Αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως τρία περιστατικά πυρκαγιών στη Ρόδο

«Λαχτάρησαν» οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού μας από την πρόκληση τριών πυρκαγιών προχθές και χθες τα ξημερώματα στη Ρόδο, τις οποίες ευτυχώς- χάρη στην άμεση κινητοποίηση που υπήρξε- κατάφεραν να τις αντιμετωπίσουν άμεσα και χωρίς την πρόκληση δυσάρεστων συνεπειών.

Την ίδια ώρα όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης του νησιού μας βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, καθώς τις τελευταίες ημέρες αλλά και σήμερα, υπάρχει υψηλός κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς, σύμφωνα και με το χάρτη επικινδυνότητας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη φωτιά εκδηλώθηκε προχθές το απόγευμα στη Δαματριά και σε περιοχή ιδιαιτέρως επικίνδυνη καθώς και εξαιτίας της αυξημένης έντασης των ανέμων που έπνεαν στο νησί, μπορούσε εύκολα να «ξεφύγει».

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων ήταν άμεση και έτσι μέσα σε λίγη ώρα κατάφεραν να την θέσουν υπό πλήρη έλεγχο. Η φωτιά αποτέφρωσε ένα στρέμμα χορτολιβαδικής έκτασης. 

Λίγη ώρα νωρίτερα, μία άλλη φωτιά σήμανε «συναγερμό» στην Πυροσβεστική και είχε εκδηλωθεί στην Κρεμαστή, σε περιοχή κατοικημένη και με πολλά ξενοδοχεία τριγύρω. Με τις συντονισμένες ενέργειες των πυροσβεστικών δυνάμεων κατάφεραν να αποφευχθούν τα χειρότερα, αφού σε αντίθετη περίπτωση τα αποτελέσματα θα ήταν δραματικά!

Τέλος, χθες περίπου στη μία τα ξημερώματα προκλήθηκε πυρκαγιά στην περιοχή «Αγία Παρασκευή» στις Καλυθιές, η οποία και αποτέφρωσε περίπου 10 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων.
Και σε αυτή την περίπτωση η επέμβαση των δασοπυροσβεστικών δυνάμεων του νησιού ήταν ακαριαία και για αυτό η φωτιά περιορίστηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, παρά τους ενισχυμένους ανέμους που έπνεαν στο νησί.

Τα αίτια και οι έρευνες του ανακριτικού
Ωστόσο, οι τοποθεσίες αλλά και οι χρονικές στιγμές κατά τις οποίες εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές αυτές έχουν κάνει το αρμόδιο τμήμα του ανακριτικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου να διερευνά εξονυχιστικά όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του προκειμένου να καταλήξει στα αίτια που τις προκάλεσαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», η φωτιά στη Δαματριά πιθανολογείται  ότι ξεκίνησε από σπινθήρα που προήλθε από κολόνα της ΔΕΗ καθώς και τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν μαρτυρίες που αναφέρονταν σε τέτοιο περιστατικό.

Σε ό,τι αφορά τη φωτιά στην Κρεμαστή, όλα δείχνουν ότι ξεκίνησε από την καύση ξερών χόρτων, κάτι που απαγορεύεται ακόμη και αν αυτό γίνεται σε αυλή σπιτιού καθώς βρισκόμαστε εν μέσω αντιπυρικής περιόδου.

Σε κάθε περίπτωση όλες οι πυρκαγιές ερευνώνται από τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, οι οποίοι και επισημαίνουν πως όλοι μας θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να αποφεύγουμε ενέργειες τέτοιες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν φωτιά.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου (Αντιπυρική περίοδος) απαγορεύεται ρητά το άναμμα φωτιάς, οπουδήποτε και αν αυτό λάβει χώρα. Σε ελάχιστες περιπτώσεις και υπό προϋποθέσεις επιτρέπεται, εφόσον όμως ληφθούν από τους ιδιοκτήτες ή εκμεταλλευτές, συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα.

Θερμές εργασίες νοούνται η ηλεκτροσυγκόλληση, η κοπή μετάλλων, η χρήση φλόγας ή οποιοσδήποτε εξοπλισμός που μπορεί να προκαλέσει θερμότητα, φλόγα ή σπινθήρα. Η εκτέλεση των παραπάνω εργασιών επιτρέπεται μόνο αν εκδοθεί ειδική άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για το σκοπό αυτό και ληφθούν συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα.

Σε ό,τι αφορά την καύση πυροτεχνημάτων-βεγγαλικών από θαλάσσιο χώρο, αιγιαλό, παραλία ή χερσαίο χώρο θα πρέπει απαρέγκλιτα η οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία μέσω των εντεταλμένων Πυροσβεστικών οργάνων της να πραγματοποιήσει αυτοψία στον υπό αίτηση χώρο για να εκτιμηθούν οι πιθανές συνέπειες της καύσης για τη χορήγηση ή μη της άδειας.

Το κάπνισμα των μελισσών επιτρέπεται μόνο εφόσον ληφθούν συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα εντός των δασών. Ειδικότερα από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου επιτρέπεται μόνο ως τη 12η μεσημβρινή και εφόσον ο δείκτης επικινδυνότητας της περιοχής είναι 1 (μικρή) ή 2 (μέση). Ο δείκτης επικινδυνότητας εκδίδεται καθημερινά από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ο έλεγχος των ανωτέρω προβλεπομένων καθώς και η έκδοσης σχετικής άδειας ή ο έλεγχος εφαρμογής των μέτρων πυρασφαλείας, ανήκει αποκλειστικά στις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, οι οποίες στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, επιβάλλουν ποινικές κυρώσεις και οι παραβάτες διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.

Τα Πυροσβεστικά όργανα υποχρεούνται να διευκολύνουν και να παρέχουν οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή ενημέρωση στους πολίτες σχετικά με την Ισχύουσα Νομοθεσία.