Πτήσεις πυρανίχνευσης  έγιναν και στη Ρόδο

Το ότι οι αερολέσχες ανά την Ελλάδα βοηθούν το έργο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, είναι κάτι που δεν το γνωρίζουν πολλοί. Δεν είναι επίσης γνωστό και το ότι η συμμετοχή τους στις πτήσεις πυρανίχνευσης όπως λέγονται οι επιχειρήσεις αυτές, γίνεται εθελοντικά και αφιλοκερδώς.

Οι ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες αυτού του καλοκαιριού έρχονται να αναδείξουν τη συμβολή πληρωμάτων και αεροπλάνων από τις αερολέσχες της χώρας, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα συνεργασίας με την Πολεμική Αεροπορία.
Κάθε φορά λοιπόν που, κρίνεται αναγκαίο και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη δημιουργία κάποιας εστίας φωτιάς, αεροπλάνο κάποιας αερολέσχης απογειώνεται για να  επιτηρήσει περιοχές κυρίως δύσβατες και δυσπρόσιτες ώστε να αναφέρει έγκαιρα κάποιο περιστατικό.

Οι πτήσεις πολλές φορές γίνονται με δυσκολία, όμως τα μέλη κάθε αερολέσχης θέλουν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο ώστε να αποφευχθεί μία οικολογική και οικονομική καταστροφή και έτσι το αίσθημα του καθήκοντος ξεπερνά κάθε αναστολή στην πραγματοποίηση των πτήσεων.
Κάτι αντίστοιχο έγινε μέσα στην εβδομάδα και στην περιοχή μας, καθώς αεροπλάνο της αερολέσχης ΦΑΕΘΩΝ που εδρεύει στο Τατόι, έφτασε στη Ρόδο, και από το νησί μας πραγματοποίησε πτήσεις πυρανίχνευσης που περιλάμβαναν και τα γύρω νησιά.

Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» το μέλος της αερολέσχης Παναγιώτης Αγριτέλης, που μαζί με συνάδελφό του πέταξαν πάνω από το Αιγαίο με αεροπλάνο τύπου Cessna 182, για δύο μέρες, ο ΦΑΕΘΩΝ ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα της Πολεμικής Αεροπορίας και πυροσβεστικής και με έδρα το στρατιωτικό αεροδρόμιο Μαριστών συνέβαλε στην επιτήρηση των περιοχών μιάς και το αεροπλάνο της αερολέσχης Ρόδου έχει αποσυρθεί προσωρινά από την ενεργό δράση για συντήρηση.

Ευτυχώς όλα κύλησαν καλά, και δε σημειώθηκε κάποιο περιστατικό. Όπως τόνισε ο κ. Αγριτέλης, τόσο ο ίδιος όσο και όλοι οι συνάδελφοί του προσφέρουν υπηρεσίες αφιλοκερδώς, καθώς είναι αεραθλητές και αφήνουν την κύρια εργασία τους για να ακολουθήσουν το πρόγραμμα που θα τους υποδείξουν οι αρχές.
Στην προκειμένη περίπτωση «καλύπτονται» μόνο τα καύσιμα του αεροπλάνου, τα οποία και παρέχει η Πολεμική Αεροπορία, και μάλιστα το συγκεκριμένο αεροπλάνο της δικής τους Αερολέσχης έχει μεγάλη αυτάρκεια και μπορεί να πετά για πολλές ώρες χωρίς ανεφοδιασμό.

Οι πτήσεις αυτές όπως είναι φυσικό θα συνεχιστούν τόσο από την αερολέσχη ΦΑΕΘΩΝ όσο και από τις άλλες αερολέσχες της χώρας, που ακολουθούν τις οδηγίες σύμφωνα με το καθημερινό πρόγραμμα που καταρτίζεται από το κέντρο ελέγχου επιχειρήσεων της πυροσβεστικής υπηρεσίας.