Δικάζεται Αλβανός για δυστύχημα που κόστισε τη ζωή  35χρονου

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου Πλημμελημάτων θα καθίσει  στα μέσα Σεπτεμβρίου, 40χρονος αλλοδαπός Αλβανικής καταγωγής κατηγορούμενος για το θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα 35χρονου Ροδίτη.

Η υπόθεση θα δικαστεί μετά από αίτημα αναίρεσης που υπέβαλε κατά της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του αλλοδαπού, η ασφαλιστική εταιρεία, στον Άρειο Πάγο και η οποία έγινε δεκτή.

Πιο συγκεκριμένα, το δυστύχημα είχε σημειωθεί πριν από έξι χρόνια στ’ Αφάντου έξω από το σούπερ – μάρκετ «Παναγιωτάς» και είχε ως αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο ο Δημήτρης Χαρκιανάκης του Στυλιανού.

Σε βάρος του 40χρονου Αλβανού ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και στις 4 Νοεμβρίου του 2015 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, τον κρίνει κατά πλειοψηφία αθώο. Μάλιστα στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου, είχαν προκληθεί έντονες αντιδράσεις των συγγενών του θύματος, οι οποίοι ξέσπασαν στο άκουσμα της δικαστικής απόφασης και είχε χρειαστεί η παρέμβαση της αστυνομίας προκειμένου να εξέλθουν του κτηρίου.

Λίγες ημέρες αργότερα (στις 14 Νοεμβρίου) οι συγγενείς του 35χρονου διά του δικηγόρου τους κ. Μιχάλη Τεχνίτη κατέθεσαν αίτηση στον Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου και με αυτήν ζητούσαν από τον εισαγγελικό λειτουργό να ασκήσει έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης του πρωτόδικου δικαστηρίου. Επίσης έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης που εκδόθηκε στις αρχές του Νοέμβρη, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου για τον 40χρονο Αλβανό άσκησε στις 17 Νοεμβρίου 2015 και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κυριακή Κλιάμπα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρέμβαση της εισαγγελικής λειτουργού ήταν άμεση, μετά και τις έντονες αντιδράσεις της οικογένειας του άτυχου δικυκλιστή στο άκουσμα της απόφασης, αλλά και το δημοσίευμα της «Ροδιακής».

Έτσι στις αρχές Ιουλίου 2016 η υπόθεση εκδικάστηκε εκ νέου στο Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου Πλημμελημάτων το οποίο και καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 20 μηνών τον 40χρονο, με τριετή αναστολή. Στη δίκη παρέστησαν ως δικηγόροι πολιτικής αγωγής οι γνωστοί δικηγόροι του νησιού μας κ.κ. Μιχάλης Τεχνίτης και Μιχάλης Καντιδενός.
Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας ο καταδικασθείς δεν είχε δικαίωμα άσκησης έφεσης, παρά μόνο να καταθέσει αναίρεση επί της απόφασης στον Άρειο Πάγο, κάτι που έκανε η ασφαλιστική του εταιρεία.

Η αίτηση έγινε δεκτή, και έτσι στις 19 Σεπτεμβρίου η υπόθεση θα εκδικαστεί εκ νέου από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου Πλημμελημάτων (ως έφεση) σε μία προσπάθεια ο κατηγορούμενος να μειώσει ή και να «εξαφανίσει» τη πρωτόδικη ποινή των 20 μηνών με τριετή αναστολή που του έχει επιβληθεί.
Το δυστύχημα
Το δυστύχημα είχε σημειωθεί το πρωί της Κυριακής 24 Ιουνίου 2012 στο 20ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Ρόδου – Λίνδου στ’ Αφάντου, στο ύψος της εθνικής οδού που βρίσκεται το σούπερ – μάρκετ «Παναγιωτάς», όταν η δίκυκλη μοτοσικλέτα που οδηγούσε ο άτυχος 35χρονος Δημήτρης Χαρκιανάκης, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με τουριστικό λεωφορείο που οδηγούσε ο 40χρονος αλλοδαπός Αλβανικής καταγωγής.
Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε θανάσιμα ο 35χρονος δικυκλιστής, ενώ ο οδηγός του τουριστικού λεωφορείου συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια και παραπέμφθηκε στην δικαιοσύνη.