Κρεμαστινός: Νικητές και νικημένοι χάσαμε όλοι μαζί

Δυστυχώς σαν χώρα, όλοι μαζί, δεν έχουμε καταλάβει τους στίχους του τραγουδιού του Νίκου Πορτοκάλογλου «νικητές και νικημένοι όλοι χάσαμε μαζί», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στον Ξενοφώντα Ζηκίδη ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής ΔΗΣΥ Δημήτρης Κρεμαστινός, με αφορμή τις δηλώσεις για διχαστικό διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Κάναμε ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που έκανε η Κύπρος, ανέφερε, δηλαδή μπήκαμε σε ένα μνημόνιο χωρίς να ρωτήσουμε τον κόσμο, είτε με εκλογές είτε με δημοψήφισμα, και με την αντιπολίτευση, όλη σχεδόν, πότε με τα Ζάππεια Σαμαρά και πότε με το σχέδιο Θεσσαλονίκης, Βαρουφάκης κ.λ.π., να προτείνει λύσεις εξωπραγματικές.

Το αποτέλεσμα, πρόσθεσε, ήταν να καταλήξουμε εδώ που έχουμε φτάσει, δηλαδή να έχουμε κάνει τις χειρότερες συμφωνίες, γιατί εάν από την αρχή, όλοι μαζί, είχαμε διαπραγματευθεί, σίγουρα, και το πρώτο μνημόνιο θα ήταν καλύτερο και δεν θα υπήρχαν και άλλα μνημόνια.

Σε ερώτηση για τη δημιουργία προοδευτικού μετώπου έτσι όπως το προσδιορίζουν στελέχη της κυβέρνησης, ο κ. Κρεμαστινός σημείωσε ότι, επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι τα όμορα κόμματα πρέπει να συζητούν μεταξύ τους για να βρουν μια κοινή πορεία. Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτή τη στιγμή όπως είναι τα πράγματα και ενόψει εκλογών με τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεργάζεται με ένα κόμμα που δεν του ψηφίζει κανένα νομοσχέδιο κοινωνικής ευαισθησίας είναι δύσκολη η συζήτηση αυτή, σε αυτή τη φάση.

Γενικότερα πιστεύω, τόνισε, ότι οι συζητήσεις με όμορα κόμματα, δηλαδή κόμματα που οι ψηφοφόροι τους ψηφίζουν πότε το ένα και πότε το άλλο, είναι πιο ουσιαστικές και επαφές πρέπει να γίνουν. Τα όμορα κόμματα, ειδικά εάν πάμε σε απλή αναλογική, πρόσθεσε, πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επαφή ώστε να έχουν, κατά κάποιο τρόπο, κοινή κατεύθυνση, και επισήμανε ότι, η κυβέρνηση έπρεπε να ακολουθήσει την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για ένα σύστημα ενισχυμένης απλής αναλογικής με μικρό μπόνους εδρών για το κόμμα που θα έπιανε πάνω από 42%.