Στόχος η αύξηση συμμετοχών στο Run Greece της Ρόδου

Αισιόδοξη είναι η οργανωτική επιτροπή του φετινού Run Greece στη Ρόδο και θέλει να ενισχύσει τις συμμετοχές σε ατομικό και σε ομαδικό επίπεδο στους αγώνες δρόμου της 14ης Οκτωβρίου στην πόλη μας.

Η ΕΑΣ Δωδεκανήσου θέλει φέτος οι συμμετοχές να φτάσουν τις 2.500 αν και υπάρχει ανώτατο πλαφόν στις 2.300, έχοντας εντοπίσει τα όποια μικρά λάθη αλλά και παραλείψεις από τον προηγούμενο αγώνα.

Έτσι, μέσα από τη βελτίωση μπορεί να προσελκύσει δρομείς που εργάζονται ακόμα και στον τουριστικό τομέα αφού η ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα είναι προς το τέλος της σεζόν, όταν και θα έχουν χαλαρώσει από πλευράς πίεσης περισσότερο οι συνθήκες. Μεγάλη σημασία δίνεται και στις ομαδικές συμμετοχές δρομέων από τον ίδιο εργασιακό χώρο ή και μαθητών από τα ίδια σχολεία.

Χαρακτηριστική είναι και η ανακοίνωση της ΕΑΣ Δωδεκανήσου σχετικώς με τον αγώνα τον Οκτώβριο:
«Ο ΣΕΓΑΣ εγκαινίασε το 2013 μια σειρά αγώνων με την επωνυμία RUN GREECE, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Περιφέρειες και Δήμους της χώρας, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ψυχοσωματικής υγείας των πολιτών, την ενίσχυση της σχέσης των παιδιών με τον αθλητισμό, αλλά και την τουριστική προβολή των περιφερειών και πόλεων στην ευρύτερη Ελληνική επικράτεια, καθώς και στο εξωτερικό.

Η σειρά αυτή των αγώνων, που διοργανώνεται σε επτά (7) πόλεις επτά (7) διαφορετικών Περιφερειών (Λάρισα, Ηράκλειο, Καστοριά, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη, Πάτρα και Ρόδο) στοχεύει στην ανάπτυξη των δρομικών γεγονότων μαζικής συμμετοχής και στην προώθηση του εγχώριου και εισερχόμενου τουρισμού στη χώρα μας.

Επειδή οι αγώνες αυτού του είδους απευθύνονται σε όλους, με αναφορά στον απλό πολίτη, στον μαθητή, στον εργαζόμενο, στην νοικοκυρά, αλλά και στον μυημένο στον αθλητισμό είτε είναι αθλητής είτε απλά αθλούμενος, οι διοργανωτές επιθυμούν να περάσουν το μήνυμα της υιοθέτησης ενός πιο υγιεινούς τρόπου ζωής μέσω της άθλησης.

Για τη Ρόδο θα είναι η δεύτερη φορά που θα διεξαχθεί το Run Greece, μετά την περσινή διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου με εξαιρετική επιτυχία. Φέτος η ημερομηνία διεξαγωγής " πήγε" δύο βδομάδες αργότερα (14/10), με στόχο να μπορέσουν αυτοί κι αυτές που εργάζονται στη τουριστική βιομηχανία του νησιού να συμμετάσχουν, ύστερα από τα παράπονα που εκφράστηκαν στους διοργανωτές.

Η αθλητική αυτή γιορτή μαζικού δρομικού χαρακτήρα, που διεξάγεται έξι μήνες μετά την άλλη μεγάλη αθλητική εκδήλωση" ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ", συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με τον Μαραθώνιο να ‘’αξιοποιεί" τον μήνα Απρίλιο και το RUN GREECE τον Οκτώβριο.

Πέρυσι οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους χίλιους πεντακόσιους(1500), αριθμός αρκετά ικανοποιητικός για πρώτη χρονιά. Φέτος οι διοργανωτές στοχεύουν σε έναν αριθμό κοντά στους δυόμιση χιλιάδες(2500), παρά το γεγονός του ορισμού ανώτατου πλαφόν στις δύο χιλιάδες τριακόσιους (2.300) από τον κεντρικό ΣΕΓΑΣ. Η συγκεκριμένη αισιοδοξία των διοργανωτών πηγάζει από την εμπειρία που αποκτήθηκε πέρυσι και στον εντοπισμό των ελλείψεων στο θέμα της προβολής και ενημέρωσης.

Για παράδειγμα, ελάχιστοι γνώριζαν για τη συμμετοχή των καλύτερων στις επτά (7) ηλικιακές κατηγορίες και για τα δύο φύλα (10 άνδρες και 10 γυναίκες) στον ΤΕΛΙΚΟ ERGO του RUN GREECE (3000 μ), που διεξάγεται ανήμερα του ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, με τερματισμό μέσα στο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ , μία ώρα πριν τον τερματισμό του πρώτου μαραθωνοδρόμου.

Στον αγώνα αυτόν μετέχουν οι είκοσι (20) καλύτεροι-ες από τις επτά (7) πόλεις στις οποίες διεξάγεται το Run Greece μέσα στο χρόνο. Η μετακίνηση (αεροπορικώς), διαμονή και διατροφή καλύπτονται από την χορηγό ασφαλιστική εταιρεία ERGO. Επιπλέον έχουν την ευκαιρία να βρεθούν στις εξέδρες του Παναθηναϊκού σταδίου και να χειροκροτήσουν τον τερματισμό των μαραθωνοδρόμων, που ξεπερνούν τις είκοσι(20.000) χιλιάδες!!

Η Οργανωτική Επιτροπή, από φέτος, επιθυμώντας να ενθαρρύνει τις ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ, καθιερώνει τη βράβευση( απονομή ειδικού κυπέλου) των ομάδων που θα συγκεντρώσουν την καλύτερη βαθμολογία με βάση τη σειρά τερματισμού, ανεξάρτητα από το αγώνισμα που θα τρέξουν ( 5 η 10 χλμ.).

Κάθε ομάδα, για να βαθμολογηθεί θα πρέπει να έχει τουλάχιστον δέκα (10) τερματίζοντες στους άνδρες ή στις γυναίκες. Οι ομάδες που θα δηλωθούν μπορούν να προέρχονται από ομοειδείς εργασιακούς χώρους (π.χ τράπεζες, ξενοδοχειακές μονάδες, επιχειρήσεις, super market, γυμναστήρια, εργαζόμενους στο αεροδρόμιο), επαγγελματικούς χώρους (δικηγορικός σύλλογος, ιατρικός σύλλογος, καθηγητικός σύλλογος, διδασκαλικός σύλλογος κλπ), παροικιακούς συλλόγους (π.χ Ηπειρωτών, Πελοποννησίων, Ποντίων, Κρητών, Κυπρίων, Κώων, Καλύμνιων, Συμιακών κλπ), καθώς και Δημοτικών διαμερισμάτων της Ρόδου (π.χ δημοτ.διαμερ. Λίνδου, Αρχαγγέλου, Ψίνθου, Ιαλυσού κλπ).

Αντίστοιχη βράβευση θα πραγματοποιηθεί για το καλύτερο Γυμνάσιο και Λύκειο, στις ομάδες αγοριών και κοριτσιών, με την προϋπόθεση η συμμετοχή να υπερβαίνει τους είκοσι ανά φύλο (η αθροιστικά από σαράντα και πάνω, ανεξάρτητα φύλου). Και σ’ αυτή την περίπτωση στη βαθμολογία συμμετέχουν οι δέκα καλύτεροι-ες.

Τα δρομικά αγωνίσματα είναι τα 10.000 μ (10:00π.μ), τα 5.000 μ (11:30π.μ) και τα 1.000 μ (11:35π.μ) για τους μαθητές και μαθήτριες των τριών τελευταίων τάξεων των δημοτικών σχολείων της Ρόδου».