Οργανωμένη ενίσχυση υποδομών στα νησιά

Συνεχίζει και φέτος την ανοδική του πορεία ο ελληνικός τουρισμός και μάλιστα με διεύρυνση της σεζόν, ενώ υποστηρίζεται οργανωμένα η βελτίωση των υποδομών στα νησιά και ετοιμάζεται νέο πλαίσιο που θα διασφαλίζει την παροχή τραπεζικών υπηρεσιών ακόμη και στα μικρότερα, είπε ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός μιλώντας “Στο Κόκκινο” και τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη.

Ο κ. Σαντορινιός εκτίμησε ότι «η φετινή χρονιά έχει αρκετά καλά στοιχεία, όχι μόνο ως προς την αύξηση συνολικά του τουριστικού προϊόντος που εκτιμάται στο 10%-14%, αλλά το σημαντικότερο στη διάχυση μέσα στο έτος. Αντί να υπάρχει κορύφωση τον Ιούλιο και Αύγουστο, αλλά και τον Ιούνιο έχουμε αρκετά καλές πληρότητες, ενώ και ο Σεπτέμβριος θα πάει καλά. Στα μεγαλύτερα νησιά δε, το ίδιο ισχύει για τον Οκτώβριο και ακόμη και τον Νοέμβριο».

Σημείωσε παράλληλα ότι «αυτό επιτυγχάνεται με σκληρή δουλειά, με τη διαφήμιση διαφορετικών, εναλλακτικών μορφών τουρισμού στα νησιά. Έχουμε νησιά όπου οι καλύτεροι πελάτες εμφανίζονται Απρίλιο και Σεπτέμβριο, καθώς έχουν διαφημιστεί ως περιπατητικοί προορισμοί, έχουν διαφημιστεί τα μονοπάτια τους. Με τέτοιες δράσεις μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους τουρίστες και όσο αυτό διαχέεται μέσα στο έτος, "δοκιμάζονται" λιγότερο και οι υποδομές των νησιών».

Η προσπάθεια για την παράλληλη βελτίωση των υποδομών των νησιών γίνεται από την κυβέρνηση με:
• το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (για νότιο και βόρειο Αιγαίο),
• το πρόγραμμα Φιλόδημος (που χρηματοδοτεί μικρούς Δήμους)
• την ενίσχυση στους μικρούς Δήμους μέσω της Μονάδας Οργάνωσης Διαχείρισης (ΜΟΔ) αναπτυξιακών προγραμμάτων, της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και της ΓΓ Αιγαίου.
Επίσης γίνεται, κατά τον ίδιο «τεράστια προσπάθεια για την υδατική αυτονομία των νησιών» με την αύξηση των μονάδων αφαλάτωσης, προκειμένου να σταματήσουν οι μεταφορές νερού με πλοία».