Πολλά προβλήματα έχει το ΕΚΑΒ στα Δωδεκάνησα

Μεγάλες καθυστερήσεις στις διακομιδές εκτάκτων περιστατικών από τα νησιά Αιγαίου και Ιονίου, που στοίχισαν τη ζωή ενός ανθρώπου στη Κρήτη καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ. Αιτία οι πολλές ακάλυπτες βάρδιες διασωστών που διαπιστώνουν από την ΠΟΕΔΗΝ μετά από καταγραφή των προβλημάτων σε όλη τη χώρα.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, "δυστυχώς παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις της ΠΟΕΔΗΝ, τα δελτία Τύπου, τις διαμαρτυρίες τοπικών φορέων συνεχίζουν να υπάρχουν πολλές ακάλυπτες βάρδιες σε ασθενοφόρα σε περιοχές με χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και μεγάλη επισκεψιμότητα.    Στις αγροτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές οι διακομιδές καλύπτονται κυρίως από τα διαθέσιμα πληρώματα ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας καθότι δεν φρόντισαν να φτιάξουν σταθμούς του ΕΚΑΒ ή όπου σύστησαν δεν είναι στελεχωμένοι με πληρώματα ασθενοφόρων".

Μάλιστα, όπως λένε, τα Κέντρα Υγείας της κάθε περιοχής διαθέτουν έναν έως τρεις υπαλλήλους πληρώματα ασθενοφόρων και με τέτοια στελέχωση προσπαθούν να διεκπεραιώνουν τις διακομιδές. Είναι αδύνατον!!! Και μιλάμε για δυσπρόσιτες περιοχές που απέχουν μια – δυο ώρες από τα νοσοκομεία. Απαιτούνται έως και 4 ώρες για την διακομιδή εκτάκτων περιστατικών στα νοσοκομεία. Η καθυστερήσεις είναι επικίνδυνες για την υγεία των ασθενών. και πολλά από τα Κέντρα Υγείας διαθέτουν σαράβαλα ασθενοφόρα που πολλές φορές είναι χαλασμένα.

Και καταγγέλλουν:
Στις 19/8/2018 έληξε η σύμβαση συνολικά 26 διασωστών σε νησιά του Αιγαίου και σταμάτησαν να εργάζονται στα Παραρτήματα ΕΚΑΒ και στους τομείς ΕΚΑΒ Ρόδου (5), Μυτιλήνης (7), Σάμου (2), Χίου (4), Κω (2), Καλύμνου (2) και Λέρου (2). Η έλλειψή τους από την δύναμη των κατά τόπων τομέων ΕΚΑΒ δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην επιχειρησιακή ικανότητα του ΕΚΑΒ. Με 26 λιγότερους διασώστες στα νησιά πρέπει να εξυπηρετούνται τα επείγοντα περιστατικά και μάλιστα σε περίοδο που τα επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες και πολλά από αυτά εξυπηρετούν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες.

Αναφέρουν μάλιστα ως ένα από τα δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα την κατάσταση στην Κάλυμνο, αναφέροντας τα εξής:
Στις 20/8 στην Κάλυμνο κάλεσαν το ΕΚΑΒ στις 05.35 το πρωί για έκτακτο περιστατικό (τροχαίο ατύχημα) και η απάντηση  ήταν: «η βάρδια ξεκινά στις 7.00!»
Δεν υπήρχε νυχτερινή βάρδια καθώς δεν ανανεώθηκε η σύμβαση δύο διασωστών που είχαν προσληφθεί μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Στις 19/8/2018 έληξε η σύμβασή τους. Έχουν μείνει δύο διασώστες.

Την 5/6/2018 σε δελτίο Τύπου επισημάναμε τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν με τη λήξη των συμβάσεων των διασωστών που εργάζονται μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ.
Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Τι έχουν να πουν τώρα που κινδύνεψε η ζωή ενός πολίτη καθώς δεν υπήρχε βάρδια ΕΚΑΒ στο νησί της Καλύμνου;

Για τις ελλείψεις και τα προβλήματα στο Νομό Δωδεκανήσου, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει τα εξής:

ΛΕΡΟΣ 9 μόνιμοι διασώστες και 2 μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο κύκλος εργασίας και ο όγκος των περιστατικών που διαχειρίζονται οι διασώστες του Τομέα ΕΚΑΒ Λέρου είναι τεράστιος. Το Γ.Ν. Λέρου, το Τμήμα Οξέων Ψυχιατρικών περιστατικών Δωδεκανήσου, το Τμήμα ΤΑΜΕΑ, το Γηροκομείο Λέρου και δύο κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Οι μεγάλες καθυστερήσεις ή και η αδυναμία εξυπηρέτησης είναι συχνό φαινόμενο.

ΚΩΣ 7 διασώστες. Χρειάζονται άλλοι 4 διασώστες. Οι εργαζόμενοι εργάζονται στα ρεπό τους για να υπάρχει 24ωρη κάλυψη. Στο νησί υπάρχει κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Υπάρχουν 2 ιδιωτικά ασθενοφόρα.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ 4 διασώστες. Με μετακινήσεις από άλλες περιοχές αλλά και με υπερεργασία των εργαζομένων υπάρχει οριακή κάλυψη σήμερα. Τον Αύγουστο λήγει η σύμβαση 2 διασωστών από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Άμεση η ανάγκη πρόσληψης 7 διασωστών.

ΡΟΔΟΣ: ΕΚΑΒ Υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Οι 4 διασώστες που αναμένονται στο τέλος του έτους δεν επαρκούν. Λειτουργούν μόλις 3,5 ασθενοφόρα ανά βάρδια για όλο το νησί ενώ απαιτούνται πέντε. Στο νησί λειτουργεί και Βάση αεροδιακομιδών. Χρειάζονται άλλοι 10 για να υπάρχει 24ωρη κάλυψη του τομέα Έμπωνα (Δυτική Ρόδος) και η λειτουργία νέου τομέα ΕΚΑΒ στο Γεννάδι (Νότια Ρόδος). Από ένα σημείο και έπειτα, λόγω και της αναμενόμενης μεγάλης αύξησης των τουριστικών αφίξεων, θα είναι αδύνατον να προλαβαίνουν τις διακομιδές και ο κίνδυνος για τη ζωή των ασθενών θα είναι μεγάλος.

ΚΑΡΠΑΘΟΣ 2 διασώστες. Υποτυπώδης η παρουσία του ΕΚΑΒ.