Η Θεία Αποκάλυψη της μουσικής στην Πάτμο

Tο 17ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Άλκη Μπαλτά, διοργανώνεται από την Τετάρτη 29 Αυγούστου έως τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018, στον υπαίθριο χώρο του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης, με ελεύθερη είσοδο.

 Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου ξεχωρίζει, καθώς συνδυάζει την Τέχνη με την πνευματικότητα όπως αρμόζει ιδανικά στο νησί της αποκάλυψης, την «Ιερουσαλήμ» του Αιγαίου.

Οι μουσικές του βραδιές γίνονται σε έναν ιερό χώρο, ο οποίος ανακηρύχτηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO: το Σπήλαιο όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη. Κάθε χρόνο πλήθος κόσμου συρρέει στις εκδηλώσεις, από κάθε γωνιά της γης, καθιστώντας το ιερό νησί πόλο έλξης για την παγκόσμια κοινότητα.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του φετινού Φεστιβάλ είναι το διαφορετικό μουσικό ενδιαφέρον της κάθε συναυλίας και οι συμμετοχές πολυπρόσωπων συνόλων από την Αγγλία (English Chamber Choir) και τη Ρωσία (Moscow Youth Chamber Choir), οι οποίες παρουσιάζουν προγράμματα με χορωδιακά έργα.

Επίσης, η Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου μαζί με δεκαμελή χορωδία ερμηνεύουν το έργο «Η αναπαράσταση της Ψυχής και του Σώματος», του Εμίλιο Καβαλιέρι, το οποίο είναι το πρώτο ορατόριο που έχει γραφτεί ποτέ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η βραδιά με σπιρίτσουαλ και σύγχρονα ξένα και ελληνικά τραγούδια, που έχουν θρησκευτικό περιεχόμενο.

Στο πλαίσιο του Θρησκευτικού Φεστιβάλ περιλαμβάνεται και μία ειδική βραδιά για  παιδιά, από πέντε ετών και άνω, στην οποία με μουσική, αφήγηση, εικόνες και τραγούδι παρουσιάζεται ένας μύθος του Αισώπου. Η εκπαιδευτική αυτή συναυλία θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο «Πάτμιον».

Το πρόγραμμα
ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

Η Χορωδία «ΑΓΙΑ ΣΙΩΝ» της Στέγης Βυζαντινών Τεχνών Λέσβου και σύνολο λαϊκών οργάνων
«Τα Χαίρε των Ελλήνων…» (Η Παναγία στην Ελληνική Μουσική Παράδοση)
Μαέστρος: Παναγιώτης Τσακύρης

Στο πρόγραμμα της συναυλίας υπάρχει μια συνεχής εναλλαγή ανάμεσα σε βυζαντινούς ύμνους για τη Θεοτόκο και ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια που αναφέρονται στην Παναγία.
Κατά τη διάρκεια της συναυλίας υπάρχει σχολιασμός των έργων και  προβολή εικόνων της Παναγίας.

ΠΕΜΠΤΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018
English Chamber Choir (Αγγλία, Λονδίνο)
Θρησκευτική χορωδιακή μουσική
Μαέστρος: Guy Protheroe

Τα θρησκευτικά έργα των επώνυμων συνθετών που παρουσιάζονται, κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: έργα εμπνευσμένα από το Βυζάντιο (π.χ. Θεοδωράκη: Κασσιανή), έργα της δυτικής μουσικής παράδοσης (π.χ. Thomas Tallis) και έργα της Ρωσικής Ορθόδοξης θρησκευτικής παράδοσης (π.χ. Tchaikovsky).

Θα ακουστούν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση δύο χορωδιακά έργα (των Ivan Moody και Άλκη Μπαλτά), που γράφτηκαν ειδικά για το 17ο Φεστιβάλ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018
Εκπαιδευτική συναυλία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής
«Ο λαγός και η χελώνα» (μύθος Αισώπου)

Η ορχήστρα του φεστιβάλ και τρεις τραγουδιστές υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Α. Μπαλτά και με αφηγήτρια την ηθοποιό Άννα–Μόσχα Καμπόσου θα πραγματοποιήσουν στο Πνευματικό Κέντρο «Πάτμιον» μια εκπαιδευτική συναυλία για τα παιδιά της Πάτμου (ηλικίες από  5 ετών και πάνω).

Θα υπάρχει  προβολή εικόνων και βίντεο σχετικών με τον μύθο για τον αγώνα δρόμου μεταξύ του λαγού και της χελώνας.

Η ιδέα του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος, η σύνθεση μουσικής και η διασκευή γνωστών μουσικών έργων έγινε από τον Αλκη Μπαλτά.

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
 Θρησκευτικά τραγούδια  και μουσική νεώτερων  εποχών
Τραγούδι: Σοφία Αβραμίδου
Κλαρινέτο και ακορντεόν: Κοσμάς  Παπαδόπουλος
Κιθάρα: Αντρέας Ζιάκας
Πιάνο: Σάκης Κοντονικόλας.

Η τραγουδίστρια Σοφία Αβραμίδου και οι τρεις μουσικοί παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με σπιρίτσουαλς και πολλά σύγχρονα τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών, που έχουν θρησκευτικό περιεχόμενο.

ΚΥΡΙΑΚΗ  2  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
«Η αναπαράσταση της Ψυχής και του Σώματος» – Ορατόριο
Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου
Δεκαμελής Χορωδία
Αφηγητής: Βαγγέλης Ψωμάς
Μαέστρος: Άλκης Μπαλτάς.

Το μεγάλης ιστορικής σημασίας έργο του Εμίλιο Καβαλιέρι (1550-1602) «Η αναπαράσταση της Ψυχής και του Σώματος» είναι το πρώτο ορατόριο που έχει γραφτεί. Η Ψυχή και το Σώμα συνομιλούν για  την επουράνια ζωή και για τους γήινους πειρασμούς.

Στην εξέλιξη του έργου παρεμβαίνουν και άλλοι ήρωες όπως π.χ. ο Χρόνος, ο Φύλακας Άγγελος και ακούγονται φωνές των καταδικασμένων στην Κόλαση και των ευτυχισμένων στον Παράδεισο.

Όλα τα φωνητικά μέρη, σολιστικά και χορωδιακά, ερμηνεύονται από τα μέλη της δεκαμελούς χορωδίας. Την εξέλιξη του έργου διαβάζει ο αφηγητής στα ελληνικά και αγγλικά (κείμενο: Αγκοστίνο Μάνι, μετάφραση: Βίκυ Στυλιανού).

Η διασκευή και ενορχήστρωση του έργου έγινε από τον Άλκη Μπαλτά.

ΔΕΥΤΕΡΑ  3  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Θρησκευτικά Χορωδιακά έργα
Moscow Youth Chamber Choir (Νεανική Χορωδία από την Μόσχα)
Μαέστρος: Mikhail Kudryavtsev

Με νέους ταλαντούχους τραγουδιστές, οι οποίοι αποφοίτησαν από τα γνωστότερα μουσικά ιδρύματα της Μόσχας, η «Moscow Youth Chamber Choir» θεωρείται  σήμερα ως μία από τις σημαντικότερες νεανικές χορωδίες της Ρωσίας.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα θρησκευτικού περιεχομένου κυρίως Ρώσων συνθετών.

info
17ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου
Τετάρτη 29 Αυγούστου –
Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Υπαίθριος χώρος Ιερού Σπηλαίου Αποκαλύψεως
Ώρα έναρξης των συναυλιών: 20:30
Οργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου

Συνδιοργάνωση:
Δήμος Πάτμου
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου

Υποστηρίζεται από την Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου

Η  είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

Πληροφορίες: www.patmosfestival.gr

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια προς και από Πάτμο και καταλύματα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου: τηλ. 22473-60302