Μ. Κόνσολας: «Στα λόγια έμειναν οι υποσχέσεις του κ. Τσίπρα για το αεροδρόμιο της Καλύμνου»

«Οι υποσχέσεις του κ. Τσίπρα για το αεροδρόμιο της Καλύμνου έμειναν στα λόγια», επισημαίνει ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, μετά την Απάντηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Κάλυμνο στις 6 Ιανουαρίου είχε αναφερθεί στην επέκταση ή μεταφορά του αεροδρομίου σε άλλη θέση.

Ο κ. Κόνσολας κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή (στις 23.7.2018 με Αρ. Πρ.: 227), ζητώντας να μάθει ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επέκταση ή μεταφορά του αεροδρομίου σε άλλο σημείο, προκειμένου να μπορεί να δεχθεί μεγαλύτερα αεροσκάφη και να ενισχυθεί η τουριστική κίνηση του νησιού.

Από την απάντηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και συγκεκριμένα του Διοικητή της ΥΠΑ, στην Ερώτηση του Βουλευτή Δωδεκανήσου προκύπτει:

1ον: Ότι το εκτιμώμενο κόστος κατασκευής του νέου αεροδρομίου στη θέση «Παλιονήσι», κρίνεται υψηλό από την κυβέρνηση και ως εκ τούτου ασύμφορο.

2ον: Ότι το έργο της επέκτασης του διαδρόμου στο υφιστάμενο αεροδρόμιο έχει και αυτό παραπεμφθεί στις καλένδες. Αναφέρεται απλά ότι έχει συγκροτηθεί Ομάδα εργασίας από συναρμόδιες Διευθύνσεις της ΥΠΑ, η οποία εξετάζει μικρή επέκταση του διαδρόμου. Μάλιστα, η ΥΠΑ ρίχνει τις ευθύνες στο Δήμο Καλυμνίων, από τον οποίο ζητά την εκπόνηση της σχετικής μελέτης επέκτασης του διαδρόμου.

3ον: Ότι ακόμα και το έργο φωτοσήμανσης στο αεροδρόμιο της Καλύμνου δεν είναι ώριμο προς υλοποίηση, γιατί δεν έχει επικαιροποιηθεί η τεχνική μελέτη, ενώ δεν έχει ξεκινήσει και καμία διαγωνιστική διαδικασία.

Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας τονίζει:

«Αποδεικνύεται ότι οι επισκέψεις του κ. Τσίπρα στα Δωδεκάνησα συνοδεύονται από υποσχέσεις που συνιστούν κούφια λόγια.

Όπως τότε, πριν από τις εκλογές του 2015 όταν διαβεβαίωνε τους νησιώτες από τη Ρόδο ότι δεν πρόκειται να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα το έργο της φωτοσήμανσης στο αεροδρόμιο της Καλύμνου, ένα απαραίτητο έργο για την ασφάλεια των πτήσεων και να δρομολογήσει η ίδια τις ενέργειες για την εκπόνηση μελέτης που θα αφορά στην επέκταση του διαδρόμου του υφιστάμενου αεροδρομίου».

Ερώτηση

Προς Κύριο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ: «Άμεση ανάγκη μεταφοράς του αεροδρομίου της Καλύμνου σε θέση που να επιτρέπει την προσέγγιση μεγάλων αεροσκαφών για να αναπτυχθεί ο τουρισμός του νησιού»

Κύριε Υπουργέ,

Η Κάλυμνος, μέσα από εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως είναι ο αναρριχητικός τουρισμός, αρχίζει να μπαίνει στο χάρτη της τουριστικής ανάπτυξης.

Το νησί έχει μεγάλες και αναξιοποίητες δυνατότητες προκειμένου να αποτελέσει έναν εναλλακτικό τουριστικό προορισμό.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό, είναι η ύπαρξη ενός σύγχρονου αεροδρομίου.

Δυστυχώς, το σημείο στο οποίο έχει κατασκευαστεί το υπάρχον αεροδρόμιο είναι προβληματικό, αφού δεν μπορούν να προσεγγίσουν μεγάλα αεροσκάφη, ενώ δεν υπάρχει και η δυνατότητα επέκτασης.

Το γεγονός αυτό, αποτελεί τροχοπέδη για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, αφού δεν μπορούν να εντάξουν την Κάλυμνο στους προορισμούς τους οι εταιρείες χαμηλού κόστους ενώ είναι αδύνατη η πραγματοποίηση πτήσεων τσάρτερ με μεγάλα αεροσκάφη.

Ουσιαστικά, η τουριστική ανάπτυξη της Καλύμνου είναι σε άμεση και πλήρη εξάρτηση από το αεροδρόμιο της Κω, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Η αυτοδιοίκηση και οι τοπικοί φορείς έχουν προτείνει μια νέα θέση για την κατασκευή αεροδρομίου, στην περιοχή Παλαιονήσου, την οποία η Πολιτεία οφείλει να εξετάσει.

Οφείλω να υπενθυμίσω ότι ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στην Κάλυμνο στις 6 Ιανουαρίου 2018, ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών προκειμένου να στείλει κλιμάκιο της ΥΠΑ για να εξετάσει τη δυνατότητα επέκτασης ή μεταφοράς του αεροδρομίου σε άλλο σημείο.

Δήλωσε μάλιστα ότι: «αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα να προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίηση του».

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Επισκέφθηκε την Κάλυμνο κλιμάκιο της ΥΠΑ, όπως είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, για να διερευνήσει τη δυνατότητα επέκτασης ή μεταφοράς του αεροδρομίου; Πότε έγινε αυτό και ποια ήταν η εισήγηση του κλιμακίου;

2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου σε ό, τι αφορά στη μεταφορά του αεροδρομίου της Καλύμνου προκειμένου να είναι σε θέση να δεχθεί μεγάλα αεροσκάφη και να σταματήσει η εξάρτηση του τουρισμού της Καλύμνου από το αεροδρόμιο της Κω;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

 

 Απάντηση για τη μεταφορά του Αεροδρομίου Καλύμνου by RodiakiNewsRoom on Scribd