Κάθε «χαραμάδα» στις... αλχημείες των σωματείων έκλεισε η ΕΠΟ

Την υποχρεωτική πρόσληψη διπλωματούχου προπονητή, κατόχου κάρτας τριετίας της ΕΠΟ, από όλα τα σωματεία (εξαίρεση αποτελούν οι Ξάνθος Πάτμου, Λειψοί, Καλυμνιακός, Βαθύ, ΑΕ Λέρου, Πολυβώτης Νισύρου και Ποσειδών Καρπάθου), είτε στις ανδρικές ομάδες, είτε σε αυτές των υποδομών, προβλέπει μέσα από την προκήρυξή της ΕΠΣΔ και ο νέος κανονισμός προπονητών, ο οποίος δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την ΕΠΟ, της δίνει το «πειθαρχικό εργαλείο» προκειμένου να επιβάλλει την απόφασή της. 

 Σύμφωνα με το άρθρο 11, στα ερασιτεχνικά σωματεία που δεν θα προσλάβουν αναγνωρισμένο και με άδεια να εργάζεται προπονητή, θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 100 ευρώ ανά αγώνα που θα δίνουν. 
                                             
Δεν υπάρχει ασυμβίβαστο 
Τη δυνατότητα να εργάζονται ταυτόχρονα σε μία ανδρική ομάδα και σε τμήματα υποδομών άλλου σωματείου, διατηρούν οι προπονητές ποδοσφαίρου. Το άρθρο 5 (παρ. 3) του νέου κανονισμού αναφέρει τα ακόλουθα:                                            

«Προπονητής ποδοσφαίρου UEFA/ Ε.Π.Ο. δεν έχει δικαίωμα να εκτελεί καθήκοντα προπονητή ταυτόχρονα σε δύο ή περισσότερα σωματεία, έστω και χωρίς αμοιβή, με εξαίρεση την δυνατότητα να είναι προπονητής σε μία αντρική ομάδα ενός σωματείου και ταυτόχρονα προπονητής σε τμήματα υποδομών-ακαδημίες του ίδιου ή ενός άλλου σωματείου ή στις μεικτές ομάδες μίας Ενώσεως.

Προπονητής που παραβιάζει την παρούσα διάταξη τιμωρείται, μετά από παραπομπή του στην αρμόδια πειθαρχική επιτροπή, με ανάκληση του δελτίου πιστοποίησης (εισόδου) στην τεχνική περιοχή και της ταυτότητας τριετίας έως έξι (6) μήνες και χρηματική ποινή από δύο (2.000,00) έως οκτώ (8.000,00) χιλιάδων ευρώ».
                                                      
Αρκεί το UEFA C’
Την κατοχή διπλώματος UEFA C’ ορίζει ο νέος κανονισμός ως την ελάχιστη προϋπόθεση για να έχει ένας προπονητής το δικαίωμα να εργάζεται σε σωματείο της Α’ τοπικής κατηγορίας, όπως και σε σωματεία που αγωνίζονται στα πρωταθλήματα μικρότερων κατηγοριών.   

Υπενθυμίζεται, πως κάρτα τριετίας της ΕΠΟ οφείλουν να διαθέτουν, προκειμένου να τους επιτρέπεται η είσοδος στον αγωνιστικό χώρο, τόσο οι βοηθοί προπονητές, όσο και οι προπονητές τερματοφυλάκων.