Ξεκινά αύριο το 11ο Διεθνές  Φεστιβάλ Ρόδου

Για εντέκατη χρονιά πραγματοποιείται φέτος, στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου το οποίο ξεκινάει αύριο, Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, και θα διαρκέσει μέχρι και τις 13 του μηνός και αυτή τη χρονιά είναι αφιερωμένο στην επέτειο των τριάντα χρόνων από την ένταξη της Μεσαιωνικής Πόλης στον Οργανισμό Πόλεων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ αλλά και την ανακήρυξη του 2018 ως «Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Για το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου μίλησαν, σε συνέντευξη Tύπου που παραχώρησαν χθες, η καλλιτεχνική Διευθύντριά του κα Πηνελόπη Σερδάρη, ο εντεταλμένος σύμβουλος για τον Πολιτισμό της Περιφέρειας, κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου, και ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Στέφανος Κυριαζής.

Ξεκινώντας, η κα Σερδάρη ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το Φεστιβάλ ξεκίνησε το 2007 και πλέον είναι ένας  θεσμός που στόχο έχει την αναβάθμιση της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού, την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού και την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι, όλα αυτά τα χρόνια, έχουν παρουσιαστεί πολύ σημαντικά σχήματα και καλλιτέχνες στο Φεστιβάλ, από το εξωτερικό και την Ελλάδα. Το Φεστιβάλ επικεντρώνεται στην κλασική μουσική, την όπερα, τη τζαζ και το χορό, σε ένα συνδυασμό με πρωτοποριακά σχήματα και show που εντυπωσιάζουν. Ξεκίνησε με την καμεράτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, συνέχισε με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, με παγκοσμίου φήμη σολίστες, με τον διάσημο Έλληνα πιανίστα Δημήτρη Σγούρο, με γκαλά όπερας αφιερωμένα στη Μαρία Κάλλας, με καταξιωμένους σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αφιερώματα και συμμετοχές από το εξωτερικό με μεγάλα σχήματα και πολλά άλλα.

Επίσης, το Φεστιβάλ έχει χαρακτηριστεί ως μίνι Φεστιβάλ Αθηνών, έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς της Ελληνικής Περιφέρειας και έχει κερδίσει εξαιρετικά σχόλια από τα ΜΜΕ, προσελκύει δε κάθε χρόνο φιλόμουσο κοινό από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ανέφερε, ακόμη, η κα Σερδάρη ότι σ’ αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, το Φεστιβάλ έχει αυξήσει το κοινό του κατά τρεις φορές. Το κοινό κατά 60% περίπου είναι ξένοι που έρχονται από όλη την Ευρώπη για να το παρακολουθήσουν, δηλαδή έχει γίνει θεσμός.

Πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο στο Καστέλο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΟΤ και της ΟΥΝΕΣΚΟ και οργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό Οργανισμό για τη διάσωση των τεχνών και του ελληνικού πολιτισμού, Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου, σε συνεργασία με τον ΔΟΠΑΡ ενώ φέτος και η Περιφέρεια αγκαλιάζει το Φεστιβάλ ως συνδιοργανωτής. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, φέτος το Φεστιβάλ κινδύνευε να μην πραγματοποιηθεί λόγω της κρίσης.

Από την πλευρά του, ο κ. Διακογεωργίου είπε ότι η Περιφέρεια στηρίζει με τη συγκατάθεση του Περιφερειάρχη, κ. Γιώργου Χατζημάρκου, που έχει αγκαλιάσει γενικότερα τον πολιτισμό και έχει δώσει προτεραιότητα όχι μόνο στην ανάδειξη της παράδοσης κάθε νησιού, αλλά και σε τέτοια Φεστιβάλ. «Έχουμε αγκαλιάσει εκτός από τις μικρές δράσεις και τα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα που ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας μας», είπε ο κ. Διακογεωργίου, τονίζοντας ότι αυτά συμβάλουν στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος των νησιών μας.

Ακόμη, ευχαρίστησε την Εφορία Αρχαιοτήτων για τη βοήθεια. Ο κ. Κυριαζής, τέλος, είπε ότι για ακόμα μία χρονιά ο ΔΟΠΑΡ στηρίζει το Φεστιβάλ και φέτος είναι ιδιαίτερη χρονιά επειδή η Μεσαιωνική Πόλη γιορτάζει τα τριάντα χρόνια από την ένταξή της στον Οργανισμό της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Τόνισε, ακόμη, ότι, ο ΔΟΠΑΡ, πέρα από την οικονομική και υλικοτεχνική στήριξη, δίνει και τον παλμό και θεωρεί ότι το Φεστιβάλ αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της χρονιάς.

Ένα κωμικό ταξίδι υψηλών προδιαγραφών

 

“Opera Buffa” είναι ένα είδος όπερας που χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως όρος για να περιγράψει τις ιταλικές κωμικές όπερες.

Ο  Stefanos Koroneos και  ο Adelmo Guidarelli είναι δυο  διεθνώς καταξιωμένοι τραγουδιστές όπερας, με έδρα τη Νέα Υόρκη, γνωστοί για το κωμικό τους χάρισμα και  με ένα ευρύ ρεπερτόριο από τις πιο γνωστές όπερες.
Ένας συνδυασμός που οδηγεί το κοινό σε ένα “κωμικό” ταξίδι υψηλών καλλιτεχνικών  προδιαγραφών που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου, με συνοδεία πιάνου.

Ο  Stefanos Koroneos διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός  βαρύτονος με έδρα τη Νέα Υόρκη και εμφανίσεις στους πιο φημισμένους χώρους συναυλιών στον κόσμο με εξαιρετικές κριτικές στα πιο έγκριτα έντυπα συμπεριλαμβανομένων και των New York Times  μαζί με τον  Adelmo Guidarelli που ξεκίνησε υπo την καθοδήγηση του Luciano Pavarotti και εξελίχθηκε στην πορεία με εμφανίσεις, εκτος των άλλων, στο Βατικανό παρουσία του Πάπα και στο Λονδίνο για την βασίλισα Ελισάβετ, είναι μια  νέα πρόταση στο χώρο της όπερας, είναι “Οι δύο μπασο-βαρύτονοι” “The buffos” που  εντυπωσιάζουν με τη σκηνική παρουσία τους και το υποκριτικό τους ταλέντο στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη.

Οι δυο bass-baritones θα παρουσιάσουν με την δική τους  χαρακτηριστική σατυρική σκηνική παρουσία άριες και ντουέτα από τις πιο γνωστές κωμικές όπερες όπως: “Ο κουρέας της Σεβίλης” και “Σταχτοπούτα” του Τζοακίνο Ροσίνι,  “Ντον Πασκουάλε” και “Ελιξήριο του Έρωτα” του Γκαετάνο Ντονιτζέτι κ.α. Στο πιάνο συνοδεύει ο διακεκριμένος πιανίστας της Λυρικής Σκηνής Φροίξος Μόρτζος.

Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου
Τετάρτη , 5 Σεπτεμβρίου, 2018
Ώρα έναρξης: 21.00
Είσοδος ελεύθερη
Καλλιτεχνική & Γεν.Διεύθυνση
Πηνελόπη Σερδάρη
Συνδιοργάνωση: Πολιτιστικός Οργανισμός “Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου”, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου,  ΔΟΠΑΡ

Πληροφορίες:
www.rhodes-festival.gr
www.facebook.com/rhodesinternationalfestival
Instagram: Rhodes International Festival