Σε πρώτο πλάνο βρέθηκε η γαστρονομία της Λέρου

Με σύμμαχο το μαγευτικό  τοπίο και με την πολύτιμη βοήθεια διακεκριμένων chef, η γαστρονομία ήρθε σε «πρώτο πλάνο» στο νησί της Λέρου, μέσα από την εκδήλωση L’erosFood.

Την Κυριακή 29 Ιουλίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Λέρου μαζί με τον  chef των βασιλέων  Νίκο Κουλούσια, τον executive chef Νίκο Κουρούπη Αγάλου, και με τους συμπατριώτες butcher chef Γιάννη Χατζηγρηγορίου και chef Νικόλα Σιφουνιό, υποδέχθηκαν τους προσκεκλημένους και τους παρευρισκομένους και τους οδήγησαν σε ένα γαστρονομικό ταξίδι, με προϊόντα της τοπικής παραγωγής της Λέρου.

Το καλωσόρισμα στην οινογαστρονομική εκδήλωση δεν θα μπορούσε να είναι άλλο, από την αφρώδη τοπική  σουμάδα.  

Το ειδικό μενού των 7 πιάτων που δημιουργήθηκε για τη μοναδική βραδιά, εμπνευσμένο  από το δικό μας Aegean Cuisine, περιελάμβανε:
Ντοματένια κακαβιά (Θάλασσα, παράδοση, ψαράδες).
Linguini με παστό γαύρο, τοματίνια, βασιλικό και σκόρδο (Θάλασσα, παράδοση, Ιταλοκρατία).
Amusebouche - τριλογία γεύσης (Από τη θάλασσα στη στεριά)
a.Κράκερ χλέπας με αυγά Κολιού σε κουλί ντομάτας.
b.Κράκερ χλέπας με τσίτσιρη και καπαρόφυλλα.
c.Κράκερ χλέπας με κρασοτύρι και μαρμελάδα γκουάβα.
Σαλάτα καλοκαιρινή με βλίτα, καρπούζι δυόσμο και μέντα (Στεριά, περιβόλι).
Κρέμα μελιτζάνας με παραδοσιακή μυζήθρα Λέρου και στικς ψητού κοτόπουλου (Στεριά, περιβόλι, αυλή).
Μπούτι αρνίσιο, με σάλτσα από λικέρ μέντας στο φούρνο. Συνοδεύεται από κολοκυθάκια baby (ωμά) σαλάτα (Στεριά, περιβόλι, βουνό).
Μους μυζήθρας με μέλι και μαρμελάδα βανίλια (Η γλύκα από το περιβόλι και το βουνό σε ένα ποτήρι).
Το γεύμα συνόδευαν  λευκό κρασί Λέρου Ioakallis Χατζηδάκη και κόκκινο κρασί Λέρου Κτήμα Ήσυχου 2012.

Οι δημιουργοί των πιάτων χειροκροτήθηκαν από όλους τους παρευρισκόμενους, Έλληνες και επισκέπτες, και στη σύντομη τοποθέτησή τους παρότρυναν το σύνολο των κατοίκων, τους επισκέπτες και ειδικότερα τους επαγγελματίες της εστίασης να χρησιμοποιούν πιστοποιημένα προϊόντα τοπικής παραγωγής, να συμπεριλάβουν τις συνταγές στο εδεσματολόγιο της επιχείρησής τους λειτουργώντας ο καθένας από τη θέση του καταλυτικά στην ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας και κουλτούρας αλλά και στην απόδοση της προστιθέμενης αξίας στον γαστρονομικό τουρισμό.

Παραγωγοί πιστοποιημένων τοπικών προϊόντων παρευρέθηκαν στον χώρο, για να εκθέσουν τα προϊόντα τους και να συνομιλήσουν με τους  λάτρεις του αγνού υλικού.Το μενού, οι συνταγές καθώς και όλες οι πληροφορίες για τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν διαθέσιμα σε έντυπη δίγλωσση έκδοση και δόθηκαν σε  όλους τους παρευρισκόμενους.

Την εκδήλωση  τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Πάππου, ο Δήμαρχος Λέρου κ. Κόλλιας , ο Επάρχος κ. Θεμέλαρος, Δημοτικοί Σύμβουλοι του νησιού, εκπρόσωποι  τοπικών φορέων και σωματείων, επαγγελματίες και εκπρόσωποι φορέων του γαστρονομικού επιχειρείν.

Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, με την καθιέρωση της δράσης Aegean Cuisine, της Κουζίνας του Αιγαίου, η οποία μέχρι σήμερα έχει διαγράψει μια λαμπρή πορεία σε εκθέσεις και διοργανώσεις γαστρονομίας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, έχει αναγνωρίσει  εδώ και χρόνια τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει η γαστρονομία στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για την τοπική οικονομία.

Στόχος της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε από τον Εμπορικό Σύλλογο Λέρου, αλλά και πολλών άλλων παρόμοιων εκδηλώσεων και δράσεων που θα ακολουθήσουν ήταν η ανάδειξη της αυθεντικότητας της τοπικής γεύσης και του τοπικού προϊόντος, μέσα από τη σύνθεση γνώσεων και απόψεων των ειδικών του κλάδου της Γαστρονομίας και του Τουρισμού. Έννοιες που δημιουργούν τη γαστρονομική ταυτότητα ενός τόπου και αναβαθμίζουν την εμπειρία του προορισμού.

Θερμές ευχαριστίες στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου για τη στήριξη και την παρουσία του.
Ευχαριστίες στην αφανή ομάδα εθελοντών που εργάστηκαν μεθοδικά πάνω στον στρατηγικό στόχο  ανάδειξης του μοναδικού γαστρονομικού πλούτου της Λέρου.
Ευχαριστίες στους παραγωγούς για την προσφορά των προϊόντων.

Ευχαριστίες σε όσους τίμησαν την προσπάθειά μας με την παρουσία τους.
Υπενθυμίζουμε ότι η εκδήλωση είχε φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την κάλυψη αναγκών του Νοσοκομείου του νησιού.

Εμπορικός Σύλλογος Λέρου