Αλίκη Γιωτοπούλου- Μαραγκοπούλου: «Ο Αγώνας της  Γυναίκας-Ίσα Δικαιώματα  Ίσες Υποχρεώσεις»

Γράφει η
Μαίρη Παπανδρέου

Η Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, υπήρξε η πρώτη γυναίκα Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, και δύο φορές (1979-1980, 1983-1984) εκλέχθηκε Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου, και για πρώτη φορά εξελέγη γυναίκα. Ο πατέρας της Παν. Γιωτόπουλος ήταν Καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και η αδελφή της Έλλη Γιωτοπούλου-Σισιλιάνου Καθηγήτρια στο Αμερικανικό Κολλέγιο Pierce-Deree και Πανεπιστημίου Κέρκυρας.

Το συγγραφικό έργο και των τριών Πανεπιστημιακών, είναι τεράστιο και ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς ακόμα σήμερα, η Καθηγήτρια Έλλη Γιωτοπούλου-Σισιλιάνου, καταγράφει το ιδιαίτερης σημασίας έργο του αείμνηστου συζύγου της και μεγαλύτερου σύγχρονου Μουσικοσυνθέτη του 20ου αιώνα Γιώργου Σισιλιάνου, ενώ ταυτόχρονα μεταφράζει από τα Ιστορικά Αρχεία της Βενετίας, την περίοδο της Ενετοκρατίας στα Επτάνησα.

Η Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, αγωνίστηκε με πάθος, απόλυτη ειλικρίνεια και Γνώση, για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, σε εθνικό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1917, και από το 1932, έζησε στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στις Ποινικές Επιστήμες στα Πανεπιστήμια Ρώμης και Γενεύης. Υπήρξε διακριμένη δικηγόρος στον Άρειο Πάγο  και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ διετέλεσε και Αντιπρόεδρος του ΔΣΑ. Από το 1974, υπήρξε Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (από το 2004 ήταν πρόεδρος ε.τ.). Επίσης από το 1978 υπήρξε Πρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ), ενώ από το ίδιο έτος υπήρξε Πρόεδρος – και από το 2010 Πρόεδρος ε.τ.  - της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας. Από το 1989—1996, διετέλεσε Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Γυναικών (International Alliance of Women) και από το 1997 Πρόεδρος ε.τ.

Υπήρξε επίσης, μέλος της Επιτροπής που πραγματοποίησε τις μεταρρυθμίσεις της Ελληνικής Νομοθεσίας για την Ισότητα (Οικογενειακό Δίκαιο, αποποινικοποίηση της άμβλωσης κ.α.) Στην αναθεώρηση του 2001, με πρωτοβουλία της, το Ελληνικό Σύνταγμα εισήγαγε την ουσιαστική (αντί της τυπικής) ισότητα και τα θετικά μέτρα για την κατάκτησή της. Από τον Ιανουάριο 2000 έως τον Οκτώβριο 2006, υπήρξε Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του  Ανθρώπου. Κατείχε άπταιστα γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά και γερμανικά.

Η Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, είχε αναπτύξει πλούσια και πολυσχιδή δραστηριότητα στον τομέα της Εγκληματολογίας, των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ιδίως των Δικαιωμάτων της Γυναίκας. Είχε συγγράψει ή διευθύνει την έκδοση πολυάριθμων βιβλίων και άρθρων στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά. Είχε τιμηθεί με το Παράσημο «Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος» από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, με το Εθνικό Αριστείο της Ακαδημίας Αθηνών και το βραβείο Tocqueville 1992 της Association Internationale des Criminoloques de Langue Francaise. Επίσης είχε βραβευθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και από το Ίδρυμα της Βουλής για τον «Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία» (2010). Είχε επίσης βραβευτεί από τη Βουλή των Ελλήνων για τη συμβολή της στην προώθηση, προστασία και προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (9 Μαρτίου 2015) και από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2015.

Η πρ. Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου Κλαίρη Αγγελίδη, είχε πει για την Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου σε παγκόσμιο συνέδριο: «Η Αλίκη ήταν μια αγωνίστρια της Ελευθερίας». Ο Καθηγητής Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, που είχε συνεργαστεί επί 50 χρόνια με την Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, είχε μιλήσει και για την ικανότητα της Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, όπως και του Ακαδημαϊκού Κ. Δεσποτόπουλου, «να «βλέπει» πέρα από το σήμερα, τις ανάγκες που έπρεπε να καλυφθούν για το «αύριο».

Είχε πει επίσης για την πολυσχιδή προσφορά της: «…Μερικές μόνον πτυχές από τη σημαντική δράση και το ποικίλο έργο της Αλίκης Μαραγκοπούλου, έργο και δράση τόσο στο επιστημονικό όσο και στο κοινωνικό πεδίο, δράση επίσης και σε εθνικά, αλλά και σε διεθνή ζητήματα. Ακόμη και στις περιπτώσεις όπου τύχαινε να μη συμφωνεί κανείς με την οξύτητα του καταγγελικού της λόγου, δεν μπορούσε να μη παραδεχθεί ότι ήταν ένας ειλικρινής λόγος, κυριαρχούμενος από το πάθος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τον σεβασμό τελικά στην αξία του κάθε ανθρώπου».

Είχα την καλή τύχη να γνωρίζω προσωπικά την Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, καθώς ο Εγκληματολόγος και Αρχηγός Α.Π. πατέρα μου, υπήρξε φοιτητής του Παν. Γιωτόπουλου στη Νομική Αθηνών και η αδελφή της, Έλλη Γιωτοπούλου-Σισιλιάνου, υπήρξε καθηγήτριά μου. Η Αλίκη Μαραγκοπούλου, έτρεφε ιδιαίτερη εκτίμηση για τη Ρόδο και είχε παραχωρήσει συνεντεύξεις στη “Ροδιακή”, όπως και στον τηλεοπτικό σταθμό του αείμνηστου Λούη Σορωνιάτη. Την Προεδρία στο Ίδρυμα Μαραγκοπούλου, έχει αναλάβει ο Καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Αλέξανδρος Σισιλιάνος.