Βροχή τα πρόστιμα λόγω παραβάσεων, το τελευταίο επτάμηνο στα Δωδεκάνησα

Τουλάχιστον προβληματισμό θα πρέπει να προκαλούν τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί το τελευταίο επτάμηνο από την αστυνομία στην περιοχή μας, καθώς παρά τις ανθρώπινες ζωές που «χάνονται» στην άσφαλτο, εκατοντάδες είναι οι παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που έχουν βεβαιωθεί!

Η Α’  Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου έχει υπ’ ευθύνη της επτά νησιά: τη Ρόδο, την Σύμη, την Τήλο, την Κάρπαθο, την Κάσο, τη Μεγίστη και τη Χάλκη και η δραστηριότητά της, σε αυτά τα νησιά, όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία ήταν σημαντική σε όλους τους τομείς!

Με τον μεγαλύτερο αριθμό των συμβάντων να καταγράφεται στο νησί της Ρόδου, το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο έως και το τέλος Ιουλίου 2018 σημειώθηκαν συνολικά 10 θανατηφόρα δυστυχήματα, στα οποία 12 άνθρωποι έχασαν ακαριαία τη ζωή τους, 7 σοβαρά με τον αντίστοιχο αριθμό τραυματιών και 49 ελαφρά με 73 τραυματίες! 
Δηλαδή μέσα σε επτά μήνες έγιναν 66 ατυχήματα και δυστυχήματα, στα οποία 92 άτομα τραυματίστηκαν είτε θανάσιμα, είτε σοβαρά είτε ελαφρά!

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως το ίδιο χρονικό διάστημα οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν σε βάρος οδηγών της περιοχής μας οι οποίοι εντοπίστηκαν να παραβαίνουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και μάλιστα κάνοντας τις λεγόμενες «επικίνδυνες παραβάσεις», ανέρχονται σε μερικές... εκατοντάδες!
Ειδικότερα, 568 οδηγοί εντοπίστηκαν να οδηγούν ή να έχουν εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα, έχοντας προηγουμένως καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ, βρίσκονταν δηλαδή σε κατάσταση μέθης!

Περισσότεροι από 200 οδηγοί και συγκεκριμένα 221 είχαν ξεπεράσει οδηγώντας το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας, και άλλοι 83 οδηγούσαν και ταυτόχρονα μιλούσαν στο κινητό τους τηλέφωνο!
Επίσης 704 δικυκλιστές εντοπίστηκαν να μην φορούν προστατευτικό κράνος την ώρα που οδηγούσαν, αλλά και 157 οδηγοί αυτοκινήτων να μην φορούν τη ζώνη τους.

Σημαντικός ήταν ο αριθμός των οδηγών, 161 στο σύνολο, οι οποίοι εντοπίστηκαν να παραβαίνουν φωτεινό σηματοδότη, ενώ 105 βρέθηκαν να κινούνται στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας!
Δεν έλειψαν και οι οδηγοί που έκαναν αντικανονικούς ελιγμούς, 24 από αυτούς κλήθηκαν να πληρώσουν το αντίστοιχο πρόστιμο, ενώ 14 εντοπίστηκαν να κάνουν αντικανονικό προσπέρασμα.
Τέλος 131 άτομα δεν είχαν περάσει, ως όφειλαν, από ΚΤΕΟ τα οχήματά τους.

Ναρκωτικά
Το επτάμηνο του 2018, σημαντικά ήταν και τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησαν οι υπηρεσίες της Α΄Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου για την καταστολή και πάταξη της εμπορίας ναρκωτικών ουσιών.
Έτσι στην περιοχή μας, εξιχνιάστηκαν 85 υποθέσεις, στις οποίες φέρονται να εμπλέκονται συνολικά 112 άτομα και έχουν ασκηθεί διώξεις σε βάρος τους.

Από τις υποθέσεις αυτές κατασχέθηκαν:
Ηρωίνη: 1.579,13 γραμ.
Κοκαΐνη: 522,07 γραμ.
Κάνναβη: 16.342,67 γραμ.
Δενδρύλλια κάνναβης: 262
Ναρκωτικά χάπια: 516,5 τεμ.

Παραβάσεις καθημερινότητας και τάξης
Οι παραβάσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι αυτές που βρίσκονται στην «κορυφή» των ελέγχων των αστυνομικών της περιοχής μας.
Συνολικά 768 παραβάσεις βεβαιώθηκαν το επτάμηνο του 2018, όπως επίσης και 121 ηχορυπάνσεις.
Συνολικά 22 άτομα συνελήφθησαν για άγρα πελατών, 36 για παραβάσεις τουριστικής αστυνομίας και προσήχθησαν και 42 άτομα επειδή εντοπίστηκαν να επαιτούν και σε βάρος τους βεβαιώθηκαν οι αντίστοιχες πταισματικές παραβάσεις.

Τέλος 33 άτομα εντοπίστηκαν να ασκούν υπαίθριο εμπόριο ή παραεμπόριο στην περιοχή μας και κινήθηκε για αυτούς η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία.