Παραδόθηκε η μελέτη για την αξιοποίηση της Νέας Αγοράς Ρόδου

Η μελέτη, εκατόν εξήντα σελίδων, για την αξιοποίηση του εμβληματικού συγκροτήματος της Νέας Αγοράς, παραδόθηκε από τον τεχνικό σύμβουλο στον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο και, σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι ο επενδυτής θα πρέπει να δαπανήσει τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια ευρώ για την επισκευή του κτιρίου ενώ το μίσθωμα αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτά που εισέπραττε ο Δήμος τα προηγούμενα χρόνια!

Καταρχήν, ερωτηθείς ο κ. Χατζηδιάκος ποια θα είναι η στάση της Δημοτικής Αρχής σχετικά με τις αντιρρήσεις που εκφράζουν καταστηματάρχες απέναντι στα σχέδια του Δήμου αφού θεωρούν ότι θα αναγκαστούν να βγουν από τα καταστήματά τους, δήλωσε:

«Εγώ σέβομαι τις απόψεις, τις θέσεις των καταστηματαρχών αλλά, πάνω απ’ όλα υπάρχει ένας σχεδιασμός, υπάρχει  μία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που προχωράει και υπάρχει και νόμος». Στη συνέχεια, είπε ότι οι συμβάσεις τους λήγουν 31 Δεκεμβρίου του 2018.

Εάν δεν προχωρήσει το σχέδιο της συνολικής μίσθωσης της Νέας Αγοράς, τότε είναι υποχρεωμένοι να βγάλουν σε διαγωνισμό, ένα-ένα ξεχωριστά, όλα τα καταστήματα και τα γραφεία στο συγκρότημα και αντιλαμβάνεται κανείς τι έχει να γίνει, όπως είπε: Ο ένας θα υπερπλειστηριάζει  στην προσφορά του άλλου και θα υπερθεματίζει έναντι αυτού, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα τεράστιο θέμα.

Όμως-συνέχισε-η απόφαση που ελήφθη από το δ.σ. και μάλιστα από προηγούμενες θητείες,  βρίσκεται στην τελική ευθεία. Ο μελετητής που ανέλαβε να κάνει την εκτίμηση για τη Νέα Αγορά, τόσο των καταστημάτων όσο και την υποβολή της βέλτιστης πρότασης αξιοποίησης, προχθές, ενημερωτικά και ατύπως, του παρέδωσε μία πληρέστατη μελέτη 160 σελίδων. Αυτή, μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, θα παραδοθεί επισήμως στο Τμήμα Προμηθειών και με βάση αυτήν θα γίνει στο δ.σ. η συζήτηση.

Για να φθάσουμε, όμως, εκεί, είπε ο Δήμαρχος, ο εκτιμητής έχει συνεργαστεί με τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης, όπως και με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, αφού έχει κηρύξει διατηρητέο Μνημείο τη Νέα Αγορά. Αυτό σημαίνει ότι, ό,τι δεν εμπίπτει στην ανακήρυξή της ως διατηρητέο Μνημείο, θα θεωρηθεί αυθαίρετο και από εκεί και πέρα θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα.

Μ’ αυτό ο κ. Χατζηδιάκος θέλησε να καταδείξει ότι έχουν προβλεφθεί τα πάντα, ότι πρόκειται δηλαδή για μία πληρέστατη μελέτη, και θα προχωρήσουν αναγκαστικά στη διακήρυξη της ενιαίας μίσθωσης του συγκροτήματος της Νέας Αγοράς.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να πει ότι το αναφέρει με αφορμή και κάποιες εικόνες που είδε και στο Διαδίκτυο που έχουν να κάνουν με άσχημες παρεμβάσεις εντός του Μνημείου, ακόμα και από επισκέπτες.

Αναρωτήθηκε, λοιπόν, όταν γίνεται μία αυθαιρεσία σε ένα κατάστημα, πρέπει να πάει ο Δήμαρχος να παρέμβει, τη στιγμή που κάποιος θα μπορούσε να ειδοποιήσει το Δήμο, την Αστυνομία κτλ.
Μάλιστα, η μελέτη δείχνει ότι ο επενδυτής που θα αναδειχθεί, θα πρέπει να εκτελέσει έργα ύψους τουλάχιστον 4 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του συγκροτήματος, ανεξάρτητα των τριών εργολαβιών που εκτελούνται αυτή τη στιγμή από το Δήμο.

Από εκεί και πέρα, θέλησε να ξεκαθαρίσει, ότι στη διακήρυξη ο ανάδοχος θα υποχρεούται πρώτον να εκτελέσει αυτά τα έργα που προβλέπει η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης μαζί με την Αρχαιολογική Υπηρεσία..

Είπε, ακόμη, ότι προκύπτει ένα μίσθωμα πολύ μεγαλύτερο από αυτά που εισέπραττε ή που δεν εισέπραττε, όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Δήμος εδώ και δεκαετίες από τους μεμονωμένους μισθωτές. Σημείωσε, πάντως, εδώ ότι υπήρχαν και συνεπέστατοι καταστηματάρχες με ιστορία  δεκαετιών. Ζήτησε, λοιπόν, από τη νομική υπηρεσία να συμπεριλάβουν στη διακήρυξη ένα προτιμησιακό δικαίωμα, που σημαίνει ότι ο ανάδοχος που θα μισθώσει το σύνολο της Νέας Αγοράς θα έχει τη δυνατότητα να έρθει σε απευθείας συνεννόηση με τους μισθωτές και να συμφωνήσει το μισθίο που θα του δοθεί.

Αν προτίθενται όμως κάποιοι να παραδώσουν τα κλειδιά, είπε: «Και οι προηγούμενοι σαράντα δεν παρέδιδαν τα κλειδιά αλλά εφαρμόστηκε ο νόμος. Δεν ζούμε ούτε σε άναρχο Κράτος, ούτε σε ζούγκλα, ούτε είμαστε στο Μεσαίωνα να αποφασίζει και να διατάζει ο Δήμαρχος. Ό,τι προβλέπει ο νόμος, ό,τι απόφαση λάβει το δ.σ., ό,τι είναι προς το συμφέρον της πόλης, θα εκτελεστεί».

Κλείνοντα, πάντως, ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε, για ακόμα μία φορά, να αναφέρει ότι εφόσον τα σχέδιά τους γίνουν πράξη, θα αλλάξει ριζικά η όψη του κέντρου της πόλης. «Φανταστείτε-είπε-ύστερα από δύο ή τρία χρόνια, να έχει ανακαινιστεί η Νέα Αγορά, να έχει ολοκληρωθεί η μαρίνα στο Μαντράκι αφού και στο ΤΑΙΠΕΔ προχωρούν τις διαδικασίες και μέχρι τον Απρίλιο θα έχει ολοκληρωθεί το “Ήχος και Φως”. Πως θα αλλάξει, όχι απλώς η εικόνα, η ανάπτυξη στο κέντρο της Ρόδου».

Μάλιστα, ανέφερε, ακόμη, ότι σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, έχουν καταθέσει μία πρόταση, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για έργα ανάπλασης στους πεζόδρομους του κέντρου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης και ανάπλασης ανοιχτών αγορών το οποίο προβλέπει και άλλα 500 χιλιάδες ευρώ για τους καταστηματάρχες που θα δηλώσουν ότι συμμετέχουν σ’ αυτό για να βάλουν ενιαίες πινακίδες, τέντες κτλ., ό,τι προβλεφθεί από τη μελέτη. Ήδη έχει κάνει συνεννοήσεις με τον Πρόεδρο του ΕΒΕΔ, τον κ. Πάππου και πήρε απόφαση το δ.σ. να υποβάλει αυτή την πρόταση.

Εάν, λοιπόν, μέσα σε ένα χρονικό ορίζοντα δύο-τριών χρόνων γίνει μία τέτοια παρέμβαση θα δούμε ένα κέντρο της πόλης τελείως διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε και το οποίο έχει επιβαρυνθεί πάρα πολύ, κατέληξε ο Δήμαρχος.