Θα είναι έτοιμα τα σχολεία  στις 11 Σεπτεμβρίου

Με πυρετώδεις ρυθμούς εργάζονται οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της περιοχής μας προκειμένου την επόμενη Τρίτη, τα πάντα να είναι έτοιμα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς!

Όπως έκανε γνωστό ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου κ. Βασίλης Καραγιάννης, έχουν ήδη εγκριθεί οι πιστώσεις και οι διαβεβαιώσεις που έχει λάβει είναι πως μέχρι την Πέμπτη θα έχουν γίνει οι προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών,  οι οποίοι θα καλύψουν τα κενά.

Ο κ. Καραγιάννης με δηλώσεις του στον Ρ/Σ «Παλμό», εξέφρασε την αισιοδοξία ότι και φέτος όλα θα πάνε καλά και πως «στις 11 του μήνα, που χτυπάει το πρώτο κουδούνι, οι μαθητές μας θα πάνε στα σχολειά τους θα βρούνε εκεί τους καθηγητές τους και θα αρχίσει αμέσως η διδακτική διαδικασία»! Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Αιγαίου «στις 12 του Σεπτεμβρίου θα πρέπει τα σχολεία να λειτουργούν, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό, με πλήρες πρόγραμμα. Δηλαδή κάνοντας κανονικό μάθημα».

«Άμεσα Τετάρτη με Πέμπτη θα έχει προσληφθεί το μεγάλο ποσοστό των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι άνθρωποι που καλύπτουν τα κενά στις σχολικές μονάδες. Και βεβαίως ελπίζουμε πολύ σύντομα να έχουμε προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών γιατί αυτό θα αναβαθμίσει ουσιαστικά το εκπαιδευτικό σύστημα. Είναι στις προθέσεις άμεσα, από του χρόνου, να έχουμε μόνιμο προσωπικό» είπε ο κ. Καραγιάννης.

Ερωτηθείς για το αν με τις προσλήψεις αυτές θα καλυφθούν όλα τα κενά είπε ότι «κενά προκύπτουν όλη τη σχολική χρονιά και το στοίχημα είναι πάντα να λειτουργεί άμεσα ο διοικητικός μηχανισμός και να καλύπτονται. Προσπαθούμε να μην έχουμε τέτοιου είδους προβλήματα, σε όλες τις ειδικότητες να καλυφθούν τα κενά. Οι προσλήψεις θα γίνουν ταυτόχρονα σε πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, ειδική αγωγή κ.α.».

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου αναφέρθηκε και στα μέχρι πρότινος χαρακτηρισμένα ως δυσπρόσιτα σχολεία σε Έμπωνα, Γεννάδι και Λέρο,  για τα οποία και είπε: «Είμαι βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα και αυτό θα το διαπιστώσουμε τις επόμενες ημέρες. Τα σχολεία θα καλυφθούν κανονικά, δεν θα έχουμε προβλήματα. Ο Υπουργός ακούει, έχει δεχτεί παρεμβάσεις, έχει ακούσει προτάσεις και εισηγήσεις και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση αυτή, πάντως ουσιαστικό πρόβλημα δεν θα έχουμε». Την ευχή φέτος να μην μείνει κανένα κενό στα σχολεία μας, έκανε μιλώντας στον «Παλμό» και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης, γνωστοποιώντας παράλληλα πως από χθες ξεκίνησαν να λειτουργούν τα σχολεία,  τα οποία την Τρίτη θα είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές και τις μαθήτριές τους.

Ο κ. Παπαδομαρκάκης είπε πως τα βιβλία είναι στα σχολεία από το προηγούμενο διάστημα και πως πιστεύει ότι και φέτος θα είναι μία καλή χρονιά γιατί θα γίνουν περισσότεροι διορισμοί.
«Εύχομαι να είναι όλα καλά γιατί κάθε μαθητής σε όποιο νησί και να είναι θέλει τον καθηγητή του, γιατί συναγωνίζονται και τους μαθητές των μεγάλων πόλεων» είπε ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σε ό,τι αφορά τα δυσπρόσιτα σχολεία τόνισε: «Εμείς σαν διεύθυνση είχαμε εισηγηθεί να μείνουν ως έχουν, τα μόρια έμειναν αλλά αποχαρακτηρίστηκαν από δυσπρόσιτα. Πιστεύω όμως ότι δεν θα έχουμε προβλήματα και εκεί γιατί οι εκπαιδευτικοί δεν κοιτάνε μόνο τα μόρια αλλά και τα παιδιά που είχαν τα προηγούμενα χρόνια».

Τέλος ο κ. Παπαδομαρκάκης έκανε γνωστό πως θα λειτουργήσει ειδικά ΙΕΚ για παιδιά από το εξωτερικό όπου εκεί θα μπορούν να επιμορφωθούν και να έρθουν σε ένα επίπεδο τέτοιο ώστε στη συνέχεια να μπορούν να παρακολουθήσουν μάθημα σε κανονικά σχολεία.
Την αισιοδοξία του ότι και η φετινή χρονιά θα κυλήσει ομαλά, εξέφρασε και ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Νίκος Ράπτης,

Ο ίδιος έκανε γνωστό πως υπάρχουν αρκετά κενά στην περιοχή μας τα οποία περιμένουν από ώρα σε ώρα να καλυφθούν με τις προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
«Είμαστε μία περιφέρεια πολύ δύσκολη με πολύ κόσμο και για την πλήρης στελέχωση όλων των μονάδων, χρειαζόμαστε περί τους 2000 ανθρώπους. Εμείς αυτή τη στιγμή, γενικής και ειδικής αγωγής τα κενά πλησιάζουν τα 800 είναι ο ίδιος αριθμός με πέρυσι και πρόπερσι και ελπίζουμε να έχουμε την ίδια τακτική με τα προηγούμενα χρόνια και την Τρίτη να έχουμε όλους τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία».

Ο κ. Ράπτης γνωστοποίησε πως σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στη Ρόδο ανέρχονται σε ποσοστό 27-28% και οι λοιπές αφορούν τα άλλα νησιά του νομού μας. «Η διεύθυνσή μας έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει, ενημέρωσε από νωρίς το υπουργείο και πιστεύω ότι άμεσα θα ανταποκριθεί» κατέληξε ο κ. Ράπτης.

Δηλώσεις για το ίδιο θέμα έκανε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης του Δήμου Ρόδου κ. Ιωάννης Κούρτης ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της σχολικής επιτροπής και του δήμου Ρόδου, όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία) είναι έτοιμα σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, και πως φέτος έχουν γίνει παρεμβάσεις σε περισσότερες από 10 σχολικές μονάδες ενώ με τη δουλειά που έχει γίνει και τα προηγούμενα χρόνια έχει ανακαινιστεί περίπου το 70% των σχολικών μονάδων και έως το τέλος της θητείας της δημοτικής αρχής – είπε ο κ. Κούρτης-  θα γίνει και το 30%.

«Θεωρούμε ότι η βάση και ο πλούτος τούτου του τόπου είναι τα παιδιά μας και εκεί θα πρέπει να δώσουμε τη μεγαλύτερη προσοχή, αν θέλουμε να αλλάξει ρότα αυτή η χώρα, αυτή η πόλη, μόνο τα παιδιά μας μπορούνε να το κάνουν»!