Το συναρπαστικό ταξίδι και η ματιά ενός δικού μας «Γάλλου»

  Ο ανερχόμενος Δωδεκανήσιος  προπονητής του ποδοσφαίρου Μανώλης Βασιλειάδης μιλάει στη Ροδιακή για την εμπειρία του στο εξωτερικό, τις ομάδες του νησιού, τις ακαδημίες, για τον τρόπο προπόνησης και για άλλα ενδιαφέροντα θέματα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ με μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό (MSc), κάτοχος διπλώματος προπονητικής ποδοσφαίρου UEFA A’ αλλά και διπλωματούχος προπονητής Φυσικής Κατάστασης Ποδοσφαίρου.

 

Πόσα χρόνια ασχολείστε με την προπονητική; Πώς ήταν η μετάβαση από ένα ατομικό άθλημα σε ένα ομαδικό;

Ασχολούμαι με την προπονητική για περισσότερα από 20 χρόνια. Ξεκίνησα παράλληλα με τις σπουδές μου ως προπονητής κλασικού αθλητισμού, συνέχισα  ταυτόχρονα και σε άλλα αθλήματα όπως μπάσκετ, τένις και κατέληξα στο ποδόσφαιρο. Η μετάβαση δεν μου ήταν δύσκολη. Σπούδασα στο υψηλότερο επίπεδο Αθλητισμού αποκτώντας ειδικές γνώσεις προπονητικής και σε συνδυασμό με την εμπειρία της πρακτικής εξάσκησης κατάφερα να ασχολούμαι με το υψηλό επίπεδο σε όλους τους τομείς.

 

Πώς αποφασίσατε τελικά να ασχοληθείτε με τον χώρο του ποδοσφαίρου αφού είχατε ήδη αρκετές διακρίσεις στον χώρο του Στίβου ως αθλητής;

Υπήρξα αθλητής υψηλού επιπέδου στο αγώνισμα των 400μ με την ομάδα του Πειραϊκού Συνδέσμου με πολλές διακρίσεις, απέκτησα πολλές εμπειρίες και ωρίμασα μέσα στους στίβους. Με το πέρασμα των χρόνων αφοσιώθηκα σε μεγάλο βαθμό στο άθλημα του ποδοσφαίρου, πρώτα στην φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών και αργότερα στην προετοιμασία τακτικής και στρατηγικής των ομάδων. Το ποδόσφαιρο πάντα με γοήτευε και πιο ειδικά η τακτική προσέγγιση του παιχνιδιού, το απρόβλεπτο των καταστάσεων στον αγώνα αλλά και στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

 

Από την εμπειρία σας, ποιες διαφορές υπάρχουν στην προπόνηση - εκγύμναση σ’ ένα ατομικό άθλημα, για παράδειγμα στον στίβο, σε σχέση με ένα ομαδικό άθλημα όπως το ποδόσφαιρο;

 Η προπόνηση είναι εντελώς διαφορετική. Οι απαιτήσεις κάθε αθλήματος είναι πολυποίκιλες και με την εξέλιξη της έρευνας υπάρχει εξειδίκευση. Στα πλαίσια της γενικής φυσικής κατάστασης υπάρχουν κάποιες ομοιότητες, στην ειδική όμως φυσική κατάσταση υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Πλέον οι ποδοσφαιρικές τάσεις προπόνησης έχουν αλλάξει και ζητάμε ρεαλισμό παιχνιδιών και αγώνα. Πιστεύετε ότι ένα καλός πιανίστας θα αυξήσει την αντοχή του στο πιάνο τρέχοντας γύρω- γύρω από αυτό ή παίζοντας πιάνο;

 

Ποιες οι διαφορές των Ροδίτικων ομάδων σε σχέση με τις Γαλλικές; Ποια η γνώμη σας για τις ομάδες που αγωνίζονται στην Γ΄ Εθνική;

Οι διαφορές είναι τεράστιες και όχι απαραίτητα γιατί φταίνε οι ομάδες. Απλά στη Γαλλία το ποδοσφαιρικό προϊόν σε όλες τις κατηγορίες προστατεύεται πολύ καλά σε όλους τους τομείς, είτε μιλάμε για ερασιτεχνικό είτε για επαγγελματικό επίπεδο. Το προϊόν είναι ένα και ονομάζεται ποδόσφαιρο. Υπάρχει οργάνωση σε όλες τις αγωνιστικές κατηγορίες όλων των ηλικιών από τους ερασιτέχνες μέχρι και τους επαγγελματίες. Οι ομάδες της Ρόδου και συγκεκριμένα της Γ' Εθνικής κατά την άποψή μου υστερούν σε ποδοσφαιρικό όραμα και οργάνωση χωρίς να θέλω να επικεντρωθώ σε λεπτομέρειες. Θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το πρότυπο του Κολοσσού στο μπάσκετ προσαρμοσμένο στο ποδόσφαιρο, αλλά υπάρχει διαφορά νοοτροπίας που δύσκολα θα υιοθετηθεί. Κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να  επενδύσουν σε τεχνοκράτες με γνώσεις οργάνωσης και διοίκησης αθλητισμού ώστε η επένδυσή τους να είναι επικερδής. Απαιτούν από παίκτες και προπονητές επαγγελματισμό αλλά οι ίδιες οι διοικήσεις δεν έχουν τη γνώση και ούτε συμπεριφέρονται επαγγελματικά. Ενώ επενδύονται μεγάλα ποσά για την εποχή το αποτέλεσμα είναι μικρό διότι δεν γνωρίζουν πως να αξιολογούν ούτε τα δεδομένα των αποτελεσμάτων, ούτε την προπονητική διαδικασία που υποβάλλεται η ομάδα.

 

Γιατί οι Ροδίτικες ομάδες υστερούν σε σχέση με τις άλλες ομάδες της Ελλάδας; Πιστεύετε ότι φταίει η φυσική κατάσταση και ο τρόπος εκγύμνασης; Και τι σημαίνει για εσάς καλή φυσική κατάσταση;

Άποψη μου είναι ότι υστερούν σε ρεαλισμό παιχνιδιού και πρέπει να δοθεί περισσότερο βάρος στον τομέα αυτόν δημιουργώντας στην προπόνηση ρεαλιστικές καταστάσεις παιχνιδιών και ταυτόχρονα να έχουν αποτέλεσμα και στη φυσική κατάσταση. Η ομάδα που «τρέχει» παραπάνω δεν είναι απαραίτητα πιο καλά προετοιμασμένη ούτε μπορεί να είναι η νικήτρια σε έναν αγώνα. Στο υψηλό επίπεδο όσο αφορά τη φυσική κατάσταση παρατηρούμε ότι οι  διαφορές είναι ελάχιστες μεταξύ των ομάδων. Η ποιότητα των παικτών είναι που παίζει μεγάλο ρόλο, η οργάνωση και η προετοιμασία στην τακτική και στρατηγική των ομάδων. Προσωπικά θεωρώ ότι πολύ καλή φυσική κατάσταση μίας ομάδας είναι όταν οι παίκτες είναι προετοιμασμένοι κατάλληλα να ανταπεξέλθουν σε διάφορες δυσκολίες που βγάζει το παιχνίδι, με τους λιγότερους τραυματισμούς.

 

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε στην καριέρα σας;

Όπως σε όλα τα επαγγέλματα έτσι και στον χώρο του αθλητισμού και ειδικότερα στο ποδόσφαιρο υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Με βοήθησε πολύ η εμπειρία μου με τα ατομικά αθλήματα, έμαθα τις δυσκολίες να τις αντιμετωπίζω κατάματα χωρίς να με επηρεάζουν εξωγενείς παράγοντες.

 

Πώς σας αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα και ποια η συμπεριφορά των ξένων απέναντι σε έναν Έλληνα;

Η αλήθεια είναι ότι στη Γαλλία με αντιμετωπίσανε με μεγαλύτερο σεβασμό σε σχέση με την Ελλάδα. Κάθε ξεκίνημα είναι δύσκολο. Οι συνθήκες διαβίωσης στο εξωτερικό είναι εντελώς διαφορετικές σε σχέση με την Ελλάδα. Η ευγένεια και ο σεβασμός επικρατούν. Παρόλο που προέρχομαι από χαμηλότερης κατηγορίας επιπέδου ποδόσφαιρο με αξιολόγησαν αυστηρά και έδειξαν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου αποτελώντας μέλος προπονητικών επιτελείων υψηλού επιπέδου.

 

Έχετε κάποιες προτάσεις για συνεργασία από Ελλάδα; Ή από το εξωτερικό; Και τελικά πόσο εύκολο είναι για έναν Έλληνα να ζήσει στο εξωτερικό;

Έχω κάποιες προτάσεις από Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Το πιο σημαντικό για εμένα είναι το περιβάλλον εργασίας και οι ανθρώπινες συνεργασίες. Θα ενημερωθείτε σύντομα για τις επόμενες κινήσεις μου. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να αναφερθώ σε λεπτομέρειες.

 

Οι συνθήκες στις Γαλλικές ομάδες που εργαστήκατε πώς ήταν;

Οι συνθήκες ήταν ιδανικές για κάποιον που θέλει να εργαστεί σε υψηλό επίπεδο. Διαφορετικές σε φιλοσοφία ομάδες αλλά επαγγελματικό περιβάλλον σε όλους τους τομείς. Υπάρχει έντονα το συναίσθημα της συνεργασίας και κάποιος που δεν συμμετέχει ή δεν συνεργάζεται περιθωριοποιείται. Θα μπορούσε να ήταν ένα παράδειγμα αλλαγής για τις ομάδες του νησιού που θέλουν να αναβαθμιστούν.

 

Ποια ήταν η επαγγελματική σας θέση στις δύο αυτές ομάδες;

Και στις 2 ομάδες ήμουν μέλος των προπονητικών team. Είχα διαφορετικές αρμοδιότητες. Στη Λοριάν ήμουν συνεργάτης του προπονητού φυσικής κατάστασης και παράλληλα βοηθός προπονητή και ασχολήθηκα με ατομικές αναλύσεις παικτών. Στη Μονπελιέ ήμουν υπεύθυνος επιθετικής τακτικής της ομάδας, σε συνδυασμό με τη φυσική κατάσταση.

 

Από την εμπειρία σας, μιας και έχετε δουλέψει και  σε ομάδες του νησιού, τι λείπει τελικά για να κάνουν το βήμα παραπάνω;

Όραμα και οργάνωση. Σωστές κινήσεις ώστε οι ομάδες να γίνουν κερδοφόροι οργανισμοί και να ανέβει το επίπεδο του ποδοσφαίρου σε όλους τους τομείς και ταυτόχρονα να αναπτυχθεί ο αθλητικός τουρισμός μέσα από το ποδόσφαιρο. Θα μπορούσε όλο το νησί να προβάλει καινοτομίες και να γίνει κέντρο αθλητισμού όχι μόνο στη Δωδεκάνησο αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Επίσης χρειάζονται άνθρωποι με εμπειρίες εκτός νησιού ή  που έχουν δουλέψει στο εξωτερικό αναμορφώνοντας τις ομάδες από τις Ακαδημίες μέχρι και τις ανδρικές ομάδες και να γίνει παράλληλα εκπαίδευση και εξαγωγή νέων παικτών.

Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας για το μέλλον;

Με ενδιαφέρει το υψηλό επίπεδο, χωρίς να αποκλείω και τις πιο χαμηλές κατηγορίες, πολύ σημαντικό κίνητρο για μένα είναι η ομάδα να έχει Όραμα για να φτάσει ψηλά και σωστό σχεδιασμό που σε βάθος χρόνου θα την κάνει να ξεχωρίσει.

Ποια είναι η άποψή σας για τον Σύνδεσμο Προπονητών Δωδεκανήσου;

 Ο Σύνδεσμος Προπονητών κάνει προσπάθειες αλλά δεν φτάνουν για να προστατέψουν τον Δωδεκανήσιο προπονητή. Υπάρχουν στο νησί προπονητές που μπορούν να σταθούν σε υψηλότερο επίπεδο ακόμα και στο εξωτερικό. Θα πρέπει κατά την άποψή μου ο Δωδεκανήσιος προπονητής να αποκτήσει διαφορετική υπόσταση και ο ίδιος ο Σύνδεσμος να τον προστατέψει.

Δεν νοείται να υπάρχουν προπονητές χωρίς δίπλωμα και να ασκούν τα καθήκοντα ενός διπλωματούχου προπονητή, όπως δεν νοείται οι προπονητές να είναι ανασφάλιστοι. Είναι κάποιες από τις ενέργειες που θα πρέπει ο Σύνδεσμος να μεριμνήσει, όπως και για την υπεράσπιση των προπονητών σε διάφορες αντιδικίες με τα σωματεία.

Έχετε παρακολουθήσει όλες τις σχολές προπονητών UEFA που πραγματοποιήθηκαν στη Ρόδο – τι αποκομίσατε από αυτήν την εμπειρία -  όπως και για την διάλεξή σας στις τελευταίες σχολές;

Η παρακολούθηση των σχολών UEFA ήταν από τις μεγαλύτερες εμπειρίες που βίωσα από πλευράς εκπαίδευσης. Έπρεπε να εκπαιδευτώ σε γνώσεις που αφορούν το ποδόσφαιρο. Συνομίλησα, ανταλλάσσοντας απόψεις, με πάνω από 100 προπονητές της Super League. Μοιραστήκαμε διάφορους προβληματισμούς και εμπειρίες. Μου ζητήθηκε από τον Διευθυντή των σχολών κ. Ζελενίτσα και τον καθηγητή κ. Μητροτάσιο να παρουσιάσω στη σχολή UEFA PRO την εμπειρία μου στη Γαλλία, μιας και το Γαλλικό μοντέλο ακούγεται πολύ έντονα σε όλη την Ευρώπη. Η ίδια εισήγηση έγινε και στο αναθεωρητικό σεμινάριο των προπονητών Δωδεκανήσου.

Το νησί της Ρόδου πού υστερεί και δεν εκπαιδεύει παίκτες για το υψηλό επίπεδο και τα θεωρητικά ταλέντα επιστρέφουν πίσω;

Νομίζω ότι έχει σχέση με τη φιλοσοφία της κάθε Ακαδημίας, οι περισσότερες Ακαδημίες στοχεύουν στη νίκη της ομάδας και όχι στην προσωπική εξέλιξη του κάθε παίκτη χωριστά. Στην Ευρώπη και ειδικότερα στα μεγάλα ποδοσφαιρικά CLUB αυτό το σύστημα θεωρείται ξεπερασμένο και πλέον οι νέες τάσεις εκπαίδευσης ψάχνουν να δημιουργήσουν τον ποδοσφαιριστή του μέλλοντος δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις εξέλιξης όπως και το κατάλληλο περιβάλλον ανάπτυξης του ταλέντου. Στο νησί υπάρχουν πολλά ταλέντα που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στο υψηλό επίπεδο, αλλά πρέπει να κάνουν το βήμα παραπάνω εκτός νησιού όπου ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος και θα τους βοηθήσει να εξελιχθούν .

Πώς βλέπουν οι παράγοντες των ομάδων της Ρόδου έναν προπονητή ή πώς αντιλαμβάνονται γενικότερα το ποδόσφαιρο; Τι σημαίνει για εσάς ο ορισμός καλός προπονητής;

Κατά την άποψή μου δεν υπάρχει η απαραίτητη υπομονή των ομάδων απέναντι στους προπονητές, δεν μπορεί ένας προπονητής σε διάστημα λίγων ημερών να μεταμορφώσει όλη την ομάδα και στα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα να υπάρχουν οι αμφιβολίες, δεν υπάρχουν προπονητές που μόνο κερδίζουν. Στόχος του προπονητή είναι να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον όπου η ομάδα θα αποδώσει τα μέγιστα μέσα στον αγωνιστικό χώρο και το πιο σημαντικό, να οργανώσει τις ανθρώπινες συνεργασίες ώστε όλοι να δουλεύουν για την εξέλιξη της ομάδας.
Χρειάζεται χρόνος και υποστήριξη για να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι.