Κύριε Πρωθυπουργέ ακούτε; Οι Τούρκοι ψαράδες λειτουργούν με εντολές του Ταγίπ στο Αιγαίο

Γράφει ο
Δημήτρης Διακομιχάλης

Την ώρα που οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας είναι στο ΝΑΔΙΡ, η Ευρώπη δείχνει να θέλει να στηρίξει τον Ταγίπ Ερντογάν οικονομικά. Μετά τη Μέρκελ και ο Μακρόν δείχνουν να ανοίγουν την αγκαλιά τους στον Τούρκο Πρόεδρο προσφέροντας του οικονομικό σωσίβιο, την στιγμή που η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σε επικίνδυνη περιδίνηση. Δεν μπαίνω στο λαβύρινθο της ανάλυσης της απελευθέρωσης των δύο στελεχών των Ελληνικών Ε.Δ., μετά από αιχμαλωσία περίπου 6 μηνών, διότι η απόφαση του Ερντογάν να τους αφήσει ελεύθερους, σίγουρα έχει άρωμα της Ευρωπαϊκής στροφής της Τουρκίας.

Η συνέχιση της άδικης και παράνομης φυλάκισης των δύο στελεχών των Ελληνικών Ε.Δ, θα ήταν σοβαρό εμπόδιο –αγκάθι στην προσπάθεια του Ερντογάν να κάνει μια άλλη κωλοτούμπα προσέγγισης προς την Ευρώπη. Είναι αφελές πάντως να πιστεύουν διάφοροι στον τόπο μας ότι η απελευθέρωση των δύο στελεχών των Ελληνικών Ε.Δ. υποδηλώνει διάθεση του Προέδρου της γειτονικής χώρας για ειλικρινή προσέγγιση με την Ελλάδα, εγκαταλείποντας τις παράνομες διεκδικήσεις της χώρας του σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Άλλωστε την επομένη της απελευθέρωσης των δύο στελεχών των Ελληνικών Ε.Δ., είχαμε το επεισόδιο στις Οινούσες με τον Ερντογάν να αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία τους γι’ αυτό εξέδωσαν παράνομα την υπ’ αριθμ Α4663/18 NAUTEX, καταγγέλλοντας ότι ο καθορισμός της περιοχής ευθύνης της χώρας μας για Έρευνα και Διάσωση στα όρια του FIR Αθηνών καλύπτει την Τουρκική SRR και δεν την αποδέχεται, ενώ οι Ελληνικές αρχές είχαν ήδη εκδώσει στις 18 Αυγούστου τη ΝΟΤΑΜ Α2264/18 αναγγέλλοντας την έναρξη επιχείρησης SAR για αναζήτηση ναυαγών.

Τα επεισόδια βέβαια που προκαλεί η γειτονική χώρα προκειμένου να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας δεν έχουν τελειωμό, αφού εκτυλίσσονται σε καθημερινά βάση με τις μηχανότρατες της Τουρκίας να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και οι οποίες ψαρεύουν ανεξέλεγκτα εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων, φθάνοντας μερικές φορές σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τις ακτές Ελληνικών νησιών.

Και σαν να μην έφθανε αυτό οι Τούρκοι είχαν το θράσος δια της εφημερίδας Hurrieyt να κατηγορήσουν την χώρα μας ότι η Ελληνική ακτοφυλακή έριξε πυροβολισμούς κατά Τούρκων ψαράδων σε διεθνή ύδατα και ότι αφού τους απώθησαν, τους κυνήγησαν και εντός των Τουρκικών χωρικών υδάτων. Αυτό πράγματι αποτελεί ανατολίτικο θράσος.

Είναι γνωστό ότι οι Τουρκικές μηχανότρατες αλωνίζουν στα Ελληνικά χωρικά ύδατα σαν να είναι το σπίτι τους, με ανοιχτά μάλιστα τα AIS προκειμένου να εντοπίζονται, αφού γνωρίζουν την αδιαφορία των Ελληνικών αρχών και γι’ αυτό πριν δέκα πέντε ημέρες έφθασαν σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τις ακτές της Λέρου και μάλιστα οι Τούρκοι ψαράδες πυροβόλησαν έξι φορές εναντίον Ελληνικού αλιευτικού. Το ερώτημα είναι αμείλικτο: Γιατί οι Τούρκοι ψαράδες είναι τόσο προκλητικοί και παραβιάζουν τα χωρικά μας ύδατα με ανοιχτά μάλιστα τα AIS; Η απάντηση δυστυχώς είναι εύκολη.

Οι Τούρκοι ψαράδες υλοποιούν εντολές της Τουρκικής πολιτικής ηγεσίας η οποία αμφισβητεί συλλήβδην το status στο Αιγαίο, όπως αυτό καθορίστηκε από τις Διεθνείς Συνθήκες και Συμβάσεις (Συνθήκη της Λωζάνης, Ιταλοτουρκική Συμφωνία του 1932 για χάραξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας, την Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων κ.λ.π) και που δεν ευνοεί τον Τουρκικό επεκτατισμό.

Ταυτόχρονα η στρατηγική επιλογή της Άγκυρας να αξιοποιεί τον αλιευτικό της στόλο, για να αμφισβητεί σταθερά και διαχρονικά το status στο Αιγαίο, δημιουργεί και τεράστιο πρόβλημα στην Ελληνική αλιεία, αφού οι Τουρκικές μηχανότρατες δουλεύουν τους μήνες που οι Ελληνικές απαγορεύεται να ψαρεύουν, για να προστατευθεί ο γόνος και η αναπαραγωγή των ψαριών.

Οι Έλληνες ψαράδες Μέσης και Παράκτιας Αλιείας με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν μπορούν να ψαρεύουν από το τέλος Μαΐου μέχρι την 1η Οκτώβρη ώστε να προστατευτούν τα αλιευτικά αποθέματα, ενώ οι Τούρκοι ψαράδες ανενόχλητοι ψαρεύουν όπου θέλουν καταστρατηγώντας κάθε ισχύουσα διάταξη, με αποτέλεσμα όταν θα βγουν οι Ελληνικές Μηχανότρατες στη δουλειά από την 1η Οκτώβρη να βρουν καμένη γη.

Οι Έλληνες ψαράδες απαγορεύεται να ψαρεύουν σε απόσταση 1,5 μιλίου από τις ακτές σύμφωνα με το Π.Δ 228/2006 και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1967/2006, ενώ οι Τούρκοι ψαράδες ανενόχλητοι και ανεμπόδιστοι σαρώνουν τα πάντα και οι Έλληνες τους παρακολουθούν ως απλοί θεατές.

Οι Τούρκοι ψαράδες ψαρεύοντας μέσα στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, στην κυριολεξία ξυρίζουν το βυθό και εξαφανίζουν τα ψάρια, μια πρακτική που στηρίζεται στο φοβικό σύνδρομο της πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας απέναντι στην Τουρκία, να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα για την παράνομη αλιεία είτε με την σύλληψη των πληρωμάτων και την κατάσχεση των σκαφών τους, είτε βουλιάζοντας κάποια φορά κάποιο αλιευτικό, που αν ήμασταν κράτος που σεβόμασταν τον εαυτό μας θα το είχαμε κάνει προ πολλού χρόνου.

Τεράστια ευθύνη στη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί βέβαια έχει και η Ε.Ε αναφορικά με την αλιεία στη Μεσόγειο που οι περιοριστικές πολιτικές της ισχύουν μόνο για τις χώρες κράτη μέλη της Ε.Ε και όχι για τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου ( Τουρκία, Τυνησία, Λιβύη. Αίγυπτος κ.λ.π) με αποτέλεσμα οι Τούρκοι ψαράδες να κανιβαλίζουν τα χωρικά μας ύδατα.

Η Ε.Ε για όλα τα παράκτια κράτη μέλη της ζήτησε να δημιουργήσουν μια αλιευτική ζώνη 12 ν.μ., με απόφαση που ελήφθη στις 25 Ιανουαρίου 1983, ανεξάρτητα του εύρους των χωρικών υδάτων που διέθετε η κάθε χώρα και η οποία θα έμπαινε σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 1993.
Όμως μετά την αντίδραση της Τουρκίας η Ε.Ε ανέβαλε την εφαρμογή αυτής της απόφασης που έπρεπε να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2003, έκανε δεκτό το αίτημα της να εξαιρεθεί η Μεσόγειος και να μην υλοποιήσει αυτή τη ζώνη στη Μεσόγειο, χωρίς τότε να αντιδράσει στοιχειωδώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη και σήμερα εισπράττουμε τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών.

Κύριε Πρωθυπουργέ δεν είναι μόνο τα περιστατικά των πυροβολισμών εναντίον των Ελλήνων ψαράδων στη Σαμοθράκη και στη Λέρο από Τούρκους ψαράδες που δεν γνωρίζουμε αν ήταν τελικά ψαράδες και όχι πράκτορες της ΜΙΤ ή παραστρατιωτικοί, υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα με τις παράνομες νηοψίες, στα Διεθνή ύδατα μεταξύ Ρόδου Καστελλορίζου, σε Καλύμνικα ξιφιάδικα από Τουρκικά σκάφη τα οποία δεν εφαρμόζουν τις οδηγίες που αναφέρονται στις προβλέψεις του ICCAT.

Όλα αυτά δυστυχώς συμβαίνουν είτε εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων είτε στα Διεθνή ύδατα γιατί οι εντολές της πολιτικής ηγεσίας στην Ελληνική Ακτοφυλακή είναι να μην αντιδρούμε, για να μην υπάρξει κάποιο επεισόδιο με τη γειτονική χώρα. Δυστυχώς αυτή η τακτική της χώρας μας θα οδηγήσει σε μια ντε φάκτο κατάργηση των θαλάσσιών συνόρων μας, για να επιβεβαιωθείτε τελικά κύριε Πρωθυπουργέ ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, ή κάποια στιγμή θα συμβεί αυτό που όλοι απευχόμαστε δηλαδή θα οδηγηθούμε σε σύγκρουση.

Γι’ αυτό κύριε Πρωθυπουργέ οφείλετε να ενεργήσετε άμεσα, μιας και λέτε ότι έχουμε βγει πλέον από τα μνημόνια, ώστε να ενισχυθεί η Ελληνική Ακτοφυλακή με κατάλληλα σκάφη για να μπορεί να προστατεύει τους Έλληνες ψαράδες, τις περιουσίες τους και πάνω από όλα τα θαλάσσια σύνορα αφού αυτοί είναι οι πραγματικοί φρουροί των θαλασσών μας.

Η πολιτική ηγεσία της χώρας πρέπει επί τέλους να συνειδητοποιήσει ότι επειδή ένα μέρος της δύναμης αποτροπής της χώρας απέναντι στη Τουρκική απειλή την περίοδο των μνημονίων έχει χαθεί, επιβάλλεται η άμεση αναβάθμιση της ώστε να υπάρχει εξασφάλιση με κάθε τρόπο των κυριαρχικών δικαιωμάτων, χωρίς την ανάγκη προσφυγής στο πόλεμο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση το μέλλον του Ελληνισμού θα είναι ζοφερό.

Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, στη Θράκη με την ανεξέλεγκτη λειτουργία του Τουρκικού προξενείου, στη αγκαλιά του οποίου βρίσκονται και λειτουργούν Τούρκοι πράκτορες της ΜΙΤ, η απαράδεκτη συμφωνία με την Π.Γ.Δ.Μ σε βάρος της Μακεδονίας μας, συμφωνία η οποία πρέπει να τεθεί στη κρίση του Ελληνικού Λαού με δημοψήφισμα, τα προβλήματα της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας στη Βόρεια Ήπειρο και το φοβικό σύνδρομο στην ανακήρυξη και οριοθέτηση της Ελληνικής ΑΟΖ από τους Οθωνούς μέχρι το Καστελλόριζο και τη Στρογγύλη, σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, απαιτούν την ύπαρξη πολιτικής για την Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια της Χώρας στα πλαίσια μιας Ελληνοκεντρικής Εθνικής Στρατηγικής για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί από τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις.

Η πολιτική ηγεσία της χώρας μας δεν πρέπει να ξεχνά τι είπε στις 2/8/2005 η Πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα Μπενάκη στην προσφώνηση της στο νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριο Κάρολο Παπούλια, αναφορικά με τον περιορισμό της Εθνικής μας Κυριαρχίας και τα Εθνικά σύνορα τα μετέπειτα χρόνια και που δυστυχώς επαληθεύεται.
Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο τρέχουν, εμείς τι κάνουμε κύριε Πρωθυπουργέ;

• Ο Δημήτρης Διακομιχάλης είναι πολιτικός μηχανικός, τέως δήμαρχος Καλυμνίων και το άρθρο δημοσιεύθηκε στο hellasjournal.com.