Σε πλήρη ετοιμότητα οχήματα και μηχανήματα για πυρκαγιές στη Ρόδο

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται τα οχήματα και τα μηχανήματα που διαθέτει ο Δήμος της Ρόδου και μπορούν να βοηθήσουν στην απευκταία περίπτωση πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον εντεταλμένο για το Τροχαίο Υλικό κ. Μιχάλη Σταυρή, ο οποίος δήλωσε χθες ότι παρ’ όλο που πρόκειται ίσως για τη λιγότερο προβεβλημένη υπηρεσία, το Τροχαίο Υλικό βρίσκεται πίσω από όλες τις δράσεις του Δήμου αφού χωρίς αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτα!

Με αφορμή την προχθεσινή, έκτακτη, συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου, ο κ. Σταυρής, χθες, παραχώρησε συνέντευξη τύπου,  κατά την οποία ενημέρωσε για την ετοιμότητα του Τροχαίου Υλικού σε μηχανήματα έργου και γενικότερα σε οχήματα που μπορούν να προσφέρουν πολλές υπηρεσίες σε περιπτώσεις πυρκαγιάς, μιας και η συμβολή του σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις μπορεί να αποδειχθεί μεγάλη. 

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε αναλυτικά στα οχήματα που έχει αυτή τη στιγμή (σ.σ. μιας και ο αριθμός τους μπορεί να μεταβάλλεται καθημερινά λόγω ζημιών ή αποκατάστασής τους) ο Δήμος και μπορεί να τα διαθέσει σε περίπτωση πυρκαγιάς:

Ο Δήμος, λοιπόν, διαθέτει σαράντα φορτηγά διαφόρων τόνων, τα οποία μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες σε περίπτωση δύσκολων καταστάσεων. Πιο συγκεκριμένα, ο στόλος του περιλαμβάνει φορτηγά μικρά, τριάμισι τόνων αλλά και πιο μεγάλα των 33 τόνων. Σημειώνεται ότι όλα τα φορτηγά είναι ανατρεπόμενα και ανοιχτά. Όπως είπε ο κ. Σταυρής, είναι ένας μεγάλος αριθμός που έχει δημιουργηθεί μετά από πολλή δουλειά. Αυτά τα φορτηγά και τα μηχανήματα είναι διασκορπισμένα βέβαια ανά δημοτικές ενότητες σε όλο το νησί.

Ακόμη, ο Δήμος διαθέτει δώδεκα μικρούς φορτωτές που επίσης μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες σε περίπτωση πυρκαγιάς, αλλά και πέντε φορτωτές μεγάλους οι οποίοι βρίσκονται στον ΧΥΤΑ, τη Νότια Ρόδο και τον Ατάβυρο και μπορούν επίσης να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες. Διαθέτει και 14 τσάπες (σ.σ. μικρούς φορτωτές), όπως και πέντε βυτιοφόρα που μπορούν να μεταφέρουν νερό και να βοηθήσουν, καθώς και τρία πλυντήρια κάδων που επίσης έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν νερό ενώ έχουν και αντλίες για να δώσουν νερό με πίεση.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Σταυρής επεσήμανε ότι, και μόνο από τον αριθμό των μηχανημάτων, γίνεται αντιληπτό ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος στο Τροχαίο Υλικό.

Επίσης, ο Δήμος διαθέτει ένα γερανοφόρο μικρών οχημάτων καθώς και δύο μεγάλους γερανούς σε φορτηγά, και τέσσερα καλαθοφόρα που μπορούν να βοηθήσουν στη μεταφορά κόσμου, στην κοπή δένδρων κτλ. Στον στόλο του περιλαμβάνεται και ένας μεγάλος τράκτορας, που είναι στην ουσία ένα μεγάλο φορτηγό, όπως και τέσσερα μικρά πυροσβεστικά οχήματα,  τα οποία ανήκουν στο Δήμο. Δηλαδή, εκτός από εκείνα της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ ή της ΠΕΔ. Διαθέτει, τέλος, ο Δήμος πέντε γκρέιτερ, τρεις οδοστρωτήρες και δύο ερπυστριοφόρες.

Κλείνοντας, ο υπεύθυνος του Τροχαίου Υλικού, τόνισε ότι, όλα τα παραπάνω, έχουν γίνει με πολλή δουλειά. Είπε, ακόμη, χαρακτηριστικά, ότι το Τροχαίο Υλικό βρίσκεται πίσω απ’ όλα και δήλωσε: «Αν δεν υπάρχει Τροχαίο Υλικό δεν μπορεί να υπάρξει τίποτα. Δεν μπορεί να υπάρξει καθαριότητα, μηχανισμός για έκτακτη ανάγκη. Είμαστε οι αφανείς ήρωες».

Όπως είπε, “τρέχουν” την καθημερινότητα ενώ η δουλειά του προσωπικού είναι δύσκολη, γι’ αυτό και θέλησε να τους ευχαριστήσει, όπως και τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, κ. Μιχάλη Παλαιολόγου, και τον Δήμαρχο, κ. Φώτη Χατζηδιάκο, για τον οποίο είπε ότι η δουλειά που έχει γίνει είναι και αποτέλεσμα της πίεσης που τους ασκεί για να έχει η υπηρεσία ετοιμότητα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

«Χωρίς το Τροχαίο Υλικό δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτα: Καθαριότητα, Καθημερινότητα, μεταφορές παιδιών, μεταφορές σε εκδηλώσεις κτλ. Τα πάντα κινούνται από το Τροχαίο Υλικό», κατέληξε ο κ. Σταυρής.