Ο πολίτης του θυμού

Γράφει ο αρχιτέκτονας
Αγαπητός Ξάνθης

Είναι η εποχή της ταχύτητας και της επιθετικής τεχνολογίας.
Είναι η εποχή του ατομικισμού και της εγωκεντρικότητας
Είναι η εποχή της απόλυτης οικονομίας και του σκληρού ανταγωνισμού
Είναι η εποχή της τεχνητής ευφυΐας και της ρομποτικής.


Μέσα σ’ αυτή τη δίνη ο πολίτης αισθάνεται ανασφαλής και κυρίως αδύναμος να απαντήσει στις πλανητικές ασύμμετρες προκλήσεις που διαδέχονται η μια την άλλη με αστραπιαίο τρόπο.
Η ανασφάλεια προκαλεί αγωνία, προσφυγική φυγή και κυρίως φτώχεια.

Το μότο της παγκοσμιοποίησης για ευημερία σε όλους-ανάπτυξη παντού ξεθώριασε μέσα από τις σύγχρονες κρίσεις  των funds και της χρηματοπιστωτικής εξάρτησης.
Η πείνα εκατομμυρίων στην αφρικανική ήπειρο και όχι μόνο, δηλώνει ότι ο κόσμος στο όνειρο του νέου αιώνα μάλλον βρίσκεται σε διαρκή απογοήτευση και περιφερειακή ένταση.  

Όλα αυτά εκδηλώνονται σχηματίζοντας ένα ΠΟΛΙΤΗ ΤΟΥ ΘΥΜΟΥ,  ένα πολίτη που βιώνει την αδικία και την ανισότητα.  Παλιότερα υπήρχε το όραμα της σωτηρίας της ψυχής.
Μετά παρουσιάστηκε η επιθυμία της ελευθερίας.

Η Βιομηχανική Επανάσταση ανακάλυψε το κέρδος και την ιδιωτική περιουσία.  
Σήμερα, η σύγκλιση και ο στόχος είναι ο παγκόσμιος πολίτης (global citizen) με κοινή (πιθανά) ταυτότητα στο πλαίσιο της πολυ-πολιτισμικότητας.

Η βάση του σημερινού παίγνιου της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης  είναι η ταχύτητα, η σμίκρυνση του χωροχρόνου και οι ριζικές μεταβολές στην οικονομία.
Το αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων είναι μια αγορά εργασίας με υψηλό και χαμηλό αποδοτικό πεδίο και με την μεσαία τάξη να συμπιέζεται με τάση εξαφάνισης.   

Αυτό φέρνει σύγχυση, αναταράξεις, διακρίσεις και διαχωρισμούς.
Ο πολίτης από σκαπανέας της ανάπτυξης  γίνεται δείκτης της μεγέθυνσης.
Τα «Σύμφωνα Σταθερότητας» και οι δεσμεύσεις των οικονομιών δεδομένων από το Δ.Ν.Τ αποστερούν την πολιτική ευελιξία  για ένα κράτος  πρόνοιας και υγείας.

Σήμερα τα πάντα κινούνται γύρω από το κεφαλαιακή αγορά και τους χρηματιστηριακούς αριθμούς.
Η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence), η νανοτεχνολογία και  Big Data συντελούν στη δομική ανατροπή που υπάρχοντος συστήματος.

Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες Πληροφορίας και Διαχείρισης (Technology of Information and Management) είναι περισσότερο παραγωγικές και συντελούν δυναμικότερα στο ΑΕΠ της χώρας προέλευσης.
Όλα αλλάζουν.  

Η προσαρμογή όλων μας είναι αναγκαία και επιβεβλημένη, με την εκπαίδευση να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάπλαση ατόμων με ισχυρή εξειδικευμένη θέληση και αντίληψη τόσο του τοπικού όσο και του παγκόσμιου τοπίου.

Η χώρα μας οφείλει να προσαρμοστεί σ’  αυτή την κούρσα και να διαλέξει πλευρά.
Εκείνης της ακαμψίας και της αβεβαιότητας ή εκείνης της καινοτομίας και μετάβασης.  
Όλα παίζονται στο τραπέζι της νέας τεχνολογικής επανάστασης.

Και όπως έλεγε και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος, διακεκριμένος διπλωμάτης «μόνο με ισχυρή παρουσία στα διεθνή δρώμενα μπορείς να επιβιώσεις και μπορείς να επιβιώσεις μόνο με ισχυρή διπλωματία και οικονομία»
Ακόμη και η εθνική μας κυριαρχία περνάει μέσα από την ανάπτυξη.

Σημασία είναι να αντιληφθούμε το είδος της ανάπτυξης και της προοπτικής για τη χώρα μας.
Ζούμε με τις επιλογές μας.
Ας διαλέξουμε. Θα ζούμε με το θυμό μας και την άρνηση μας ή θα δούμε δημιουργικά το μπροστά.
Το μέλλον μας περιμένει.