Έργο του δώρισε στον δήμο  ο διάσημος Ιταλός Lello Esposito

Πανηγυρικό χαρακτήρα είχε η έναρξη του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, προχθές το βράδυ, λόγω της παρουσίας του διάσημου Ιταλού γλύπτη και ζωγράφου Lello Esposito, ο οποίος δώρισε στον Δήμο έργο του το οποίο θα κοσμεί πλέον τον προθάλαμο της αίθουσας συνεδριάσεων του Σώματος.

Ο κ. Esposito, μαζί με την οικογένειά του, επισκέφθηκαν το Δημαρχείο όπου είχαν συνάντηση με τον Δήμαρχο, Φώτη Χατζηδιάκο, και στη συνέχεια παρέστη στο δ.σ. το οποίο και σύσσωμο απεδέχθη-αν και δεν χρειαζόταν τέτοια απόφαση, μια και τη λαμβάνει η Οικονομική Επιτροπή-τη δωρεά του καλλιτέχνη.

Όπως είπε ο Δήμαρχος, μετά από δύο χρόνια ήρθε το έργο του στη Ρόδο, με έξοδα του ιδίου, και αυτό περιγράφει με λιτό τρόπο την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.
Όλες οι παρατάξεις του δ.σ. καλοδέχθηκαν τη δωρεά αυτή και οι επικεφαλής τους ευχαρίστησαν τον καλλιτέχνη. Ο Δήμαρχος του απένειμε συμβολικά δώρα, όπως και οι επικεφαλής στον ίδιο και τα μέλη της οικογένειάς του που παρίσταντο.

Ο κ. Esposito, θεωρείται ευρέως ως ένας από τους σημαντικότερους Ιταλούς εικαστικούς του 21ου αιώνα. Ο καλλιτέχνης από τη Νάπολη δραστηριοποιείται εδώ και τρεις δεκαετίες στο χώρο της τέχνης, υλοποιώντας σημαντικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα, σε έργα του δείχνουν την προτίμησή τους διασημότητες που είναι φανατικοί συλλέκτες, όπως ο Γούντι Άλεν, η Κλαούντια Καρντινάλε, ο Μάσιμο Ντ’ Αλέμα και η Μπαρίλα ενώ έργο του έχει γίνει αποδεκτό από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
Γλυπτά του σπουδαίου καλλιτέχνη, κοσμούν μουσεία, πλατείες, δρόμους, τράπεζες και κοινόχρηστους χώρους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

O Lello Esposito δηλώνει φιλέλληνας και φίλος της Ρόδου ειδικότερα, την οποία επισκέπτεται σχεδόν κάθε χρόνο. Σε παλαιότερη συνάντησή του με τον Δήμαρχο Ρόδου υποσχέθηκε να φιλοτεχνήσει σύνθεση την οποία θα δωρίσει στο νησί και θα τοποθετηθεί στη βάση, μπροστά από το Δημαρχείο. Την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017, κατά τη συνάντησή του με τον Δήμαρχο, επανεπιβεβαίωσε την πρόθεσή του για τη δωρεά, ενώ δήλωσε ότι επιπλέον προσφέρει στο Δήμο Ρόδου τη σύνθεση την οποία είχε φιλοτεχνήσει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, που απεικονίζει ένα χάλκινο δίσκο.

Στην γενική αντίληψη η έννοια του έργου τέχνης αναπαριστά, σημειολογικά διάφορες μνήμες, άλλοτε ως πολιτισμική πραγματικότητα, άλλοτε ως ιστορική αφετηρία και άλλοτε ως νέο παρόν.