Η «σχολή» της Νικόλ Κυριακοπούλου στη Ρόδο

Όταν μεταγράφηκε στον ΑΓΕΣ Κάμειρος από τον ΑΟ Μεγάρων το χειμώνα του 2012, πολλοί έσπευσαν να σχολιάσουν αρνητικά την κίνηση αυτή και πίστεψαν πως ο εντυπωσιασμός αλλά και η …βαθμοθηρία ήταν αυτά που επιδίωκε ο σύλλογος του νησιού μας στα πρώτα του στιβικά βήματα τότε.

Μα ο σκοπός ήταν άλλος και όχι μόνο έχει επιτευχθεί αλλά έκανε ακόμη και τους πιο δύσπιστους να καταλάβουν πως η Νικόλ Κυριακοπούλου έχει δημιουργήσει μια νέα «σχολή» στη Ρόδο.

Εντυπωσιασμένη από τις εγκαταστάσεις του σταδίου «Ιωάννης Πρώτος» όταν ήρθε στο νησί μας τον Γενάρη του 2012 ως προσκεκλημένη στην 1η Χειμερινή Συνάντηση Κλασικού Αθλητισμού και το μεράκι των ανθρώπων του συλλόγου, αποφάσισε ο επόμενος σταθμός στην καριέρα της να είναι η Ρόδος.

Μια από τις πιο επιτυχημένες Ελληνίδες αθλήτριες στο άθλημα, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και ουσιαστικά έδωσε το ερέθισμα σε όσο γίνεται περισσότερα παιδιά ν’ ασχοληθούν με το επί κοντώ.

Μέχρι και το 2012 το επί κοντώ απλώς δεν… υπήρχε στη Ρόδο αφού και οι εγκαταστάσεις στα στάδιά μας ήταν …φτωχές για να διεξαχθούν αγώνες με ενταγμένο στο πρόγραμμα το συγκεκριμένο αγώνισμα.

Ο ΑΓΕΣ Κάμειρος ξεκίνησε από το 2013 πια σοβαρά την προσπάθεια δημιουργίας πυρήνα επί κοντώ στο νησί, τόσο στο στάδιο του Αγίου Σουλά όσο και στο ΔΑΚ «Καλλιπάτειρα» και κρίνεται πια βάσει αποτελεσμάτων απολύτως επιτυχημένη.

Με την πρόσληψη του Κώστα Τσαταλού, ενός ικανότατου προπονητή στο επί κοντώ, πολλά παιδιά ζουν γι’ αυτό το αγώνισμα, ενώ αναδείχθηκαν και οι πρώτοι πανελληνιονίκες στις αναπτυξιακές κατηγορίες.

Η συνεχής …παραγωγή ικανότατων αθλητών είχε ως αποτέλεσμα και με τη συνεργασία της ΕΑΣ Δωδεκανήσου, ο ΔΟΠΑΡ να αντικαταστήσει τον πεπαλαιωμένο εξοπλισμό του ΔΑΚ «Καλλιπάτειρα» με νέο και πλέον το επί κοντώ να έχει τη δική του ανάδειξη και στην πόλη μας.

Κανείς άλλωστε δεν μπορεί να ξεχάσει την απογοήτευση της Νικόλ Κυριακοπούλου όταν κλήθηκε να συμμετάσχει παλαιότερα στο διασυλλογικό Ανδρών-Γυναικών και μετά λύπης της διαπίστωσε πως η εγκατάσταση του επί κοντώ στο Κορακόνερο δεν παρέχει την παραμικρή ασφάλεια με αποτέλεσμα ν’ αποχωρήσει.

Εκτός όλων των παραπάνω, η πρωταθλήτριά μας είναι πάντα κοντά στις εκδηλώσεις του ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009, αλλά και στα παιδιά, σε αγώνες κυρίως εκτός Ρόδου ενθαρρύνοντάς τα σε κάθε διοργάνωση να φτάσουν όσο πιο ψηλά γίνεται.

Η κορυφαία επικοντίστρια ήταν η αφορμή μάλιστα ώστε τον Γενάρη του 2017 να φτάσει στη Ρόδο άλλη μια τεράστια του αγωνίσματος, η Βραζιλιάνα Φαμπιάνα Μούρερ και να είναι παρούσα σε όλες τις εκδηλώσεις της Χειμερινής Συνάντησης Κλασικού Αθλητισμού.

Και η συνέχεια θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή αφού η Ρόδος μπορεί να φιλοξενήσει πλέον το street pole vault στα πρότυπα των μεγάλων διοργανώσεων στην Αθήνα αλλά και στο εξωτερικό, καθαρά γι’ αναπτυξιακούς λόγους και όχι για ν’ αποτελέσει απλώς μια γιορτή του στίβου.

Η αλήθεια είναι πως, ακόμη κι αν κάποιος από ‘μας δεν είχε τη Νικόλ Κυριακοπούλου ως πρότυπο στον αθλητισμό και τη ζωή αγνοώντας όλα τα παραπάνω, η πορεία της σίγουρα εντυπωσιάζει αφού κάποιες χρονιές έφτασε από το ναδίρ στο ζενίθ.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα σπασμένα κοντάρια κατά την προσπάθειά της σε αγώνες, και τις χειρουργικές επεμβάσεις, για να έχει πορεία ξανά προς τα μετάλλια; Και ποιος είπε πως η μητρότητα και ο πρωταθλητισμός είναι πράγματα ασυνδύαστα;

Η Νικόλ Κυριακοπούλου το κατάφερε κι αυτό. Μερικούς μήνες μετά από τη γέννηση της κόρης της να φτάσει ξανά στην κορυφή της Ευρώπης και να μας συγκινήσει με την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου την περασμένη Πέμπτη στο Βερολίνο.

Για όλα τα παραπάνω μα και γι’ αυτά που θα έρθουν σίγουρα στο μέλλον, η αθλήτριά υπό τη σκέπη του ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009 με τη ζωή, το έργο της αλλά και τη συνεχή υποστήριξη, μιας και η Ρόδος είναι η δεύτερη πατρίδα της, θα συνεχίζει να προσφέρει αναπτυξιακά.

Ένα μικρό βιογραφικό:
Η Νικόλ Κυριακοπούλου γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου του 1986.
Ξεκίνησε τον αθλητισμό 16 χρονών από τον Γ.Σ. Αιγάλεω, στη συνέχεια μεταγράφηκε στον ΑΟ Μεγάρων, ενώ σήμερα ανήκει στο Α.Γ.Ε.Σ. Κάμειρος 2009. Πρώτος προπονητής της μέχρι το 2016 ήταν ο Μανώλης  Καραγιάννης, αλλά τους τελευταίους μήνες γυμνάζεται με τον Ανδρέα Τσώνη.

Έχει κατακτήσει ένα χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό του Ελσίνκι το 2012 κι ένα ασημένιο στο Βερολίνο το 2018. Το 2015 στο Παγκόσμιο του Πεκίνου ήταν επίσης «χάλκινη»  ενώ το 2016 δεν αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο εξαιτίας ενός τραυματισμού. Το 2017 έγινε μαμά και έφερε στον κόσμο ένα κοριτσάκι ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την επιστροφή της στους αγώνες για το 2018.

Τα ρεκόρ
Στις 19 Φεβρουαρίου 2015 σε συνάντηση κλειστού στίβου της Στοκχόλμης σημείωσε επίδοση 4,76 μ., η οποία ήταν πανελλήνιο ρεκόρ. Ακολούθησε και νέα κατάρριψη σε μίτινγκ κλειστού στίβου στο Μπέρμινχαμ στη Μ. Βρετανία όπου σημείωσε επίδοση 4,80 μ. Το 2016 (Φεβρουάριος) και πάλι στο meeting της Στοκχόλμης κατέρριψε και πάλι την ατομική της επίδοση με 4.81 μ. Στον ανοιχτό στίβο το 2015 και το Diamond League του Παρισιού η Κυριακοπούλου κατέρριψε εκ νέου το δικό της ρεκόρ με επίδοση 4.83 μ., κατακτώντας στο τέλος το «διαμάντι» της διοργάνωσης.