Μέτρα για τους άστεγους στη Ρόδο

Η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου της Ρόδου και του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών «ο Άγιος Εφραίμ», πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος του Υπουργείου Εργασίας για τη στέγαση και εργασία αστέγων.

Για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού στη Ρόδο, μίλησαν, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες, ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κα Άννα Ζωάννου και ενώ τον Σύλλογο αιμοδοτών εκπροσώπησε και υπέγραψε τη σύμβαση ο κ. Αντώνης Γιαννικουρής.
Ο Δήμος Ρόδου είναι ένας από τους δεκατρείς δήμους που από το Σεπτέμβριο πρόκειται να υλοποιήσει το πρόγραμμα αυτό, με το οποίο ευελπιστεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα έλλειψης στέγης, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για το Κράτος Πρόνοιας της χώρας.

Μέσω της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου, λοιπόν, θα υλοποιηθεί το σχέδιο «Γέφυρες αλληλεγγύης στη Ρόδο», στο οποίο θα ενταχθούν για διάστημα δώδεκα μηνών κατ’ ελάχιστον 44 άτομα που έχουν καταγραφεί από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου ως άστεγοι, δηλαδή που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα ή φιλοξενούνται σε διάφορες δομές του Δήμου και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία. Από το σύνολο των ενηλίκων ωφελούμενων, οι εφτά (7), θα ενταχθούν και στον πυλώνα της εργασιακής επανένταξης.

Μιλώντας ο Δήμαρχος, καταρχήν συνεχάρη τις υπηρεσίες και είπε ότι στη Ρόδο, πίσω από τη βιτρίνα, έχουμε τέτοιες περιπτώσεις συμπολιτών μας και θύμισε εκείνη την περίπτωση που συμπολίτης μας κοιμόταν σε παγκάκι. Όσο για την επιλογή του συγκεκριμένου Συλλόγου, ανέφερε ότι τον επέλεξαν γιατί είναι πιστοποιημένο και γιατί το έργο του έχει να κάνει με την κοινωνική δράση. Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος θα προσληφθεί ένας κοινωνικός λειτουργός όπως και ένα άτομο για τη διαχείριση του προϋπολογισμού που είναι 200 χιλιάδες ευρώ.

Από την πλευρά της η κα Ζωάννου περιέγραψε το φυσικό αντικείμενο του έργου, ποιες είναι δηλαδή οι υπηρεσίες που θα παρέχονται στους συμπολίτες μας που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα για δώδεκα μήνες. Πρόκειται για τις παρακάτω:
1. Στέγαση
2. Κάλυψη ειδών πρώτης ανάγκης
3. Ένταξη στην αγορά εργασίας
4. Ψυχοκοινωνική υποστήριξη
5. Συμβουλευτική (εργασιακή), νομική, χρηματοοικονομικής διαχείρισης, αγωγή υγείας και διατροφής.