Χατζηδιάκος: Πρέπει να επισκευαστούν τα εγκαταλελειμμένα κτίρια στην πόλη

Χατζηδιάκος: Πρέπει να επισκευαστούν τα εγκαταλελειμμένα κτίρια στην πόλη

Χατζηδιάκος: Πρέπει να επισκευαστούν τα εγκαταλελειμμένα κτίρια στην πόλη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1956 ΦΟΡΕΣ

Ανοίγει το θέμα μετά τη χρηματοδότηση για την πτέρυγα του παλιού νοσοκομείου

Το έναυσμα για να ανοίξει εκ νέου το θέμα με την επισκευή και χρήση εγκαταλελειμμένων κτιρίων του Δημοσίου που έχουν μετατραπεί σε «πληγές» στην πόλη της Ρόδου εδώ και δεκαετίες, και κατ’ επέκταση της μεταστέγασης κρατικών υπηρεσιών, δίνει η θετική εξέλιξη με τη χρηματοδότηση από πρόγραμμα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης της μετατροπής της νέας πτέρυγας του παλαιού νοσοκομείου σε νέο «Μέγαρο Υπηρεσιών» του Δήμου της Ρόδου.

Αυτό προκύπτει από τα όσα είπε, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες, ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ανακοινώνοντας και επισήμως ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Χαρίτση, εντάχθηκε σε πρόγραμμα του Υπουργείου η επισκευή και συντήρηση του παραπάνω κτιρίου.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το κτίριο για το οποίο εδώ και πέντε χρόνια έχει ανοιχτεί εργολαβία στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο, στο πλαίσιο μίας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου, την οποία είχε χρηματοδοτήσει η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή με 2 εκατ. ευρώ, από τα οποία όμως απορροφήθηκαν μόνο 84 χιλιάδες ευρώ.

Τελικά, όπως είπε ο κ. Χατζηδιάκος, κρίθηκε από την Περιφέρεια ότι έπρεπε να βγει από το Τεχνικό της Πρόγραμμα αυτό το έργο και ο Δήμος προχώρησε με δικούς του πόρους (ΣΑΤΑ). Βγήκε, λοιπόν, μία πρόσκληση για παλιά κτίρια, τα οποία ήταν ανενεργά, που έχει να κάνει με τη συντήρηση, την επισκευή και την επαναχρησιμοποίησή τους.

Ο ίδιος, από τα Χριστούγεννα πίεσε τις Τεχνικές Υπηρεσίες και τη Διεύθυνση Προγραμματισμού να δουλέψουν για να ολοκληρώσουν τις μελέτες για το σύνολο του κτιρίου, το οποίο είναι τετραώροφο. Το κόστος, συνολικά, της αποκατάστασής του, μαζί με τα μηχανολογικά και τον κινητό εξοπλισμό για τη μεταστέγαση τουλάχιστον τεσσάρων Διευθύνσεων του Δήμου (σ.σ. Οικονομικών, Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολεοδομίας και των προνοιακών δομών ήδη στεγάζονται στο παλαιό νοσοκομείο), υπολογίστηκε γύρω στα 2 εκατ. 450 χιλιάδες ευρώ.

Με πολλή προσοχή, λοιπόν, κατέθεσαν την πρόταση αυτή, ευελπιστώντας ότι θα περιληφθεί σ’ αυτές που θα χρηματοδοτηθούν. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, η πληρότητα της μελέτης έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα με την ανακοίνωση και την υπογραφή από τη Γενική Γραμματέα της σχετικής απόφασης ένταξης αυτού του έργου, το οποίο πλέον μπαίνει στην τελική ευθεία. Η εργολαβία που είναι σε εξέλιξη ολοκληρώνεται σε δεκαπέντε ημέρες, κάτι που ήταν προϋπόθεση για την ένταξη του έργου.

Ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα
Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος είπε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για να στρέψουν την προσοχή τους όλοι οι φορείς στην περιοχή του παλιού νοσοκομείου. Δηλαδή, μετά από αυτή τη θετική εξέλιξη, επόμενος στόχος για τον ίδιο είναι να δούμε τι γίνεται με τη χρήση το κτιρίου του παλαιού νοσοκομείου για τη μεταστέγαση υπηρεσιών, όπως μία πτέρυγα που ζητούσαν οι γιατροί και το παλιό κτίριο που είχαν ζητήσει οι δικηγόροι. Θύμισε, μάλιστα, ότι παραχωρήθηκε στο Δήμο για σαράντα χρόνια από το Υπουργείο Υγείας τότε με τον σκοπό να χρησιμοποιήσει ο Δήμος τα κτίρια που χρειάζεται και στα υπόλοιπα να στεγαστούν τα Δικαστήρια.

Στη συνέχεια, έκανε γνωστό, ότι προτίθεται να ζητήσει να έρθουν στη Ρόδο μηχανικοί της Εταιρίας του Δημοσίου, της ΚΤΥΠ Α.Ε., στην οποία πλέον ανήκει η «Θέμις» που χρηματοδοτούσε τα δικαστικά κτίρια, για να εξετάσουν τι μπορεί να γίνει με τα υπόλοιπα κτίρια του παλαιού νοσοκομείου. «Άρα, η ανάπλαση ενός μεγάλου μέρους αυτού από το Δήμο, δίνει και το κίνητρο για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία», επεσήμανε.

Ανακεφαλαιώνοντας, μάλιστα, είπε ότι από τον Σεπτέμβριο ξεκινάει ο εργολάβος για την ανακατασκευή της βίλας Ακάβη, προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ, αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης θα ξεκινήσει τη διαδικασία για τη Ροδιακή Έπαυλη, προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ, συν τα 2,5 εκατ. ευρώ που ήρθαν για το έργο αυτό.

Έτσι, όλα αυτά χρήματα θα «πέσουν» στο νησί αφού οι εργολάβοι θα χρησιμοποιήσουν προσωπικό, θα αγοράσουν υλικά αλλά, πάνω απ’ όλα, θα αναδεχθεί μία περιοχή στο κέντρο της πόλης που εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση και αυτός ήταν και ο στόχος της Δημοτικής Αρχής με τις παρεμβάσεις σε εμβληματικά κτίρια στο κέντρο της πόλης. Ευελπιστεί, λοιπόν, ο Δήμαρχος, ότι, από τον Οκτώβριο και μετά, όλα τα παραπάνω θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν μέσα σε ένα χρονικό ορίζοντα δεκαοκτώ μηνών που διαρκούν συνήθως αυτές οι εργολαβίες.

Όσο γα το χρονοδιάγραμμα σχετικά με το «Μέγαρο Υπηρεσιών», είπε ότι μόλις έρθει και τυπικά η απόφαση της χρηματοδότησης, θα γίνει αποδοχή της από το δ.σ. και στη συνέχεια θα στείλουν τη μελέτη για έγκριση ώστε να γίνει ο διαγωνισμός. Άρα, μέχρι τέλος του χρόνου πιστεύει ότι θα έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος.

«Επαναχωροθέτηση» υπηρεσιών
Ερωτηθείς ποια είναι η δική του πρόταση για την παλιά πτέρυγα του παλιού νοσοκομείου, είπε ότι επιθυμία του είναι να έχει μία συνάντηση με το νέο Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου μαζί με τον επί σειρά ετών Πρόεδρό του κ. Σαρρή, ώστε να συζητήσουν ξανά το θέμα της μερικής μεταστέγασης των Δικαστηρίων εκεί.

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, θεωρεί αδιανόητο το εμβληματικό κτίριο του Εφετείου να φύγει από το Κέντρο αφού η παρουσία του εκεί έχει συμβολικό χαρακτήρα. Όμως, μπορεί να εξυπηρετηθεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό από την πτέρυγα μπροστά από την Αγία Αικατερίνη, δηλαδή στο αρχικό κτίριο του παλαιού νοσοκομείου.

Για την άλλη πτέρυγα που ερίζουν κατά καιρούς διάφοροι φορείς, είπε ότι μαζί με Υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας που το εξέτασαν κατά καιρούς, είχαν πει ότι θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν και οι δύο δομές, δηλαδή Υγείας και Δικαιοσύνης.

Με αυτό τον τρόπο σώζεται το κτίριο, τόνισε ο Δήμαρχος και ανέφερε ακόμα μία πρόταση που υπάρχει, το κτίριο της παλιάς μαιευτικής κλινικής, που έχει δωμάτια, να εξυπηρετήσει το Πανεπιστήμιο και να γίνει εκεί μία πολύ καλή φοιτητική εστία. Ή δωμάτια θα γίνουν ή γραφεία, είπε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στο παλιό κτίριο του ΙΚΑ στην πλατεία Φώκιαλη και την πρόθεση της Διοίκησής του που είχε γίνει γνωστή να προχωρήσει στις μελέτες για το κτίριο αυτό. Η προσωπική του άποψη του Δημάρχου, όμως, είναι ότι το κτίριο στο συγκεκριμένο σημείο δεν μπορεί να λειτουργήσει ως Δημόσια υπηρεσία γιατί το κυκλοφοριακό και η παντελής έλλειψη θέσεων στάθμευσης δεν θα εξυπηρετούν τον κόσμο και θα δημιουργηθούν τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα.

Μάλιστα, έχει μεταφέρει την άποψή του και στους βουλευτές, και την πρότασή του που είναι να γίνει εκεί φοιτητική εστία γιατί οι φοιτητές δεν χρησιμοποιούν συνήθως αυτοκίνητο. Έτσι, αν εξυπηρετηθεί το Πανεπιστήμιο με το κτίριο αυτό, θα μπορούσαν να έρθουν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ στο κτίριο της μαιευτικής του παλαιού νοσοκομείου.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, ο Δήμαρχος είπε ότι υπάρχουν προτάσεις που πρέπει να εξεταστούν, να συμφωνήσουν οι φορείς και να πιεστούν τα αρμόδια Υπουργεία και οι αρμόδιοι Οργανισμοί για να χρηματοδοτήσουν αυτές τις μελέτες και κάποια στιγμή να μπουν μπροστά. «Ήμουν νιος και γέρασα!», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο τι θα γίνει με τα κτίρια, τα οποία θα αδειάσουν οι υπηρεσίες του Δήμου μεταφέροντας τες στο νέο «Μέγαρο Υπηρεσιών». Όπως είπε, λοιπόν, υπάρχουν πολλοί σύλλογοι που ζητούν στέγη και αδυνατεί ο Δήμος, οπότε θα μπορούσε να τους παραχωρήσει αυτούς τους δημοτικούς χώρους για να μην έχουμε πάλι εγκαταλελειμμένα κτίρια. Επίσης, εφόσον προχωρήσουν τα σχέδια για την αξιοποίηση της Νέας Αγοράς, θα πρέπει να αφήσουν τα γραφεία σύλλογοι που στεγάζονται εκεί, οπότε θα υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.

Θύμισε, ακόμη, ο Δήμαρχος ότι, την περίοδο…των παχιών αγελάδων υπήρχε πρόταση και για το κτίριο του Νηρέα, να αξιοποιηθεί σαν υπεραγορά, μάλιστα υπήρχε και η πρόβλεψη για διώροφο πάρκινγκ. Παράλληλα, υπήρχε και σχεδιασμός για μεταστέγαση της ΡΟΔΑ σε περιοχή εκτός πόλης με υφιστάμενες δομές, και θα γινόταν διαγωνισμός να αξιοποιηθεί και το ακίνητο αυτό.

Αν υπάρξει, λοιπόν, το ανάλογο επενδυτικό ενδιαφέρον, αφού γίνει διαβούλευση, θα μπορέσει ο Δήμος να αξιοποιήσει αυτή την ακίνητη περιουσία, κάτι που επιβάλλεται, είπε ο Δήμαρχος και κατέληξε λέγοντας: «Πέρασαν, δυστυχώς, ανεπιστρεπτί πάρα πολλές ευκαιρίες για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας αυτού του τόπου και γι’ αυτό δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε το παραμικρό λάθος από εδώ και πέρα».

Διαβάστε ακόμη

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου την Τετάρτη 1η Μαΐου

Γιάννης Φλεβάρης: Η εμμονή είναι κακό πράγμα κύριε Πρόεδρε!

Παναγιώτης Εγγλέζος για την εκμετάλλευση ασφαλισμένων από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Τμήμα Προετοιμασίας για νέους γονείς από τον ΕΦΚΑ στη Ρόδο

Δύο συνεδριάσεις σήμερα για το περιφερειακό συμβούλιο

Εξηγήσεις για το “The Rhodes Co-Lab” ζητά η παράταξη της Χρ. Καραγιάννη

Σε ανακατανομή αρμοδιοτήτων προέβη με Αποφάσεις του ο δήμαρχος Ρόδου

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου