Ανοχύρωτη η Σύμη σε περίπτωση πυρκαγιάς

Τη συνδρομή του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Φώτη Κουβέλη, για την πυρασφάλεια του νησιού, ζητά ο δήμαρχος Σύμης κ. Ελευθέριος Παπακαλοδούκας.

Με επιστολή του ο δήμαρχος Σύμης, ζητά να ανατεθεί το έργο της πυροπροστασίας στα μόνιμα στελέχη του 549 ΤΕ και ειδικότερα αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, 
Παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε άμεσα για την ανάληψη από τα μόνιμα  στελέχη του 549 ΤΕ  (ΕΠΟΠ- Επαγγελματίες Οπλίτες), της αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών, της ευθύνης που αφορά  την πυροπροστασία του νησιού. Τόσο η απουσία πυροσβεστικού σταθμού σε ολόκληρο το νησί μας, όσο και η παντελής έλλειψη πολιτικού προσωπικού στον δήμο μας, που θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει υπηρεσίες πυρόσβεσης στην περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, μας καθιστούν ανοχύρωτη πόλη, επαφιέμεθα δε για την προστασία μας αποκλειστικά στα μόνιμα  στελέχη του 549 ΤΕ που υπηρετούν στο νησί. 

Για τον λόγο αυτό θα ήταν ευχής έργο  να λάβουν τις σχετικές απαραίτητες εντολές και να επιφορτιστούν με το εν λόγω έργο, καθώς είναι η μόνη υπηρεσία που βρίσκεται σε  εγρήγορση.    

Παρακαλούμε για την άμεση συνδρομή σας, για την προστασία των δασών μας, μιας και το δάσος της Σύμης είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της Δωδεκανήσου, αποτελεί δε μοναδικό πνεύμονα του κατά τα άλλα βραχώδους δήμου μας, και απαιτείται η δυνατότητα άμεσης και αποτελεσματικής παρέμβασης σε περιπτώσεις εκδήλωσης πυρκαγιάς και δη, από τη  στιγμή που ολόκληρο το νησί αποτελεί αρχαιολογικό χώρο, ο δε οικισμός μας έχει χαρακτηριστεί και διατηρητέος (Π.Δ. 19-10-1978, ΦΕΚ594/ Δ/13-11/1978).

Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οικιών του παραδοσιακού οικισμού του νησιού διαθέτουν ξύλινες κεραμοσκεπές και ξύλινα μεσοπατώματα και κουφώματα, τα οποία τις καθιστούν ιδιαίτερα εύφλεκτες και επιρρεπείς σε συνθήκες εξάπλωσης πυρκαγιάς, δεδομένης και της εγγύτητας των κτισμάτων εντός του οικισμού. 

Παρακαλούμε άμεσα για τις ενέργειές σας  

Με εκτίμηση 
Ο Δήμαρχος Σύμης                                                                                                                                                                 
Ελευθέριος Παπακαλοδούκας».