Πυξίδες Άξιες Πλεύσης

Πυξίδες Άξιες Πλεύσης

Πυξίδες Άξιες Πλεύσης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 234 ΦΟΡΕΣ

Νέοι πολίτες της Ρόδου πλέον κοσμούν την παγκόσμια αρχειοθήκη ιδεών του TEDx

Πότε ενηλικιώνεται ένας νέος;

Όποτε ενηλικιώνεται και μια ιδέα. Όταν δηλαδή αναπνέει ελεύθερα επί βήματος για να εκτεθεί με παρρησία μπροστά στην κρίση άλλων.

Πότε ενηλικιώνεται μια κοινωνία;

Όποτε αποδεχθεί την ανάγκη της δια βίου ανατροφοδότησης από νέες ιδέες.

Όταν δηλαδή δημιουργήσει μεθοδικά τις συνθήκες ώστε οι νέες ιδέες να αναπνέουν και να εμπνέουν ελεύθερα και ανοικτά από όπου κι αν προέρχονται, κυρίως από τους νέους.

Ηχηρή απόδειξη, η τόλμη των δεκατριών νέων από σχολεία της Ρόδου να σταθούν, με μόνο λίγες εβδομάδες προετοιμασίας, μπροστά στη κατάμεστη αίθουσα “Καλλιπάτειρα” των εκπαιδευτηρίων Ροδίων Παιδεία και να μιλήσουν για τις δικές τους ιδέες άξιες διάδοσης στα πλαίσια του 1ου TEDxYouth@Rhodes * που πραγματοποιήθηκε στο νησί τον περασμένο Μάρτιο.

Μίλησαν για εμπειρίες ζωής, για τον άλλοτε σύμμαχο και άλλοτε άκαρδο χρόνο, για τα προσωπικά βιώματα και τα κοινωνικά στίγματα των στερεοτύπων, για την φιλία, για τις άσπονδες κινητές συσκευές, και για το νόημα της ζωής, μεταξύ άλλων. Με τις ομιλίες τους συνεπήραν για μερικές ώρες, πολύ πιθανόν ημέρες, το κοινό γνωστών και αγνώστων που τους καταχειροκρότησε.

Αυτό που κατάφεραν κυρίως όμως ήταν να «ενηλικιωθούν», ανεξαρτήτως ηλικίας. Να κάνουν δηλαδή αυτό που πολλοί από εμάς τους «κατασταλαγμένους» δεν τολμούν. Να επιλέξουν δηλαδή και στη συνέχεια να δουλέψουν αρκετά μια ιδέα από κάθε της πτυχή, πριν ταυτιστούν μαζί της για να την μετουσιώσουν μέσα σε λίγα λεπτά μπροστά σε συμπολίτες τους.

Μέσα από αυτή τη σκηνική παρουσία, κατάφεραν να κάνουν τους δικούς τους γονείς-φίλους-καθηγητές, να τους δουν με διαφορετικό μάτι. Πολύτιμη και μεταμορφωτική αυτή η αφύπνιση. Χωρίς πηγαίο επαναπροσδιορισμό δεν εξελίσσεται μια προσωπικότητα, ένα σύνολο, μια κοινωνία.

Κατάφεραν δε και κάτι άλλο σημαντικό, που διαρκεί για πολύ περισσότερο. Κατάφεραν να δουν τους ίδιους τους τους εαυτούς να αλλάζουν μέσα σε μόλις μερικά λεπτά, όσα κράτησε και η ομιλία τους. Ζωτική αυτή η μυστηριακή έκφανση της ζωής, αυτή η επιφοίτηση. Αυτή η αναβάθμιση ατομικού επιπέδου τόσο άρρηκτα μπολιασμένη με το συλλογικό. Μόνο σε λιγοστά στιγμιότυπα βίου απαντάται τέτοια σύζευξη λογικής και συναισθήματος, όσο στην κατάθεση ψυχής μπροστά σε κοινό.

Αυτοί λοιπόν οι δεκατρείς νέοι που φωτίστηκαν από την σκηνή του 1ου TEDxYouth@Rhodes και που με τη σειρά τους θα φωτίζουν πλέον ως ακτίνες της Ρόδου το παγκόσμιο στερέωμα ιδεών είναι οι εξής:
Σταμάτης Γιατρού, Κωνσταντίνος Κοκκίνης, Κωνσταντίνα Πακάκη, Δέσποινα Δοντά, Κωνσταντίνος Ζαχαρίας, Γιώργος Κοντός, Εύα Φερχάτη, Χριστίνα Μήτση, Γεράσιμος Πουλάκης-Στεφανίδης, Κωνσταντίνα Γαντάρη, Ηλιάνα Μαρκάκη, Άννα-Μαρία Πανηγύρη, Μάνος Πρωτογεράκης.

Αυτοί οι πρώτοι δεκατρείς και όσοι ακολουθήσουν το παράδειγμα τους, ως άλλοι Μηχανισμοί Αντικυθήρων, είναι γέννημα θρέμμα του νησιού και τελικά τα υλικά από τα οποία θα κριθεί η πορεία και η μοίρα του μοναδικού αυτού τόπου.

Αφιερώστε λίγο χρόνο, αναζητείστε TEDxYouth@Rhodes στο YouTube και παρασυρθείτε από τις ιδέες τους.

Για τα υπόλοιπα, ραντεβού στο επόμενο!

Οι διοργανωτές
Μάνος Χατζημαλωνάς
Κυριάκος Κυριακούλης
Λίνα Φιλλιπάκη
Αγγελική Τενέντε
Βασιλική Κολοκούρα
www.TED.com
www.facebook.com/TEDxYouthRhodes

Διαβάστε ακόμη

Ελεονώρα Ζουγανέλη: Αξιοποίηση του λογισμικού του EyeHarp στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου

Υλοποίηση επιμορφωτικού προγράμματος Erasmus+ στη Σεβίλλη από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Μεταφραστικό Εργαστήρι στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Σύμης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Αναβάλλεται το αυριανό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής

Συμμετοχή εκπαιδευτικών του 12ου Δημοτικού Σχολείου σε πρόγραμμα στην Τενερίφη

«Από την Εφηβεία στην Ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες» - Ανοικτή εκδήλωση στο 1ο ΓΕΛ Ρόδου

Πρωτιά για το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Μαθητές από τη Σεβίλλη της Ισπανίας στο Καζούλλειο - 2ο ΓΕ.Λ. Ρόδου