Σοβαρό πρόβλημα με τις θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της Ρόδου

Τη διαδικασία που ακολουθείται φέτος με τη φιλοξενία παιδιών στους δημοτικούς αλλά και τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, καθώς κάποιοι γονείς - κηδεμόνες εκδηλώνουν την ανησυχία ότι τα παιδιά τους θα μείνουν απ’ έξω, εξηγεί ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Γιάννης Κορωναίος.

Καταρχήν, την περασμένη Κυριακή το βράδυ, αναρτήθηκαν οι θέσεις στους παιδικούς σταθμούς, οι οποίες επιχορηγούνται από το ΕΣΠΑ.

Σημειώνεται ότι, αυτές αφορούσαν συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που πληρούν κριτήρια όπως το οικογενειακό εισόδημα να μην είναι πάνω από 27 χιλιάδες ευρώ, επίσης αποκλείονται οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα κ.α. Για τις θέσεις αυτές, οι γονείς έπρεπε να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά στην Ελληνική Εταιρία Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε αυτή τη διαδικασία ο Δήμος δεν εμπλέκεται πουθενά.

Η αξιολόγηση για τη διαδικασία αυτή έχει ολοκληρωθεί, έχουν αναρτηθεί τα αποτελέσματα και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση κάνοντας χρήση του κωδικού που έχουν πάρει.

Αν βρίσκονται στη λίστα με τους επιτυχόντες, αυτό που έχουν να κάνουν είναι να εκτυπώσουν το voucher και μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου να προσέλθουν με μία φωτοτυπία του και μία αίτηση στην υπηρεσία προκειμένου να εξασφαλίσουν μία θέση σε δημόσιο ή ιδιωτικό παιδικό σταθμό στο παιδί τους.

Εκεί που παρουσιάζεται πρόβλημα, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, είναι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, δηλαδή για βρέφη κάτω των δυόμιση ετών, καθώς πολλά μένουν απ’ έξω.

Όσον αφορά τώρα σε εκείνους που έκαναν αίτηση για τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου της Ρόδου, που είναι με τροφεία, αυτοί μπορούν να δεχθούν μέχρι 730 παιδιά και είναι συνολικά είκοσι (σ.σ. μαζί με δύο που είναι το ΔΟΠ ο οποίος κάνει αυτόνομα τη διαδικασία).

Εκείνο που γίνεται για πρώτη φορά φέτος είναι ότι εφαρμόζεται σύστημα μοριοδότησης με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και γίνεται αξιολόγηση, σύμφωνα και με τη σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς κατατέθηκαν μέχρι και τον Μάιο, έγινε η αξιολόγηση και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη του τρέχοντος μηνός.

Όπως επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος, όλα τα παραπάνω έχουν σχέση και με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τους παιδικούς σταθμούς, βάσει του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος του 2017, με το οποίο πρέπει να εναρμονιστούν και να βγάλουν καινούργιες άδειες.

Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες, ο Δήμαρχος υπέγραψε τις νέες άδειες σύμφωνα με τα καινούργια δεδομένα.

Σημειώνεται ότι, αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η δυναμικότητα των δεκαέξι παιδικών σταθμών του Δήμου (σ.σ. οι 16 από τους 20 που αναφέρεται παραπάνω είναι καθαρά δικοί του), μειώνεται. Δηλαδή, οι θέσεις από 737 μειώνονται στις 710.

Επίσης, μετά τις 20 Αυγούστου αναμένεται να γνωρίζουν ποιο παιδί θα πάει πού. Ακολούθως, τον Σεπτέμβριο θα γίνει μία δεύτερη, τελική πια, επιλογή, κατά την οποία κάποιοι που ήταν στους επιλαχόντες μπορεί να βρουν θέση. Για εκείνους, όμως, που έχουν αποκλεισθεί δεν μπορεί να γίνει κάτι.