Καινούργιος εκκλησιαστικός και σχολικός χρόνος...

Γράφει
ο πρωτοπρεσβύτερος
Κυριάκος Αναστ.  Μανέττας
Κληρικός-Εκπαιδευτικός, εφημέριος ιερού ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης-
Τριών Ιεραρχών Παν/μίου Αιγαίου Ρόδου

 

Καινούργιος εκκλησιαστικός και σχολικός χρόνος πάλι ξημερώνει... Ήδη από χθες (1 Σεπτεμβρίου 2018) μπήκαμε στη Νέα Εκκλησιαστική και Σχολική Χρονιά. Αδέλφια μου! Η Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία διατηρεί αυτή την αρχαία παράδοση ώστε κλήρος - λαός, εκπαιδευτικοί και γονείς να έχουμε Πρωτοχρονιά την 1η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο. Η Αρχή της Ινδίκτου, δηλαδή η έναρξη του Νέου Χρόνου. Η σκέψη μας, η ευχή μας, η επιθυμία μας είναι να είναι ευλογημένη, θεοστήριχτη και θεοφώτιστη, προς όλους η Νέα αυτή χρονιά.

Στους καιρούς και χρόνους... Τριαδικό Θεό μας με προσευχές παρακαλούμε να δοξάζετε το όνομά Του, κλήρος και λαός, να είμαστε η πραγματική οικογένεια του Χριστού και της Αγίας Του Εκκλησίας. Γιορτάζει ο ασκητικός Συμεών ο Στυλίτης του 5ου αιώνα μ.Χ. όπως και οι 40 Παρθένες μάρτυρες.

Με την ευκαιρία αυτή, αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, αγόρια-κορίτσια, που και εφέτος διαγωνίστηκαν χιλιάδες στις πανελλήνιες εξετάσεις του. Για όσους και όσες πέτυχαν τους στόχους και τις προσδοκίες τους σε Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι. κ.λπ,. θερμά και ειλικρινή συγχαρητήρια και ευλογημένη φοίτηση. Επίσης άξιοι επαίνων και γενικής αναγνώρισης είναι οι γονείς και κηδεμόνες των παιδιών αυτών. Που σε εποχή των μνημονίων και της οικονομικής εξαθλίωσης αντιστέκονται σε φροντιστήρια, σε ηθική και οικονομική συμπαράσταση που δύσκολα αυτά γίνονται μόνο αν το επιτρέψει ο Θεός, και αυτό γίνεται. Με διπλές δουλειές, κουρασμένοι και με υποχρεώσεις σε εργασία και  στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους έδειξαν και αποδεικνύουν τη δύναμη, την όρεξη για ζωή, με κέφι και πολλή εργασία.

Το ίδιο και για όσους - όσες δεν επέτυχαν τους στόχους τους. Δεν χρειάζεται πανικός, θλίψη, απογοήτευση. Είναι γνωστό από τα παλιά ότι η αποτυχία είναι η αναστολή μιας νέας και μεγάλης Νίκης. Ιδιαίτερα στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα απέδειξαν τα παιδιά μας ότι η θέληση, το πείσμα, η συστηματική εργασία φέρνουν ευχάριστα αποτελέσματα. Πιστεύω ακράδαντα ότι για το κάθε πλάσμα του ο Θεός ενισχύει τις προσπάθειες και το φιλότιμο και έντιμο αγώνα στη ζωή. Είναι ο Θεός πλουσίων και πτωχών. Των πονεμένων και των ευτυχισμένων. Γι’ αυτό χωρίς τη δική του θέληση τίποτα δεν κάνουμε.

Γι’ αυτό στην κυριακάτικη προσευχή, στο “Πάτερ Ημών” του ζητάμε του Χριστού μας, του Τριαδικού Θεού μας, να πραγματοποιεί όχι το δικό μας, αλλά το δικό του “θέλημα” στον ουρανό και στη γη. Η νέα σχολική και εκκλησιαστική χρονιά μας διδάσκει να είμαστε υπηρέτες στο θείο θέλημα του Θεού στη ζωή μας. Αμήν.