Θα έπρεπε να συνομιλούν ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής

Για την επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ την 3η Σεπτέμβρη, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός δημοσίευσε άρθρο του σε ειδικό αφιέρωμα της εφημερίδας Νέα Σελίδα, με τίτλο "Επίκαιρη η επέτειος της 3ης Σεπτεμβρίου όσο ποτέ άλλοτε":

Επίσης, ο Δημήτρης Κρεμαστινός παραχώρησε συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για το νόημα της 3ης Σεπτέμβρη, στην οποία τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να συνομιλεί με το Κίνημα Αλλαγής διότι οι ψηφοφόροι του του ΠΑΣΟΚ του 48% βρίσκονται κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ και στο Κίνημα Αλλαγής. Όμως, όπως εξήγησε, η μη συνομιλία οφείλεται στην πολιτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ.
Είπε, χαρακτηριστικά, ότι "θα πρέπει ορισμένοι υπουργοί και στελέχη του να πάψουν να στοχοποιούν χωρίς αποδείξεις στελέχη του ΠΑΣΟΚ, γιατί είναι φυσικό η δράση να προκαλεί αντίδραση και να απομακρύνει την κάθε σκέψη για συνεργασία των δύο αυτών πολιτικών χώρων."

Ολόκληρη η συνέντευξη, ακολουθεί:
- Ζήσατε μεγάλο μέρος της πορείας του ΠΑΣΟΚ, κύριε Κρεμαστινέ, στις καλές και τις κακές του περιόδους. 44 χρόνια από την ίδρυσή του, που συμπληρώνονται αύριο, ποιο είναι κατά τη γνώμη σας, το ιστορικό συμπέρασμα;
 Η 3η του Σεπτέμβρη για το ΠΑΣΟΚ και γενικότερα για τη δημοκρατική παράταξη οριοθέτησε ένα πλαίσιο. Στο πλαίσιο αυτό η Εθνική Ανεξαρτησία και η Λαϊκή Κυριαρχία, που είχαν επί δεκαετίες συρρικνωθεί, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της κοινωνικής ανισότητας αποτέλεσαν τους πυλώνες. Υπό την έννοια αυτή είναι ιδιαίτερα σήμερα επίκαιρος ο εορτασμός της 3ης του Σεπτέμβρη για προβληματισμό και ανασυγκρότηση συνολικά της Κεντροαριστεράς. Μιας παράταξης που θα περιλάβει όσους πιστεύουν σε έναν ενιαίο χώρο που να επεκτείνεται από τις παρυφές της ανανεωτικής Αριστεράς μέχρι τον Κεντρώο χώρο.
 
- Οι αξίες και αρχές που εξέφρασε όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης τελείωσαν ή όχι; Από ποιους υπηρετούνται σήμερα;
 Ασφαλώς όχι. Ο κόσμος του 48% που κατά καιρούς στήριξε το ΠΑΣΟΚ σήμερα βρίσκεται μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατά συνέπεια είναι κοινό αίτημα όλων αυτών των ανθρώπων να βρεθούν σε ένα κοινό χώρο όλοι μαζί που με τη ψήφο τους συμμετείχαν στο 48%. Το γεγονός αυτό αναμφισβήτητα υποχρεώνει της ηγεσίες των δύο χώρων να προχωρήσουν σε ένα συνεχή και ειλικρινή διάλογο.
 
- Ήταν ή όχι καθήκον της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου να επωμισθεί την ευθύνη διάσωσης της χώρας με την αποδοχή Μνημονίου το 2010;
 Ήταν αναμφισβήτητα πατριωτικό καθήκον με μια διαφορά ίσως και μεγάλη διαφορά. Θα έπρεπε να ζητηθεί η στήριξη της προσπάθειας του από όλα τα κόμματα, διαφορετικά θα έπρεπε να θέσει το ερώτημα στον ελληνικό λαό με ένα δημοψήφισμα ή ακόμα και εκλογές πριν από το Καστελλόριζο. Ο δρόμος αυτός δυστυχώς αποδείχθηκε μονόδρομος διότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήρθαν στην εξουσία, υποχρεώθηκαν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο ο οποίος οδήγησε σε δυσβάσταχτα μνημόνια που όμως το κάθε μνημόνιο ήταν χειρότερο από το προηγούμενο. Και φυσικά όλο αυτό το τίμημα το πλήρωσε όλο ο ελληνικός λαός.
 
- Συμμερίζεσθε τη άποψη ότι έκλεισε ο ιστορικός κύκλος του ΠΑΟΚ και πως ΠΑΣΟΚ μετά τα μνημόνια είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως δηλώνουν κυβερνητικά και κομματικά του στελέχη;
 Για να κλείσει ένας ιστορικός κύκλος ενός ιστορικού κόμματος θα πρέπει το κόμμα αυτό να φυλλοροεί και να σβήνει. Όμως τουλάχιστον δημοσκοπικά, σήμερα το μεν ΠΑΣΟΚ βρίσκεται περί το 10%, ο δε ΣΥΡΙΖΑ περίπου στο 20%, με τάση η διαφορά αυτή μεταξύ τους να ελαττώνεται.
Δημοσκοπικά και αθροιστικά αυτοί οι χώροι βρίσκονται στο 30% όσο περίπου και η ΝΔ. Κατά συνέπεια οι ηγεσίες των δύο χώρων με πρωτοβουλία του μεγαλύτερου κόμματος θα έπρεπε να βρίσκονται σε συνεχή επαφή και συνομιλίες αντί να επιδιώκουν συνεργασίες με αλλότριους χώρους, ιδεολογικά μακριά από αυτούς.
Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ σαν μεγαλύτερο και κυβερνόν κόμμα πραγματικά θέλει τη συνεργασία των δύο κομμάτων θα πρέπει ορισμένοι υπουργοί και στελέχη του να πάψουν να στοχοποιούν χωρίς αποδείξεις στελέχη του ΠΑΣΟΚ, γιατί είναι φυσικό η δράση να προκαλεί αντίδραση και να απομακρύνει την κάθε σκέψη για συνεργασία των δύο αυτών πολιτικών χώρων.
 
- Τι σηματοδοτεί για σας η συμμετοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου;
Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι οι κομματικές μεταγραφές δεν έχουν βοηθήσει ουδέποτε τα ίδια τα κόμματα, αλλά ούτε καν τους ίδιους μεταγραφόμενους. Μάλιστα πολλές φορές καταλήγουν σε αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα με το να φανατίζουν και να απομακρύνουν τους όμορους ιδεολογικά χώρους.
 
- Πώς βλέπετε το μέλλον της προοδευτικής παράταξης ενόψει των επικείμενων εκλογών; Μπορεί το ΚΙΝΑΛ να είναι ο κορμός της και υπό ποιες προϋποθέσεις;
 Ασφαλώς μπορεί εάν ακολουθήσει την μεθοδολογία που ακολούθησε ο Ανδρέας Παπανδρέου στην ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ. Τα εκλογικά αποτελέσματα έχουν διαχρονικά αποδείξει ότι ο λαός δεν εκτιμά τις πολιτικές συνεργασίες που έχουν στόχο την εκλογική επιβίωση.
Αντίθετα επιζητεί ιδεολογική καθαρότητα με σαφείς διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των κομμάτων, για να μπορεί καλύτερα να επιλέγει το κόμμα το οποίο τον αντιπροσωπεύει. Κατά συνέπεια τώρα χρειάζεται μια ιστορική διακήρυξη αρχών ανάλογη της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη. Επανασυγκρότηση των τοπικών οργανώσεων σε όλη τη χώρα και δημοκρατική από τη βάση προς την κορυφή έκφραση των πολιτών, με εκλεγμένα δημοκρατικά όργανα στη Κεντρική Επιτροπή και το Πολιτικό Συμβούλιο. Οι 212.000 ψηφοφόροι που προσήλθαν για να εκλέξουν αρχηγό στο Κίνημα Αλλαγής επιθυμούν αμέσως και εμμέσως να εκλέξουν τα κεντρικά όργανα του κόμματος.