερο νησί, από αυτό που εμείς παραλάβαμε ή τουλάχιστον να είναι στα ίδια επίπεδα, τότε πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια μας και να ξεκινήσουμε δουλειά. Είναι υπόθεση δική μας αυτή. Του καθενός ξεχωριστά και όλων μαζί. Ας μην περιμένουμε από κανέναν άλλον να αλλάξει την κατάσταση που σήμερα μας στεναχωρά.»