Σε απόγνωση οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Ολύμπου

Την έντονη διαμαρτυρία του εκφράζει με επιστολή του στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ολύμπου Καρπάθου, αναφορικά με το αποχετευτικό δίκτυο σε Διαφάνι και Όλυμπο, τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστιο καθημερινό πρόβλημα με το περιβάλλον.

Στην επιστολή του, (το περιεχόμενο της οποίας έχει κοινοποιήσει και σε όλα τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες) ο πρόεδρος της κοινότητας κος Μακρυμανώλης Ιωάννης αναφέρει:
«Εδώ και αρκετά χρόνια, δεκαετίες ολόκληρες, τα κεντρικά αποχετευτικά δίκτυα οικισμών Ολύμπου και Διαφανίου, έχουν πάθει μεγάλες ζημιές, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρότατο υγειονομικό πρόβλημα, συνεχόμενη μόλυνση του περιβάλλοντος, τεράστιος κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής, καθώς επίσης όλων των ζώων και των πτηνών, τα οποία πίνουν καθημερινά μέσα από τα λύματα που διαρρέουν στο περιβάλλον, από τις αποχετεύσεις.

Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, η καθημερινή συνεχιζόμενη μόλυνση λόγω διαρροής λυμάτων από τα κεντρικά δίκτυα αποχετεύσεων, η οποία εξελίσσεται ακριβώς δίπλα στους οικισμούς Ολύμπου και Διαφανίου, έχει εξελιχθεί σε περιβαλλοντικό έγκλημα διαρκείας, όπου οι συνέπειες για τη δημόσια υγεία και για το περιβάλλον είναι ανυπολόγιστες.

Συγκεκριμένα, στον οικισμό Ολύμπου, εδώ και δεκαετίες ολόκληρες, ο κεντρικός αγωγός αποχέτευσης, ο οποίος καταλήγει μέσα σε χείμαρρο και δίπλα στο χωριό, έχει πάθει αρκετές βλάβες, λόγω παλαιότητας, με αποτέλεσμα τα λύματα να διαρρέουν συνεχόμενα και σε καθημερινή βάση μέσα στο χείμαρρο, με μεγάλη πιθανότητα να καταλήγουν και σε κάποιο υδροφόρο ορίζοντα – η γεώτρηση του οικισμού Διαφανίου βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση απ’ όπου διαρρέουν τα λύματα, περίπου μια απόσταση των 900 μέτρων, στον δε οικισμό Διαφανίου, εδώ και δέκα χρόνια περίπου, οι σηπτικές δεξαμενές που είχαν κατασκευασθεί στην άκρη του χωριού έχουν πάψει να λειτουργούν σωστά λόγω κορεσμού, με αποτέλεσμα τα λύματα να αναβλύζουν και να διαρρέουν για δεκάδες μέτρα, μέσα στο δρόμο και σε απόσταση αναπνοής από το χωριό.    

Άθλια η εικόνα που κυριαρχεί στην περιοχή.  Για το γεγονός ξέρουν όλες οι αρχές, αλλά κανείς  δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία να προχωρήσουν  σε συγκεκριμένα έργα κι ενέργειες
Άθλια η εικόνα που κυριαρχεί στην περιοχή. Για το γεγονός ξέρουν όλες οι αρχές, αλλά κανείς δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία να προχωρήσουν σε συγκεκριμένα έργα κι ενέργειες

Τα λύματα τα οποία διαρρέουν συνεχόμενα και σε καθημερινή βάση, μέσα στο χείμαρρο και μέσα στο δρόμο, για δεκάδες μέτρα, δημιουργούν ανατριχιαστικές, εξωπραγματικές και απαράδεκτες εικόνες στους μόνιμους κατοίκους, καθώς επίσης στους εκατοντάδες επισκέπτες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους στα χωριά Όλυμπο και Διαφάνι, περνάνε πεζή από τις συγκεκριμένες περιοχές.
Για τους μόνιμους κατοίκους και κυρίως για όσους βρίσκονται κοντά στις συγκεκριμένες περιοχές, η κατάσταση είναι ανυπόφορη, προπάντων κατά τη  διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, λόγω της δυσοσμίας, της ύπαρξης κουνουπιών και άλλων εντόμων.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε ενδιαφέρον για την επίλυση αυτών των σοβαρότατων προβλημάτων, ούτε από τις πρώην Κοινοτικές Αρχές, αλλά ούτε και από τις πρώην και νυν Δημοτικές Αρχές.

Πρωταρχικός μας στόχος, αφότου αναλάβαμε τα καθήκοντά μας ως μέλη του Συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας Ολύμπου, εδώ και τέσσερα χρόνια.  ήταν και είναι η επίλυση αυτών των σοβαρότατων προβλημάτων, τα οποία αφορούν τα αποχετευτικά δίκτυα Ολύμπου και Διαφανίου και τα οποία παραμένουν άλυτα επί χρόνια.

Αν κι έχουμε επισημάνει τα εν λόγω προβλήματα, προς το Δήμο Καρπάθου με τα υπ’ αριθμ. πρωτ. 16/1-3-2016, 50/8-8-2016, 6/8-2-2017, έγγραφά μας, αν και τα έχουμε επισημάνει προς τον εισαγγελέα Ρόδου με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 20/30-4-2018 έγγραφό μας, όπου το είχαν υπογράψει πάνω από εκατό συγχωριανοί μας, αν και τα έχουμε επισημάνει προς το Υγειονομείο Καρπάθου με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 21/14-8-2017 έγγραφό μας και εν συνεχεία το Υγειονομείο Καρπάθου με το υπ’ αριθμ. πρωτ.  1792/4-9-2017 έγγραφό του προς τον Δήμο Καρπάθου, καθώς επίσης πρόσφατα με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 44/21-8-2018 έγγραφό μας προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αν και τα έχουμε καταχωρίσει, ως προτάσεις, στα Τεχνικά Προγράμματα του Δήμου Καρπάθου, αν και τα έχουμε επισημάνει επανειλημμένα στα Δημοτικά Συμβούλια, καθώς επίσης κατ’ ιδίαν και σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Καρπάθου, εν τούτοις, δεν υπήρξε καθόλου ενδιαφέρον, ούτε έχει γίνει καμία προσπάθεια και καμία απαραίτητη ενέργεια εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής Καρπάθου, για την αποκατάσταση των εν λόγω βλαβών.

Είναι πολύ λυπηρό, απαράδεκτο και αδιανόητο να συνεχίζεται αυτή η επικίνδυνη και εξωφρενική κατάσταση, όπου τα λύματα διαρρέουν επί πολλά χρόνια τώρα, μέσα στους δρόμους, δίπλα στους οικισμούς, σε μια περιοχή η οποία έχει ενταχθεί στο Δίκτυο NATURA 2000 με κωδικό GR 4210003 και η οποία είναι μια από τις είκοσι οκτώ Προστατευόμενες Περιοχές της Ελλάδος όπου για την αποτελεσματική προστασία, διατήρηση και ανάδειξή της ιδρύθηκε ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δωδεκανήσου, πρώην Καρπάθου - Σαρίας, με τον Ν. 3044/2002 (ΦΕΚ 197/Α/27-08-2002.

Πιστεύουμε και έχουμε την πεποίθηση ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ευαισθητοποιηθούν επιτέλους και ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα τα εν λόγω προβλήματα θα επιλυθούν, θα εξαλείψει ο κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων της περιοχής και θα σταματήσει η συνεχιζόμενη και καταστροφική μόλυνση του περιβάλλοντος και της πανέμορφης περιοχής μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟ. ΚΟΙ. Ο.
ΜΑΚΡΥΜΑΝΩΛΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ»