Τα 44 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑ.ΣΟ.Κ

Γράφει ο Κοσμάς Σφυρίου

Όταν πριν τρία (3) χρόνια, τον Ιούλιο του 2015, η Φώφη Γεννηματά εκλέχθηκε - από την κοινωνική βάση, με κάλπες σε όλη την Ελλάδα - πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ, παρέλαβε:

• εκλογικό ποσοστό του Κινήματος 4,5% (στις εκλογές Ιανουαρίου 2015), με το οποίο κατέλαβε την 7η (!) θέση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και
• το άλλοτε κραταιό κόμμα (με πρόεδρο τον Βαγγέλη Βενιζέλο) διασπασμένο, αφού ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ήδη ιδρύσει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών/ΚΙΔΗΣΟ.

Μετά από επίμονες προσπάθειες 2,5 ετών και με ανοικτές διαδικασίες εκλογής - με κάλπες σε όλη την Ελλάδα - με εννέα (9) υποψηφίους προέδρους, η Φώφη Γεννηματά (με 42% στην πρώτη ψηφοφορία) εκλέχθηκε πρόεδρος-το Νοέμβρη 2017- και πέτυχε:
• να αποκαταστήσει την ενότητα του ΠΑ.ΣΟ.Κ, με συμφωνία με τον Γ. Παπανδρέου,
• να διευρύνει τον ενιαίο πλέον πολιτικό φορέα, με την συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς, των Κινήσεων.Πολιτών κ.λ.π
• και με συνιδρυτές τους 212.000 πολίτες - που ψήφισαν το Νοέμβρη 2017- ιδρύθηκε ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, με ιδρυτικό συνέδριο που έγινε την άνοιξη του 2018.
• ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, που ήδη είναι τρίτη (3η) δύναμη στην Ελληνική Βουλή. και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο, μετά τις επικείμενες εκλογές.

Όλοι οι έλληνες & όλες οι ελληνίδες γνωρίζουν, ότι η βασικότερη κοινωνική δύναμη του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, είναι ο κόσμος του ΠΑ.ΣΟ.Κ, το οποίο προχθές έκλεισε 44 έτη από την ίδρυση του.
Κατά τα χρόνια της πολιτικής του διαδρομής, το ΠΑ.ΣΟ.Κ πραγματοποίησε αλλαγές, - για την χώρα μας ιστορικής σημασίας - για τις οποίες πρέπει να είναι υπερηφανο:
• σφράγισε την εθνική συμφιλίωση, αναγνωρίζοντας & την ΕΑΜική εθνική αντίσταση κατά των κατακτητών, συμφιλιώνοντας πρωταγωνιστές του εμφιλίου πολέμου.
• Εφάρμοσε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, στον χειρισμό των εθνικών θεμάτων.
• Αύξησε τα εισοδήματα: εργαζομένων, αγροτών, συνταξιούχων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αμβλύνοντας - σε μεγάλο βαθμό - τις κοινωνικές ανισότητες.

• Επιτύγχανε, επί σειρά ετών, ανάπτυξη, με αύξηση του Ακαθάριστου Εθν. Προϊόντος κατά 4-5% κάθε χρόνο και έφθασε το Α.Ε.Π περί τα 240 δις ευρώ (σήμερα 180 δις).
• Δημιούργησε νέο οικογενειακό δίκαιο, με προοδευτικές τομές στην ισότητα φύλων.
• Εμβάθυνε την Δημοκρατία και όλους τους θεσμούς, στην μεταδικτατορική Ελλάδα.
• Έκανε αποφασιστικά βήματα αποκέντρωσης, ενισχύοντας τον πρώτο βαθμό αυτό- διοίκησης και θεσμοθετώντας τον δεύτερο βαθμό.

• Έκανε πράξη το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όχι μόνο στον θεσμικό τομέα, αλλά & στις υποδομές, κατασκευάζοντας, πανεπιστημιακά και περιφερειακά νοσοκομεία, αλλά και κέντρα υγείας, σε όλη την Ελλάδα.
• Για την παιδεία, πέραν της εθνικής μετερρυθμιστικής πολιτικής, που ψηφίστηκε με πάνω από 250 ψήφους στο Κοινοβούλιο, ίδρυσε πολλά περιφερειακά πανεπιστήμια, γυμνάσια-λύκεια σε κάθε απομακρυσμένη γωνιά της χώρας μας.
• Τα μεγάλα, σύγχρονα έργα υποδομής, με τα οποία υποδέχθηκε η Ελλάδα τον 21ο αιώνα, κατασκευάστηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑ.Ο.Κ και
• τόσα άλλα, που είναι αδύνατο ν’ απαριθμισθούν σε ένα συνοπτικό επετειακό άρθρο.

Όμως, μεσολάβησε η εξαετής διακυβέρνηση (αρχές 2004 -τέλος 2009) της Ν.Δ, με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, που οδήγησε στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό:
• την ανάπτυξη (του 4,5%) που παρέλαβε, την μετέτρεψε σε ύφεση, μετά το 2007,
• το έλλειμμα του 5,5% (κατά τον Αλογοσκούφη), το εκτίναξε στο 15,5 % και
• το δημόσιο χρέος του 94,5%, το αύξησε-σε έξι περίπου χρόνια-στο 129,7% του ΑΕΠ Και αυτή την έκτακτη κατάσταση χρεοκοπίας, η τελευταία κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ θέλησε να την διαχειριστεί μόνη της.Αποσόβησε βέβαια τηνανεξέλεγκτη χρέοκοπία αλλά αποδεχόμενη τα δισβάστακτα - για τους πολίτες - μέτρα του 1ου μνημονίου (λάθος,που δεν επέβαλε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης ή άμεση προσφυγή στολαό), ενώ σύσσωμη η αντιπολίτετευση ήταν στις πλατείες, με αγαστή σύμπραξη των «αγανακτησμένων» της Ν.Δ, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και της Χρυσής Αυγής.
• Στη συνέχεια οι «αγανακτησμένοι» της Ν.Δ ήταν ήρεμοι όταν ο Σαμαράς εφάρμοζε το 2ο μνημόνιο και οι «αγανακτησμένοι» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ήταν απολύτως ήρεμοι, όταν ο Τσίπρας εφάρμοζε το 3ο μνημόνιο, το οποίο έχει προεκτείνει μέχρι τέλους του ‘22

Αλλά το ΠΑ.ΣΟ.Κ στις δίδυμες εκλογές του 2012 και στις εκλογές του Γεννάρη 2015, υπέστη στρατηγική ήττα! Και αυτό γιατί, δεν ήταν ήττα μόνο στο πολιτικό επίπεδο, αλλά και στο ήθικό επίπεδο, εξ αιτίας των άνομων πράξεων & συμπεριφορών κάποιων, οι οποίοι «πήραν στον λαιμό τους» όλη την παράταξη, που την συναποτελούν χιλιάδες - εκατοντάδες χιλιάδες - έντιμοι πολίτες και στελέχη, όπως ήταν: η Μελίντα Μερκούρη, ο Γιώργος Γεννηματάς, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, ο Γιάννης Αλευράς, ο Σ. Πεπονής, ο Πέτρος Μόραλης, ο Αντώνης Τρίτσης, ο Κάρολος Παπούλιας και τόσοι άλλοι ...

Με έρεισμα αυτή την κοινωνική βάση και με σεβασμό στην δημιουργική πολιτική ιστορία του ΠΑ.ΣΟ.Κ, έπρεπε να αναστραφεί αυτή η κατάσταση ήττας της παράταξης. Και με άνοιγμα στις νέες γενιές ελλήνων και ελληνίδων, αλλά και στον κόσμο τόσο του προοδευτικού Κέντρου, όσο και της ανανεωτικής Αριστεράς, ιδρύθηκε ο νέος
πολιτικός φορέας - ΤΟ. ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ - για να εκφράσει τον κόσμο της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία.

Με πρόγραμμα (που «χαράχθηκε» στις 160 σελίδες του ντοκουμέντου του ιδρυτικού συνεδρίου) :
* με πολιτικές δίκαιης ανάπτυξης,
* με μέτρα αναδιανομής και κοινωνικής δικαιοσύνης,
* με οικονομικές πολιτικές ανακούφισης των μικρών & μεσαίων,
* με τις αναγκαίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις,
*με απόρριψη της πόλωσης και του διχασμού που συστηματικά καλλιεργούνται, τόσο από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, όσο και από τη Ν.Δ,
* αλλά με ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ. ΤΗΝ. ΕΘΝΙΚΗ. ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ. (!), για μια προοδευτική δια-κυβέρνηση, με συναινετική εκπόνηση ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ. ΕΞΟΔΟΥ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ,
* με ΑΝΑΠΤΥΞΗ. και όχι με συνέχιση περικοπών εισοδημάτων και υπερφορολόγησης.