Γ. Νικητιάδης: Προτεραιότητα για μένα έχουν τα προβλήματα του τόπου

Γ. Νικητιάδης:  Προτεραιότητα για μένα  έχουν τα προβλήματα του τόπου

Γ. Νικητιάδης: Προτεραιότητα για μένα έχουν τα προβλήματα του τόπου

Μιχάλης Μαστής

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1725 ΦΟΡΕΣ

Αιχμές κατά του Δημήτρη Κρεμαστινού για το «βέτο» στην υποψηφιότητά του

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα και την κατάσταση που διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, παραχώρησε στη «Ροδιακή» ο πρώην υφυπουργός τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης.
Ο ίδιος, ξεκαθάρισε ότι δεν τον ενδιαφέρει με ποια ιδιότητα θα δώσει τη μάχη ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων που θα ακολουθήσουν μέσα στους επόμενους μήνες και επισήμανε ότι ο στόχος είναι να αντιμετωπιστούν ουσιαστικά τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στις νησιωτικές κοινωνίες και τη χώρα μας.

Κύριε υπουργέ,
Ελάχιστοι είναι οι μήνες που απέμειναν μέχρι τις βουλευτικές εκλογές, σε μια χρονική συγκυρία εξαιρετικά κρίσιμη και δύσκολη από κάθε άποψη για τη χώρα. Ο Γιώργος Νικητιάδης θα είναι «παρόν» σε αυτή τη μάχη; Και με ποια ιδιότητα;

Θέτετε αμέσως με την πρώτη σας ερώτηση πολλά ζητήματα και θα ήθελα να απαντήσω για το καθένα από αυτά χωριστά, χωρίς να παραλείψω οτιδήποτε. Καταρχήν σε ότι σχετίζεται με το εάν θα είμαι παρόν στη μάχη των επομένων εκλογών και με ποια ιδιότητα. Ήμουνα, είμαι και θα είμαι παρόν μέχρι την τελευταία μου πνοή δίπλα σε κάθε πολίτη, που μάχεται για να δει την πατρίδα μας εκεί που της αξίζει και δίπλα σε κάθε νησιώτη Δωδεκανήσιο για να πάρουν τα νησιά μας την θέση που τους πρέπει στον παγκόσμιο χάρτη. Αυτό το έχω δηλώσει επανειλημμένως και θέλω να το θεωρείται δεδομένο. Με ποια ιδιότητα, είναι δευτερεύον για μένα. Από τη θέση του απλού ενεργού πολίτη μέχρι όποια θέση κρίνουν οι συμπολίτες μας.

Τώρα, σε ότι αφορά τις βουλευτικές εκλογές δεν γνωρίζω αν πράγματι έχουν μείνει ελάχιστοι μήνες όπως λέτε διότι, με βάση το Σύνταγμα οι εθνικές εκλογές μπορούν να πραγματοποιηθούν ακόμη και μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 και αυτό σίγουρα δεν είναι ελάχιστοι μήνες. Βεβαίως με αυτήν την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τίποτα δεν είναι απίθανο. Να είστε σίγουρος ότι, θα κάνουν εκλογές όποτε τους βολεύει καλύτερα.

Η άποψή μου είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσει τις εθνικές εκλογές όταν θα έχει σιγουρέψει ότι δεν θα υποστεί πανωλεθρία. Το λέω αυτό, διότι και οι ίδιοι πια γνωρίζουν ότι η πρώτη θέση γι’ αυτούς είναι άπιαστο πουλί.

Σε ότι σχετίζεται με την χρονική συγκυρία, θα συμφωνήσω μαζί σου, αγαπητέ μου Μιχάλη ότι πράγματι είναι πολύ δύσκολη για τη χώρα. Τα εθνικά μας θέματα, για πρώτη φορά αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης από ένα μόνο κόμμα που μάλιστα αποτελεί μικρή μειοψηφία στο σύνολο του λαού. Είναι τραγικό να αναλογίζομαι ότι δεν έχει συγκληθεί μέχρι σήμερα το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για θέματα υψίστης σημασίας, όπως το μακεδονικό. Στην οικονομία το βιοτικό επίπεδο του λαού μας έχει καταβαραθρωθεί, η ανεργία των νέων είναι πρωτοφανής, ο αριθμός όσων ξενιτεύονται και ιδίως των νέων θυμίζει τις τραγικότερες στιγμές τις χώρας, επενδύσεις δεν γίνονται και οι ιδεοληψίες των κυβερνώντων καλά κρατούν.

Στα νησιά μας τα πράγματα δεν ήταν ποτέ χειρότερα. Χάσαμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ χωρίς να ακουστεί ούτε φωνή μέσα στο εθνικό κοινοβούλιο, επιβλήθηκε το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία που μας κάνουν λιγότερο ανταγωνιστικούς και η ποιότητα των τουριστών που μας έρχονται από πλευράς οικονομικής πάει από το κακό στο χειρότερο.

Μιλώντας ειδικά για τα νησιά μας, πρέπει να πω ότι «δεν πάει άλλο» Αντί οι αρμόδιοι της κυβέρνησης και του υπουργείου τουρισμού να αναζητήσουν με ποιόν τρόπο θα βελτιώσουν την κρουαζιέρα, με ποιόν τρόπο θα προσελκύσουν τουρίστες υψηλότερου οικονομικού επιπέδου και με ποιόν τρόπο τα νησιά μας, τα πανέμορφα νησιά μας, θα μπορέσουν να επιβιώσουν, στο Υπουργείο Τουρισμού κάνουν απλή διαχείριση και μάλιστα κάκιστη και δεν έχουν κανένα όραμα ούτε καμία στρατηγική.

Και το τραγικότερο απ’ όλα είναι ότι, από τα νησιά μας δεν ακούγεται μια φωνή κριτικής, μια φωνή αντίδρασης στην κάκιστη τουριστική πολιτική που ασκείται. Πάμε λοιπόν σε βουλευτικές εκλογές με τα παραπάνω δεδομένα στα οποία θα πρέπει να προσθέσουμε, το τεράστιο βάρος που πρόσθεσαν η ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο χρέος της χώρας, στα τεράστια πλεονάσματα που θα πρέπει να προκύπτουν κάθε χρόνο και στις μεταρρυθμίσεις που η ιδεοληπτική μας κυβέρνηση δεν πραγματοποίησε, ούτε στην δημόσια διοίκηση, ούτε στη δικαιοσύνη, ούτε στο φορολογικό μας σύστημα και σε τόσα άλλα.
Εκτιμώ ότι η μάχη των εκλογών θα είναι δύσκολη και δυστυχώς οι δύο εμφανιζόμενοι ως μονομάχοι δεν δείχνουν ικανοί να δώσουν λύσεις σε όσα περιέγραψα παραπάνω. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που μας έχει οδηγήσει σ’ αυτά τα αδιέξοδα. Αν εκτιμήσει κάποιος με ρεαλισμό τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία 2 χρόνια που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ και τις μεταρρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ, θα διαπιστώσει αμέσως πιο κόμμα έκανε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και αυτό βέβαια δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ν.Δ από την πλευρά της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επαγγέλλεται μεν μεταρρυθμίσεις, αλλά απέχει παρασάγγας από τις δικές μας θέσεις του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) σε ότι αφορά το κοινωνικό κράτος και το κράτος δικαίου και σε ότι αφορά το μοίρασμα της πίττας όταν καταφέρουμε να την μεγαλώσουμε. Πράγματι λοιπόν, είναι κρίσιμη η συγκυρία και εκτιμώ ότι αποτελεί μονόδρομο για κάθε κεντροαριστερό και κάθε σοσιαλδημοκράτη και για κάθε πατριώτη, να στηρίξει με κάθε τρόπο το Κίνημα Αλλαγής που αποτελεί τη μόνη νηφάλια προοδευτική δύναμη για μια ομαλή πορεία προς την έξοδο μας από τα μνημόνια.

Για κάποιο χρονικό διάστημα πάντως, σε όλους εμάς, έμεινε η εντύπωση ότι υπήρχε από σας ή το περιβάλλον και τους πολιτικούς σας φίλους τέλος πάντων, η πρόθεση, να τεθείτε υποψήφιος για τη θέση του Περιφερειάρχη στο Νότιο Αιγαίο.
Προτεραιότητα για μένα αποτελούν τα νησιά μας και οι συμπατριώτες μας. Προτεραιότητα για μένα αποτελεί ο αγώνας για να επαναφέρουμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα νησιά. Προτεραιότητα για μένα, είναι ο αγώνας για να φέρουμε τουρίστες υψηλότερου οικονομικού επιπέδου στη Ρόδο, στην Κω, στην Κάλυμνο, στην Κάρπαθο και στα υπόλοιπα νησιά μας. Χαίρομαι όταν η Μύκονος και η Σαντορίνη έχουν τουρίστες υψηλού οικονομικού επιπέδου. Και δεν είναι μόνο η Μύκονος και η Σαντορίνη στην πατρίδα μας, είναι και η Ελούντα στην Κρήτη και το Κόστα Ναβαρίνο στην Πελοπόννησο και το Σάνυ στη Χαλκιδική. Γιατί όχι και εμείς στη Δωδεκάνησο; Υπάρχει κάποιος που θα πει ότι υπολείπονται τα νησιά μας σε ομορφιά από τα μέρη που ανέφερα; Εγώ δεν διστάζω να πω χωρίς καμία επιφύλαξη ότι συμβαίνει το αντίθετο.
Νομίζετε ότι, η Ίμπιζα και η Μαγιόρκα μπορούν να συγκριθούν σε ομορφιά με την Κω και τη Ρόδο; Ξέρετε πόσες μαρίνες και πόσα γκολφ διαθέτει η Μαγιόρκα; Έχει έξι μαρίνες και δέκα ναυπηγεία. Μόνο εκεί μας ξεπερνάνε. Γιατί όμως αυτοί τα φτιάξανε και εμείς όχι; Προτεραιότητα μου λοιπόν είναι αυτά που αναφέρω παραπάνω και πολλά άλλα. Γι’ αυτά θέλω να αγωνιστώ και αυτά είναι που ενδιαφέρουν τους συμπατριώτες μας και αποτελούν και γι’ αυτούς προτεραιότητα.

Σε ότι αφορά τη θέση στο ψηφοδέλτιο του «Κινήματος Αλλαγής» αληθεύει ότι υπήρχαν βέτο και ενστάσεις από συντρόφους σας στη διευρυμένη συνεδρίαση της Νομαρχιακής;
Πληροφορήθηκα και εγώ όπως υποθέτω και εσείς από μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής ότι στην ΟΜΟΦΩΝΗ απόφασή τους να συμπεριληφθώ στο ψηφοδέλτιο των επόμενων εθνικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής, προκειμένου αυτό να είναι όσο πιο ισχυρό γίνεται , ο βουλευτής κ. Κρεμαστινός έθεσε βέτο λέγοντας «αν θα είναι ο Νικητιάδης δεν θα είμαι εγώ». Ειλικρινώς λυπήθηκα για τη θέση αυτή του κ Κρεμαστινού , καθότι αυτή τη στιγμή, εκείνο που προέχει είναι η ενότητα του Κινήματος Αλλαγής και η ενδυνάμωση του στελεχιακού του δυναμικού σε όλα τα επίπεδα. Η ισχύς είναι εν τη ενώσει και όχι εν τη διαιρέσει.

Πως βλέπετε σήμερα την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας και βέβαια ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία του τουρισμού, στα νησιά μας;
Βλέπω παντού δυσκολίες και αδιέξοδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την ανάληψη της εξουσίας έχει προκαλέσει ιδεολογική σύγχυση σε χιλιάδες ανθρώπους. Ποιος πιστεύει σήμερα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί κάποια αριστερή πολιτική ; Ούτε καν σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές δεν είναι ικανοί να ακολουθήσουν. Οι επιθέσεις στους μισθούς και στις συντάξεις που έχουν γίνει από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γινόντουσαν ούτε από συντηρητικές κυβερνήσεις εύκολα. Ο λαός μας χρειάζεται ξανά ελπίδα. Χρειάζεται ξανά όραμα και πίστη. Ο Έλληνας έχει ταπεινωθεί με τραγικό τρόπο τα τελευταία χρόνια. Είμαστε υπερήφανοι και αξιοπρεπείς άνθρωποι εμείς οι Έλληνες. Δεν είναι εύκολο να σε κυνηγάνε για χρέη ξαφνικά και να απειλείσαι διαρκώς με μπλοκάρισμα λογαριασμών, κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και άλλα σκληρά μέτρα. Την ίδια ώρα, ο υπερήφανος εθνικά Λαός μας, δεν μπορεί να χωνέψει τις διαρκείς ταπεινώσεις που υφιστάμεθα από τη μία με τις δηλώσεις Ερντογάν και άλλων αξιωματούχων της γείτονος.

Και από την άλλη με το Μακεδονικό, όταν μάλιστα οι Σκοπιανοί δεν είναι και καμιά δύναμη που μπορεί να μας απειλήσει. Χρειάζεται ξανά όραμα και ελπίδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να τα δώσει αυτά. Ας ελπίσουμε η ανώμαλη αυτή πολιτικά συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να είναι γρήγορα παρελθόν.

Για τον τουρισμό στα νησιά μας που ερωτάτε, ενώ με βάση τους αριθμούς των αφίξεων μοιάζει να πηγαίνει καλά, στην ουσία έχει αρχίσει να φθείρεται. Χρειαζόμαστε στρατηγικές και αναπτυξιακά σχέδια πρώτα απ όλα από το ίδιο το κράτος κεντρικά και παραλλήλως από κάθε νησί χωριστά. Το 2011 που ήμουν στο Υπουργείο είχαμε πολλαπλασιάσει κατά πολύ τις αφίξεις Ρώσων τουριστών, είχαμε φθάσει να έχουμε 1.150.000 αφίξεις Ρώσων.
Φέτος, και τα τελευταία χρόνια ο αριθμός αφίξεων από την Ρωσία μειούται δραματικά. Αντί να έχουμε φθάσει στα 2.500.000 μόνο από τη Ρωσία, έχουμε πέσει σε αφίξεις πολύ κάτω από το 1.000.000. Η αντανάκλαση παρόμοιων παραδειγμάτων στα νησιά μας είναι άμεση. Θα τη συναντήσετε εύκολα στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου και τη παλαιά πόλη στην Κω, σε κάθε κατάστημα είτε αυτό είναι κατάστημα με τουριστικά είδη, είτε είναι καφετέρια , είτε μπαρ, είτε εστιατόριο. Χρειαζόμαστε άμεσα καινούργιες πολιτικές στα νησιά μας για τον τουρισμό. Χρειαζόμαστε σχέδιο για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και σχέδιο για να προσεγγίσουμε τους τουρίστες υψηλότερου οικονομικού επιπέδου.

Υπάρχει σωτηρία τελικά σε αυτό τον τόπο; Και το να βελτιωθούν τα δεδομένα σε αυτή τη χώρα, εκτιμάται ότι είναι υπόθεση μόνο του κόμματος που κυβερνά; Ή και των ίδιων των πολιτών τελικά;
Ασφαλώς και υπάρχει σωτηρία αλίμονο αν αφήσουμε και μας θάψουν τις ελπίδες και τα όνειρα.
Κοιτάχτε, για τα μεγάλα θέματα, για τα εθνικά μας θέματα πρώτα απ’ όλα, για τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, στην υγεία, στη δικαιοσύνη, για τις αλλαγές στη παιδεία και την καθιέρωση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος απαιτούνται υπερκομματικές εθνικές συναινέσεις. Πιστεύω ότι, μετά από τα αποτελέσματα των επόμενων εθνικών εκλογών, θα έχουν δημιουργηθεί οι συσχετισμοί που θα επιτρέπουν κάτι τέτοιο.
Ειδικότερα όμως, για όσα πρέπει να γίνουν σε ότι αφορά ένα εθνικό σχέδιο που θα οδηγήσει τη χώρα μας και τα νησιά μας σε πραγματική ανάπτυξη απαιτείται ταυτοχρόνως και η ύπαρξη και ενεργοποίηση έντιμων εργατικών και ικανών ατόμων. Και υπάρχουν εκατοντάδες για να μην πω χιλιάδες στη χώρα μας.

Διαβάστε ακόμη

Την ίδρυση Ενιαίου Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου στην Κω, ζητά ο Μάνος Κόνσολας

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση του ΠΠΙ Κάσου και τις διακομιδές

Γ. Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους»

Γιάννης Παππάς: Λύση από τον υφυπουργό Ναυτιλίας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα πλοία

Ομιλία Μίκας Ιατρίδη στη Βουλή για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας: «Στόχος μας, ένας κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό, πάντα δίπλα στον πολίτη!»

Γ. Παππάς, υφ. Ναυτιλίας: «Νέα πραγματικότητα η visa express για επιχειρηματίες του τουρισμού Καλύμνου και Λέρου»

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με πολίτες, τον Δήμαρχο και δημοτικούς Συμβούλους της Σύμης

Κοινοβουλευτική Αναφορά του Βασίλη Α. Υψηλάντη για να συμπεριληφθεί η Πάτμος στα νησιά της Express Visa