Θέματα της Σύμης εξέτασε  ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Φλεβάρης

Το νησί της Σύμης επισκέφθηκε τη Δευτέρα ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης, και είχε συνεργασία με το δήμαρχο του νησιού Λευτέρη Παπακαλοδούκα με τον οποίο συζήτησε τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους.

Ο κ. Φλεβάρης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου αναφέρθηκε χτες αναλυτικά στα θέματα που συζητήθηκαν και στάθηκε ιδιαίτερα στα έργα που υλοποίησε και υλοποιεί η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το έργο που επιτελεί η περιφέρεια στο νησί της Σύμης.

Το νησί κινείται γύρω από τον τουρισμό αλλά παράλληλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι για την εξυπηρέτηση του πληθυσμού ενώ και ο ίδιος ο περιφερειάρχης και οι υπηρεσίες της περιφέρειας βρέθηκα δίπλα στο νησί από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της περιφερειακής αρχής και συνεχίζουμε με μία σειρά από πολύ σημαντικά έργα» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Φλεβάρης ενώ μιλώντας αναλυτικά για το νέο λιμάνι, το αποχετευτικό και τα έργα οδοποιίας είπε τα εξής: «Είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ για θέματα της αρμοδιότητάς μου και να αναφερθώ στο συνολικό έργο της περιφέρειας το οποίο μπορούμε να παρουσιάσουμε ξεκινώντας από το λιμάνι της Σύμης ένα πολύ σημαντικό έργο πνοής που έχει να κάνει με το ίδιο το νησί που δεν έχει αεροδρόμιο.

Είχαμε ένα μεγάλο ζήτημα απένταξης το 2014 του έργου αλλά τελικά αυτό ολοκληρώθηκε και έχουμε σήμερα την ευκαιρία να το χρησιμοποιούμε.

Ένα έργο επίσης μεγάλης σημασίας που συζητήσαμε με το δήμαρχο είναι και το έργο της αποχέτευσης, της διάθεσης των λυμάτων ύψους 4,5 εκ. ευρώ που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Σημαντικά είναι επίσης και τα έργα οδοποιίας που εκτελούνται στο επαρχιακό δίκτυο Σύμης τα οποία φτάνουν στο 2,6 εκ ευρώ και είναι έργα που καλύπτουν περιμετρικά το νησί της Σύμης. Αφορούν το κομμάτι Σύμη-Πανορμίτης, Σύμη-Πέδι, Γιαλός-Χωριό και την περιοχή της μονής Μιχαήλ Ρουκουνιώτη, με συνολικό μήκος 21 χλμ.

Παράλληλα ολοκληρώνονται έργα 400 χιλιάδων ευρώ του τεχνικού προγράμματος της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου, και αφορούν την αποκατάσταση της οδοποιίας στο υπόλοιπο κομμάτι του νησιού».

Επίσης ο κ. Φλεβάρης αναφέρθηκε και στις εργασίες αποκατάστασης του καμπαναριού στον Πανορμίτη της Σύμης, που βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης λέγοντας τα εξής: «Στον Πανορμίτη βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο αποκατάστασης του κωδωνοστασίου της ιεράς μονής από ίδιους πόρους της περιφέρειας ύψους 180 χιλιάδων ευρώ, το οποίο σύντομα θα ολοκληρωθεί ενώ αναφερόμενος στη κατασκευή του νέου γηπέδου Σύμης είπε και τα εξής: «μετά τις πλημμύρες που έπληξαν τη Σύμη, η περιφέρεια βρέθηκε δίπλα στους κατοίκους και με σειρά έργων αντιμετώπισε την κατάσταση. Έτσι έχουμε την αποκατάσταση-κατασκευή του νέου γηπέδου της Σύμης με προϋπολογισμό 284 χιλιάδες ευρώ».

Μιλώντας όμως και για τον τουρισμό, τόνισε ότι η Σύμη σφύζει από ζωή και ότι υπάρχει ζήτηση για το τουριστικό προϊόν υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για την εξυπηρέτηση του κοινού. Επίσης ο θαλάσσιος τουρισμός γνωρίζει άνθηση στη Σύμη, καθώς πολλά σκάφη είναι ελλιμενισμένα εκεί από διάφορες χώρες αλλά και μισθωμένα.  

«Εμείς θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε κοντά στα νησιά και στους νησιώτες και να ζητάμε τα δίκαια όπως τη λειτουργία των τραπεζικών καταστημάτων. Τα νησιά έχουν ανάγκη από τα αυτονόητα και για να υπάρξει οικονομία και ανάπτυξη πρέπει να λειτουργήσουν τράπεζες.

Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να υπάρξει ένα μέτρο νησιωτικότητας ώστε όχι μόνο να μην κλείνουν τράπεζες αλλά να ανοίγουν» κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης με αφορμή και το θέμα της λειτουργίας των υποκαταστημάτων των τραπεζών ειδικά στα μικρά νησιά.