Θα υπάρξει συνεργασία για τα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου»

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, κ. Γιάννη Πάππου, προτίθεται να έχει ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο για να συζητήσουν το πρόγραμμα «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου», όπως δήλωσε χθες.

Ο κ. Χατζηδιάκος θέλησε να κάνει μία διευκρίνιση σχετικά μ’ αυτό, μετά τις δηλώσεις του κ. Πάππου ότι δεν ζητάει τη γνώμη των φορέων. Όπως είπε, λοιπόν, το πρόγραμμα αυτό έχει να κάνει με παρεμβάσεις ανάπλασης σε περιοχές που υπάρχουν πεζόδρομοι αλλά και επιχειρήσεις, και τίθενται κάποια κριτήρια. Χρηματοδοτείται με 1,5 εκατ. ευρώ ο Δήμος για να κάνει τις αναπλάσεις και 500 χιλιάδες ευρώ οι επιχειρηματίες που θα μπουν σ’ αυτή τη διαδικασία της ανάπλασης, με ενιαίες παρεμβάσεις στις όψεις και τους πεζόδρομους κτλ. Αυτό, επίσης, απαιτεί συνεργασία του Δήμου με τον Εμπορικό Σύλλογο ή το Επιμελητήριο.

Ανέφερε, λοιπόν, ο Δήμαρχος, ότι, προ μηνός, είχε συζητήσει το πρόγραμμα αυτό με τον κ. Πάππου αφού θα πρέπει να πάρουν σχετικές αποφάσεις και το δημοτικό συμβούλιο και η Διοίκηση του Επιμελητηρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, καταρχήν ο Πρόεδρος του ΕΒΕΔ το είδε πολύ θετικά και συμφώνησαν να αναθέσουν σε μελετητή να προετοιμάσει την πρόταση. Στην τελευταία συνεδρίασή του, το δ.σ. πήρε απόφαση και τηλεφωνικά ο ίδιος ζήτησε από τον κ. Πάππου να συναντηθούν με τον μελετητή για να οριστικοποιήσουν την πρόταση και να πάρει απόφαση και η Διοίκηση του ΕΒΕΔ. Μάλιστα, είπε ότι η συνάντηση αυτή θα γίνει αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδιάκος, είναι ένα πολύ καλό πρόγραμμα ωστόσο είναι ανταγωνιστικό αφού για το σύνολο των Δήμων που θα επιλεγούν το Υπουργείο διαθέτει 50 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι μόλις 25 Δήμοι θα επιλεγούν. Ευελπιστούν να είναι και η Ρόδος ανάμεσα σ’ αυτούς αφού το δικαιούται και το έχει ανάγκη, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Έργα
 Ο Δήμαρχος, χθες, δεν παρέλειψε, επίσης, να τονίσει ότι, παρά το γεγονός ότι είναι Αύγουστος, οι Τεχνικές Υπηρεσίες αλλά και το σύνολο υπηρεσιών του Δήμου, συνεχίζουν να δουλεύουν εντατικά αυτή την περίοδο αφού θέλουν να αξιοποιήσουν οποιοδήποτε πρόγραμμα βγαίνει είτε από το ΕΣΠΑ, τα Υπουργεία κτλ. Μάλιστα, τους ζήτησε να καθυστερήσουν τις άδειές τους για να μπορέσει Δήμος να αξιοποιήσει κάθε πρόγραμμα που μπορεί να βγει.

Ανέφερε, ακόμη, ότι υπάρχουν και εργολάβοι που “τρέχουν” πολύ πιο γρήγορα από τις συμβατικές υποχρεώσεις και ανέφερε ως παράδειγμα ότι ο ίδιος επισκέφθηκε τον βρεφονηπιακό σταθμό της Ιαλυσού που έχει προχωρήσει πολύ, μάλιστα ολοκληρώνεται το ισόγειο, άρα η συγκεκριμένη Εταιρία θα το τελειώσει μέχρι τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο.
Ταυτόχρονα, προχθές, με απόφαση του Περιφερειάρχη, πήραν την οριστική ένταξη στο ΕΣΠΑ του αντιπλημμυρικού έργου στο Ποτό με  1 εκατ. 340 χιλιάδες ευρώ και άλλα 692 χιλιάδες ευρώ για να αποκτήσει ο Δήμος δύο μεγάλα μηχανήματα, μία περιστρεφόμενη τσάπα και ένα ερπυστριοφόρο προωθητήρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες πυροπροστασίας, αντιπλημμυρικών έργων κτλ.

Ανέφερε, τέλος, ότι είδε και κάποιες συμπληρωματικές εξηγήσεις που ζήτησε η Διαχειριστική Αρχή για τα δύο έργα αγροτικής οδοποιίας που αναφέρονται στις δ.ε. Καμείρου και Ατταβύρου, με χρηματοδότηση 682 χιλιάδες ευρώ για την καθεμία και χθες το πρωί έδωσε εντολή στις υπηρεσίες να συμπληρώσουν αυτές τις υποδείξεις μέχρι τα τέλη του μήνα και να προχωρήσουν.