Υποφέρουν από την ηχορύπανση στην οδό Ήρωα Στεφανή στα Τριάντα

Μεγάλο πρόβλημα ηχορύπανσης αντιμετωπίζουν από τα μηχανάκια οι κάτοικοι της οδού Ήρωα Στεφανή στην Ιαλυσό.

Σε επιστολή τους προς τη “Ροδιακή” αναφέρουν επί του θέματος τα εξής:
«Εδώ και χρόνια κατά τη διάρκεια κυρίως των θερινών μηνών, τα σπίτια της Ιαλυσού κατά μήκος της οδού Ήρωα Στεφανή αντιμετωπίζουν καθημερινά ένα μεγάλο πρόβλημα ηχορύπανσης.

Ο θόρυβος είναι εκτός των επιτρεπόμενων ορίων και προέρχεται από μηχανάκια με κατά βάση πειραγμένη εξάτμιση, που τρέχουν σε πολύ μεγάλες ταχύτητες.

Τα μηχανάκια “λυσσάνε” τις βραδινές ώρες, τα σπίτια τραντάζονται από τον θόρυβο και ο κόσμος πετάγεται από τον ύπνο του στη μέση της νύχτας.

Τα μηχανάκια αλωνίζουν προκλητικά και ασταμάτητα. Συχνά πρόκειται για έφηβους που έχουν “πειράξει” την εξάτμιση στο μηχανάκι τους και νιώθουν καλά όταν ξυπνάνε τους άλλους. Η διαταραχή που προκαλείται από την ηχορύπανση είναι μεγάλη και επικίνδυνη κυρίως για μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Δημοσιεύματα λένε πως η μόνιμη έκθεση σε τόσο θόρυβο προκαλεί εγκεφαλικές διαταραχές και άλλες σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Η κατάσταση είναι τραγική και όσον αφορά το υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας. Οι ταχύτητες που οι μηχανόβιοι αναπτύσσουν είναι πολύ μεγαλύτερες των επιτρεπόμενων για την περιοχή ορίων.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε, επίσης, ότι η οδός Ήρωος Στεφανή αποτελεί δρόμο αυξημένης διέλευσης πεζών, και μάλιστα κυρίως παιδιών. Στη γύρω περιοχή λειτουργούν φροντιστήρια, ενώ στο χώρο του πρώην 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιαλυσού πραγματοποιεί ο πολιτιστικός σύλλογος τάξεις χορού.

Ταυτόχρονα, η ίδια οδός είναι πέρασμα των μαθητών που κατευθύνονται προς το Γυμνάσιο και το Λύκειο Ιαλυσού. Είναι αναγκαίο, επομένως, να προστεθούν πινακίδες που να προειδοποιούν για τη διεύλευση πεζών.

Κάνουμε έκκληση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο δήμο Ρόδου, στην Τροχαία Ρόδου και στο Α.Τ. Ιαλυσού, να λάβουν τα μέτρα τους ώστε να μπορεί η περιοχή να ησυχάσει και να ξαναβρεί τη βιωσιμότητά της. Προτείνουμε την τοποθέτηση μειωτήρων ταχύτητας αυτοκινήτων - σαμαράκια, κατά μήκος της οδού Ήρωα Στεφανή.

Τα σαμαράκια είναι μια εφικτή, οικονομική και αποδοτική λύση, ώστε τα όρια ταχύτητας και κατά συνέπεια ο θόρυβος να διατηρηθούν χαμηλά. “Ας έρθει το σαμαράκι πριν έρθει ο θάνατος” είπε ένας κάτοικος επί της οδού φοβούμενος τι μπορεί να ακολουθήσει.

Για τους λόγους αυτούς αιτούμεθα τη λήψη μέτρων εκ μέρους σας. (Την τοποθέτηση σαμαρακίων, την αστυνόμευση και ό,τι άλλο εσείς κρίνετε απαραίτητο).

Ιαλυσός 29/7/2018
Οι διαμαρτυρόμενοι»