Toυρκικός τουρισμός: Η υποτίμηση της λίρας δεν μειώνει τις τιμές των πακέτων

Toυρκικός τουρισμός:  Η υποτίμηση της λίρας δεν μειώνει τις τιμές των πακέτων

Toυρκικός τουρισμός: Η υποτίμηση της λίρας δεν μειώνει τις τιμές των πακέτων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 63 ΦΟΡΕΣ

Μπορεί η κατάρρευση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ και του δολαρίου να δίνει τη δυνατότητα στους τουρίστες να έχουν φτηνό κόστος στις τοπικές δραστηριότητες, όπως ψώνια, φαγητό ή εκδρομές, ωστόσο τα πακέτα διακοπών επειδή είναι κοστολογημένα σε ευρώ ή δολάρια, διατηρούν την τιμή τους και πιθανότατα και το 2019 δεν θα είναι φτηνότερα στους βασικές αγορές της Τουρκίας, όπως είναι η γερμανική, η βρετανική και η ρωσική.

Για όσους τουρίστες, επίσης, έχουν κάνει κρατήσεις διακοπών all inclusive στα τουρκικά θέρετρα, όπως η Αττάλεια, η ωφέλεια είναι ελάχιστη από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας, αφού διαμένουν ως επί το πλείστον στα ξενοδοχεία και δεν ξοδεύουν πολλά εκτός αυτών.

Ιδιαίτερο όφελος δεν προσδοκούν και οι τουρ οπερέιτορ, καθώς τα συμβόλαια με τους Τούρκους ξενοδόχους είναι σε ευρώ η δολάρια (στην περίπτωση της Ρωσίας), που υπογράφονται μήνες πριν από την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο.

Οι Τούρκοι ξενοδόχοι, ωστόσο, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την υποτίμηση του νομίσματος, έχοντας έσοδα σε “σκληρό” νόμισμα και ένα μεγάλο μέρος των εξόδων, όπως η μισθοδοδία του προσωπικού, η τροφοδοσία και η ενέργεια σε τοπικό νόμισμα.

Δεδομένου ότι πολλοί ξενοδόχοι αναγκάστηκαν να μειώσουν τις τιμές κατά τη διάρκεια της πτώσης της ζήτησης πριν από την ισχυρή επιστροφή του τρέχοντος έτους, τα έσοδα σε ευρώ και δολάρια εκτιμάται ότι θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν τα κέρδη τους (ή να μειώσουν τις απώλειες).

Η εικόνα για το 2019 είναι λιγότερο ξεκάθαρη. Οι τουρ οπερέιτορ βρίσκονται στη μέση των διαπραγματεύσεων για τις τιμές των ξενοδοχείων και δεν διαφαίνεται διάθεση των Τούρκων ξενοδόχων να δεχθούν μειώσεις. Ως εκ τούτου, οι τιμές σε ευρώ και δολάρια ενδεχομένως να είναι και υψηλότερες (έως 5%) το 2019, καθώς η ζήτηση έχει επανέλθει στις ευρωπαϊκές αγορές και φέτος καταγράφεται αυξημένη πληρότητα στα ξενοδοχεία των παραλιακών περιοχών.

Επί του παρόντος, η κατάρρευση της ισοτιμίας δίνει την ευκαιρία στους τουρίστες, που έχουν “σκληρό” νόμισμα, να αγοράζουν πολύ φτηνά προϊόντα φημισμένων φιρμών στα ακριβά καταστήματα της Κωνσταντινούπολης.

Εν τω μεταξύ, η γερμανο-τουρκική αεροπορική εταιρεία αναψυχής Sun Express επωφελείται και από την υποτίμηση του νομίσματος. Η αεροπορική εταιρεία αύξησε τον κύκλο εργασιών κατά 27% στα 589 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2018, καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των επιβατών. "Η αδυναμία της τουρκικής λίρας οδήγησε στη ζήτηση", δήλωσε ο Εμπορικός Διευθυντής Peter Glade.

Η αεροπορική εταιρεία που εδρεύει στην Αττάλεια πωλεί περίπου το 80% των εισιτηρίων της σε ευρώ και το 20% τοπικά σε τουρκική λίρα.

Διαβάστε ακόμη

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Ιράν: Ξεκίνησε επίθεση με δεκάδες drones κατά του Ισραήλ – Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι

Meta: Αδυναμία σύνδεσης σε Facebook και Instagram αναφέρουν χρήστες

Πόλεμος στην Ουκρανία: η ζωή δύο χρόνια μετά τη ρώσικη εισβολή

Ο όρκος του Ιπποκράτη: Από το Ασκληπιείο της Κω στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα

Εμπρηστικός Ερντογάν μετά το «ναι» για τα F16: Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης

Δέκα Ροδιακοί αμφορείς του 2ου αι.π.Χ. βρέθηκαν στην αρχαία πόλη Άμος

Ορατή και στην Ελλάδα σπάνια έκλειψη άστρου γίγαντα με αστεροειδή