Παρουσίαση της νέας εκδόσεως της εταιρείας Νισυριακών Μελετών στη Νίσυρο

Το απόγευμα του Σαββάτου 11 Αυγούστου, οι κάτοικοι και οι ευρισκόμενοι στη Νίσυρο επισκέπτες, κατέκλυσαν τους χώρους στις βεράντες του δημοτικού ξενώνα στο λιμάνι της Νισύρου και στην ειδυλλιακή ατμόσφαιρα που δημιουργούσε η υπέροχη θέα της δύσης του ηλίου στον ορίζοντα του Αιγαίου, απήλαυσαν μια εκδήλωση με έντονα στοιχεία λογοτεχνίας, ιστορίας, λαογραφίας, αλλά και εθιμικού και κληρονομικού δικαίου.

Ήταν η παρουσίαση του βιβλίου του δωδεκανησίου καθηγητού στο ΑΠΘ κ. Ζαχαρία Τσιρπανλή, με τίτλο, «ΓΑΜΗΛΙΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΝΙΣΥΡΟΥ. 19ος ΑΙΩΝ», έκδοση της Εταιρείας Νισυριακών Μελετών.

Η εκδήλωση ετέθη υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου, γιατί, όπως υπογράμμισε στον εμπνευσμένο χαιρετισμό του ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Ναθαναήλ, ο οποίος εξεπροσώπησε και τον αδυνατούντα να παραστεί συγγραφέα, «για τα πνευματικά, αλλά και τα κοινωνικά και πολιτιστικά πράγματα των νήσων μας, η αδιάρρηκτη σύνδεση με το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, ήταν κεφαλαιώδους σημασίας.

Το Πατριαρχείο, με την διακριτικώς αγαπητική παρουσία του και υπό την πηδαλιουχία σοφών, δυναμικών, εμπνευσμένων και αόκνων Οικουμενικών Πατριαρχών, δημιούργησε και συνεχίζει να το πράττει, το ασφαλές περιβάλλον εντός του οποίου οι εκκλησίες της Δωδεκανήσου κατόρθωσαν, ακόμη και όταν ευρίσκοντο υπό στυγνή κατοχή και υπό καθεστώς δουλείας, να επιβιώσουν, να αναπτυχθούν, να διατηρήσουν τα ήθη και τα έθιμά τους, και να συνεχίσουν να ομιλούν την ελληνική γλώσσα….

Η παρουσία του Οικουμενικού  Πατριαρχείου μας είναι καταλυτική και για τη διάσωση προικοσυμφώνων και άλλων δικαιοπρακτικών εγγράφων, καθώς συνεχείς ήταν οι προτρεπτικές επιστολές και εγκύκλιοι πολλών αειμνήστων πατριαρχών για την ενσωμάτωση των εγγράφων αυτών σε Κώδικες των κατά τόπους Μητροπόλεων, με αποτέλεσμα να φθάσουν μέχρι τις ημέρες μας…».

Η Δρ Ελένη Σκούρτου, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Αιγαίου,  παρουσίασε το έργο, με μια επιστημονικής μεθοδολογίας ανάλυση των προικοσυμφώνων, της σημασίας τους στην κοινωνική ζωή του νησιού, τα συμπεράσματα, που συνάγονται από την προσεκτική ανάλυση, τη θέση της γυναίκας, τις γνώσεις των συντακτών των προικοσυμφώνων, τη γλώσσα που χρησιμοποιούσαν, τη σημασία στο να διατηρηθούν τα περιουσιακά στοιχεία στην οικογένεια, τις συνέπειες από τη διάλυση γάμων και πλήθος άλλων πολύ σημαντικών στοιχείων που ανασυντάσσουν την κοινωνική ζωή του νησιού στον 19ο αιώνα.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Εταιρείας, Κώστας Χαρτοφύλης, παρουσίασε την επιστημονική διαδρομή του συγγραφέως καθηγητού και Νισυρίου εκ μητρός Δρος Ζαχαρία Τσιρπανλή και τη συμβολή του στην προώθηση της ιστορικής έρευνας σε ό,τι έχει σχέση με τη ζωή των νησιών μας.

Η εκδήλωση, τον συντονισμό της οποίας είχε η Γεν. Γραμματεύς της Εταιρείας Ειρήνη Παν. Κατσιματίδου έκλεισε με την απονομή τίτλου τιμής στον συγγραφέα καθηγητή, τον οποίο παρέλαβε ο σεβασμιότατος Κώου και Νισύρου και την απονομή πλακέτας με την έκφραση  ευχαριστιών σε διατελέσαντες αντιπροσώπους της Εταιρείας.

Ο νέος αντιπρόσωπος στην Αμερική, μεγάλος ευεργέτης της Εταιρείας Ντίνος Ράλλης, αφού ευχαρίστησε για την ανάθεση της αντιπροσωπεύσεως, ανήγγειλε ότι από την ανακοίνωση της αποφάσεως του Δ.Σ. της Εταιρείας, πριν λίγες μέρες, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο  Κώστα Χαρτοφύλη, προχώρησε ήδη στη δημιουργία ειδικού Λογαριασμού με σκοπό την κάλυψη των εξόδων μεταφράσεως των εκδόσεων της Εταιρείας και στην αγγλική γλώσσα, ώστε να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση σ’ αυτές, των νέων, δεύτερης και τρίτης γενιάς Νισυρίων της Αμερική, και ότι έχει συγκεντρωθεί ήδη το ποσόν των 3.500 $.
Ακολούθησε η προσφορά γλυκισμάτων και αναψυκτικών.