Απαγόρευση συμμετοχής καλαθοσφαιριστών χωρίς Κάρτα Υγείας

Σε τροποποίηση των ειδικών προκηρύξεων εθνικών πρωταθλημάτων, που ωστόσο ισχύει και για τις τοπικές κατηγορίες, προχώρησε χθες η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και αφορά στην Κάρτα Υγείας Αθλητή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν.4479/2017 και την ΚΥΑ των Υπουργών Υγείας και Υφυπουργού Πολιτισμού, η διαδικασία της πιστοποίησης της υγείας των αθλητών από την αγωνιστική περίοδο 2018-19 κι εφεξής τροποποιείται ως ακολούθως:

1. Η πιστοποίηση υγείας των αθλητών καταγράφεται σε κάρτα υγείας, είναι υποχρεωτική κι αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους σε προπονήσεις και αγώνες.

2. Η κάρτα αυτή συνιστά αυτοτελές έγγραφο και δεν συνδέεται με το δελτίο αθλητικής ιδιότητας. Αποτελεί  προσωπικό έγγραφο του αθλητή και βρίσκεται στην κατοχή του.

3. Προσκομίζεται υποχρεωτικά στη Γραμματεία ή στον αρμόδιο Διαιτητή και είναι βασική προϋπόθεση συμμετοχής στον αγώνα.

4. Η κάρτα Υγείας του αθλητή θεωρείται από ιατρούς μονάδων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Νομαρχιακών, Περιφερειακών ή Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, υγειονομικών στρατιωτικών μονάδων ή από ιατρούς έχοντες οποιαδήποτε σχέση με το Δημόσιο ή με Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και από ιατρούς του ιδιωτικού τομέα, κατέχοντες την καρδιολογική ιδιότητα.

5. Η αυτοκόλλητη ετικέτα ανανέωσης των δελτίων που εκδίδει η ΕΟΚ παραμένει σε ισχύ, ως απαραίτητο στοιχείο πιστοποίησης των αθλητών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, χωρίς να χρήζει πλέον ιατρικής θεώρησης.

Η Κάρτα Υγείας είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΕΟΚ (www.basket.gr) κι αφορά στα πρωταθλήματα εθνικών και τοπικών κατηγοριών, η μη προσκόμισή της στη Γραμματεία θα συνιστά απαγόρευση της συμμετοχής του αθλητή στον αγώνα.