Τι θα ισχύσει φέτος για τους παιδικούς σταθμούς στη Ρόδο

Με αφορμή την ανάρτηση προχθές των προσωρινών αποτελεσμάτων μοριοδότησης των αιτήσεων για την εγγραφή και επανεγγραφή νηπίων στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου της Ρόδου, ο Αντιδήμαρχος Προσχολικής Αγωγής κ. Γιάννης Κορωναίος και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες, ενημέρωσαν σχετικά με το τι θα ισχύσει φέτος στη Ρόδο, μετά τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο.

Καταρχήν, όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος, στα τέλη του 2017, άλλαξε πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών. Το Προεδρικό Διάταγμα ήρθε να καλύψει ένα νομοθετικό κενό περίπου μιας δεκαπενταετίας, μια και όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί είχαν ως άδεια λειτουργίας τη συστατική πράξη τους ή τον ΟΕΥ του κάθε Δήμου.

Το δεύτερο νομοθέτημα είναι ότι, πάλι προς το τέλος του 2017, εκδόθηκε μία Κοινή Υπουργική απόφαση η οποία αναφέρεται στον πρότυπο κανονισμό λειτουργία τους, ένας κανονισμός βάσει του οποίου θα πρέπει να λειτουργούν όλοι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί ανά την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, με τις διατάξεις του άρθρου 33 του νόμου του 2018, καθιερώνεται για πρώτη φορά η υποχρεωτική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, σταδιακά εντός τριετίας, κατά Δήμους και ορίστηκαν οι πρώτοι 184 Δήμοι της χώρας που εφαρμόζεται από φέτος-ο Δήμος Ρόδου δεν είναι ανάμεσά τους οπότε για φέτος δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα.

Με βάση λοιπόν αυτά τα τρία νομοθετήματα, ο Αντιδήμαρχος χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά ορόσημο για την προσχολική αγωγή και ο Δήμος της Ρόδου είναι από τους πρώτους που έπρεπε να εναρμονιστεί με αυτά.
Με εισήγηση, λοιπόν, της Διεύθυνσης Προσχολικής Αγωγής, το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε τον πρώτο κανονισμό λειτουργίας που αφορά όλες τις δομές προσχολικής αγωγής του Δήμου, της ΑΜΚΕ και του ΔΟΠ, και αποτελεί κανονιστική διάταξη.

Ανάμεσα σ’ αυτά που προβλέπονται στον κανονισμό, είναι ότι καθιερώνεται για πρώτη φορά η υποχρεωτική μοριοδότηση των αιτήσεων εγγραφής με βάσει κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, διασφαλίζοντας μ’ αυτό τον τρόπο την τήρηση της αρχής της αμεροληψίας. Επιπλέον, η αίτηση επανεγγραφής υπάγεται στο σύστημα μοριοδότησης.

Επειδή τα αποτελέσματα είναι προσωρινά και επειδή η προθεσμία για την κατάθεση των ενστάσεων λήγει σήμερα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν την ιστοσελίδα του Δήμου να δουν τ’ αποτελέσματα και να καταθέσουν τυχόν ενστάσεις που πρέπει να εξεταστούν, διότι μπορεί να έχει γίνει κάποιο λάθος. Επίσης, τα αποτελέσματα αυτά είναι προσωρινά, θα ακολουθήσει η ανάρτηση των οριστικών αποτελεσμάτων και μετά την έγκρισή τους από το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει με απόφαση της Διεύθυνσης προσχολικής αγωγής, της ΑΜΚΕ και του ΔΟΠ να γίνει η  οριστικοποίηση των εγγραφών στους παιδικούς σταθμούς.

Η κα Μαρία Παπαχριστοδούλου που είναι προϊσταμένη του Τμήματος Διοικητικής υποστήριξης της Διεύθυνσης Προσχολικής αγωγής, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι στην πρόσκληση που έβγαλαν είχαν καθορίσει και μία σειρά κριτηρίων, βάσει των οποίων θα γινόταν και η μοριοδότηση των αιτήσεων. Αυτά είναι εισοδηματικά, κοινωνικά, σχετίζονται με την εργασιακή σχέση των γονέων, επίσης μοριοδότησαν τα επαναγγραφόμενα νήπια καθώς και τα αδελφάκια τους που θα έρχονταν στους παιδικούς σταθμούς.

Αφού κατατέθηκαν οι αιτήσεις μέχρι το Μάιο, ελέγχθηκαν από την Επιτροπή και τοποθετήθηκαν στο σύστημα και φθάσαμε σήμερα να έχουν εκδοθεί τα προσωρινά αποτελέσματα της μοριοδότησης αυτών των αιτήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε, η Διεύθυνση έχει 16 παιδικούς σταθμούς, άλλοι 2 που ανήκουν στην ΑΜΚΕ και υπάρχει ένα είδος συνδιαχείρισης με το Δήμο και ακόμη άλλοι 2 σταθμοί που ανήκουν στον ΔΟΠ. Δηλαδή, συνολικά είναι είκοσι σταθμοί που καλύπτουν όλο το νησί.

Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν συνολικά ήταν 818, από αυτές 776 ήταν οι εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες ήταν 35 ενώ υπήρξαν και 7 που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Από τις 776 έχουμε 719 επιτυχόντες και 57 άτομα που είναι επιλαχόντες. 

Στο τελικό στάδιο, στην οριστικοποίηση δηλαδή των αποτελεσμάτων, μπορεί να υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις όσο αφορά κυρίως στα άτομα που έχουν βγει ως επιτυχόντες στις καταστάσεις αλλά είναι στις τελευταίες θέσεις. Αυτό γίνεται επειδή αναμένεται να υπάρξουν κάποιες ενστάσεις που θα εξεταστούν και μπορεί έτσι να αλλοιωθούν τα αποτελέσματα.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ίδια, φέτος κατατέθηκαν 60-70 περισσότερες αιτήσεις σε σχέση με πέρυσι.

Όσον αφορά στη δυναμικότητα των παιδικών σταθμών του Δήμου, επειδή έγιναν κάποιες τροποποιήσεις σε ορισμένους, μέχρι πέρυσι ήταν 922 θέσεις ενώ φέτος με τις αλλαγές αυτές έφθασαν τις 857. Όσον αφορά στα τροφεία, υπάρχει κλίμακα που ανεβαίνει ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα. Ξεκινούν από 70 ευρώ και φθάνουν μέχρι τα 130 ευρώ.

Αυτή τη στιγμή έχουν έναν αριθμό επιλαχόντων, ωστόσο όταν θα τοποθετήσουν τα παιδάκια στους σταθμούς πάντα δημιουργούνται κάποιες κενές θέσεις, όπως είπε. 

Ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία που ανέφερε, στη συνέχεια, ο κ. Νικήτας Τσαβαρής, ο οποίος είναι υπεύθυνος διαχειριστής του προγράμματος εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής για το έτος 2018-2019, δηλαδή του ΕΣΠΑ. 

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι στις 29 Ιουλίου η ΕΕΤΑΑ ανακοίνωσε τα οριστικά αποτελέσματα για το νησί της Ρόδου και για όλους τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, δημοτικούς και ιδιωτικούς. Συνολικά στη Ρόδο κατατέθηκαν 1796 αιτήσεις.

Από αυτές οι 220 απορρίφθηκαν και 1576 είχαν πλήρη φάκελο. Από αυτές, voucher παίρνουν αυτοί που είχαν εισόδημα μέχρι τα όρια της φτώχειας, δηλαδή έως 13 χιλιάδες ευρώ. Δηλαδή, στην πρώτη φάση πήραν 914 αιτήσεις. Από αυτές, 490 αιτήσεις ήταν για παιδιά ηλικίας από 2,5 ετών μέχρι την υποχρεωτική εκπαίδευση, 191 αιτήσεις ήταν σε βρεφικούς σταθμούς για παιδιά κάτω των δυόμιση ετών, 81 αιτήσεις πήραν voucher για παιδιά με ειδικές ανάγκες που είναι στα ΚΔΑΠ ΜΕΑ και στα υπόλοιπα ΚΔΑΠ είναι 152 αιτήσεις. Οπότε μένουν 662 επιλαχόντες. 

Εκεί που αναμένεται να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα είναι με τα βρέφη επειδή αν και έχουν δοθεί 191 voucher η δυναμικότητα των βρεφών στο νησί είναι 105 θέσεις. Αυτό σημαίνει ότι 86 γονείς από την πρώτη φάση θα μείνουν εκτός και θα πρέπει να ψάχνουν και να παρακαλούν κάποιον παιδικό σταθμό να τους δώσει θέση.